Nu au fost date detalii imediate despre cel mai recent atac cu rachete al Hezbollah, dar în mod normal gruparea anunță astfel de lovituri la scurt timp după ce le-a efectuat, sugerând că a tras miercuri în pozițiile artileriei israeliene.

O sursă de rang înalt de securitate libaneză și o altă sursă au declarat pentru Reuters că agenția de spionaj a Israelului, Mossad, a plantat explozibili în interiorul pagerelor importate de Hezbollah cu câteva luni înainte de exploziile de marți.

Numărul morților a ajuns la 12, inclusiv doi copii, a anunțat miercuri ministrul libanez al sănătății, Firass Abiad. Mii de oameni au fost răniți, inclusiv mulți dintre luptătorii grupării militante și trimisul Iranului la Beirut.

Un producător taiwanez de pagere, Gold Apollo, a negat că a produs dispozitivele care au explodat și a susținut că pagerele au fost fabricate sub licență de către o companie numită BAC, cu sediul în capitala Ungariei, Budapesta.

Hezbollah a acuzat Israelul pentru explozii și a promis că va riposta. Armata Israelului a refuzat să comenteze situația.

Gruparea, care este cel mai puternic satelit al Iranului din Orientul Mijlociu, a declarat că va continua să sprijine Hamas în Gaza și că Israelul ar trebui să aștepte un răspuns la „masacrul” provocat de exploziile pagerelor. Un oficial Hezbollah a spus că detonarea a fost „cea mai mare breșă de securitate” a grupului din istoria sa.

Israel și Hezbollah au fost implicate în lupte transfrontaliere de când a izbucnit războiul dintre Israel și Hamas în Fâșia Gaza în octombrie anul trecut, alimentând temerile legate de un conflict mai larg din Orientul Mijlociu care ar putea trage în Statele Unite și Iran.

Foto: Profimedia

Urmărește-ne pe Google News