Ibrahim Aqil, „unul dintre marii noştri lideri”, s-a dus „pe drumul spre Ierusalim”, după „o viață binecuvântată, plină de jihad, muncă, răni, sacrificii, riscuri, provocări, realizări și victorie”, a transmis Hezbollah, confirmând astfel moartea comandantului său militar.
Declarația Hezbollah a venit la câteva ore de la anunțul armatei israeliene potrivit căruia Ibrahim Aqil a fost ucis, împreună cu mai mulţi alţi comandanţi ai acestei mișcări proiraniene, într-un raid aerian ţintit efectuat în suburbia sudică a orașului Beirut.
„Cu datele exacte oferite de Divizia de Informații, avioanele de luptă ale forțelor aeriene au vizat zona Beirut și l-au ucis pe Ibrahim Aqil, șeful echipei de operațiuni a organizației teroriste Hezbollah, comandantul interimar al unității Al-Radwan. În atac, împreună cu Aqil, operatorii de top și lanțul de comandă al unității Al-Radwan au fost eliminați”, a informat armata israeliană.
Al doilea comandant Hezbollah ucis în ultimele două luni
Ibrahim Aqil, 61 de ani, conducea forțele Al-Radwan, unitatea de elită a Hezbollah. El era vânat pentru rolul pe care l-a avut în atentatul care s-a soldat cu 63 de morți în aprilie 1983 la Ambasada SUA din Liban, precum și în atentatul care soldat cu 307 morți în octombrie același an la o bază militară din Beirut care găzduia soldați americani și francezi.
Eliminarea lui Aqil survine la câteva zile după operaţiunea spectaculoasă atribuită de asemenea Israelului în care au fost detonate de la distanţă mii de pagere şi dispozitive walkie-talkie ale Hezbollah, provocând cel puţin 37 de morţi, dintre care doi copii, şi peste 3.500 de răniţi.
Raidul în care a fost ucis Ibrahim Aqil s-a soldat cu cel puţin 14 morţi şi 66 răniţi, potrivit Ministerului libanez al Sănătăţii. Postul libanez MTV precizează că, pe lângă Aqil, alți șapte membri ai unității de elită Al-Radwan au fost omorâți. Atacul a avut loc asupra unei clădiri de la periferia de sud a Beirutului unde se întâlnea întregul comitet de comandă al forței Al-Radwan
Ibrahim Aqil devine al doilea comandant de rang înalt al Hezbollah ucis într-un atac aerian israelian la periferia de sud a Beirutului în tot atâtea luni, ceea ce constituie o lovitură grea pentru structura de comandă a mișcării șiite libaneze.
Cine a fost Ibrahim Aqil
Aqil făcea parte din 2008 din cel mai înalt organism militar al Hezbollah, Consiliul Jihadului, și era de câțiva ani șeful unității Al-Radwan. Membrii Al-Radwan au luptat mai ales în Siria, unde au căpătat experiență în războiul urban și în contrainsurgență.
Se știu puține lucruri despre Aqil, care a urcat în rândurile comandamentului militar al Hezbollah de-a lungul deceniilor. Născut la Baalbek, în estul Libanului, el s-a alăturat Hezbollah încă de la începuturile mișcării, în anii 80.
Analistul militar Elijah Magnier spune despre Ibrahim Aqil că era unul dintre cei mai vechi membri ai mișcării șiite libaneze. „A început încă de la crearea Hezbollah și a trecut la diferite responsabilități“, a precizat Magnier, citat de stripes.com.
Mohannad Hage Ali, cercetător specializat în Hezbollah la Centrul Carnegie pentru Orientul Mijlociu, spune, la rândul său, că Aqil era un comandant militar „de școală veche” apropiat de iranieni. Antrenat timp de trei ani de iranieni, el a participat la războaiele din Liban și din Siria.
Hanin Ghaddar, o cercetătoare specializată în Hezbollah la Institutul Washington, afirmă, la rândul ei, că Aqil conducea unitatea Al-Radwan din 2016, după uciderea fostului comandant, Mustafa Badreddine, în Siria. Atunci Hezbollah a creat o structuri de comandă pe trei niveluri, iar Aqil era unul dintre pilonii săi principali. „Este o lovitură mare pentru Hezbollah”, a spus ea, referindu-se atât la moartea comandantului Al-Radwan, cât și la declanșarea detonărilor de pagere și dispozitive walkie-talkie.
Recompensă de șapte milioane de dolari
Departamentul de Stat îl considera un „lider-cheie” al Hezbollah. În 2015, Departamentul de Trezorerie al SUA l-a desemnat drept „terorist”, iar, mai târziu, Departamentul de Stat l-a catalogat drept „terorist global”. În 2023, Departamentul de Stat a anunțat o recompensă de șapte milioane de dolari pentru informații care pot conduce la „identificarea, localizarea, arestarea și/sau condamnarea sa”.
Forțele Al-Radwan, estimate de la 7.000 până la 10.000 de luptători antrenați în operațiuni speciale și războaie urbane, au avut o implicare redusă în conflictul actual dintre Hezbollah și Israel. Luptele au fost dominate până acum de schimburi de atacuri cu rachete de-a lungul zonelor de frontieră, dar mulți, inclusiv șeful ONU, se tem acum că exploziile fac parte din pregătirea unei ample ofensive militare.
De altfel, ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a declarat miercuri, după exploziile de pagere și walkie-talkie, că începe „o nouă fază a războiului”.
„Frecvenţa acţiunilor din noua etapă va continua până când obiectivul nostru va fi atins: întoarcerea în siguranţă a locuitorilor din nord la casele lor”, a reacționat Gallant vineri.
Milițiile irakiene proiraniene amenință Israelul
Pe de altă parte, miliţiilor şiite irakiene susţinute de Iran au promis că vor răzbuna moartea lui Ibrahim Aqil.
Harakat al-Nujaba a transmis vineri, într-o declaraţie, că grupul „va răspunde cu forţă şi fără milă pentru a-i răzbuna” pe cei care au fost ucişi în atac.
Kataib Hezbollah a promis, de asemenea, că va continua să susţină „cauza Palestinei şi a Ierusalimului sfânt”.
ONU avertizează asupra unui război mai devastator decât până acum
Șefa ONU pentru Afaceri Politice, Rosemary DiCarlo, a declarat la o reuniune a Consiliului de Securitate care a fost convocată pentru a discuta despre exploziile de pagere și dispozitive walkie-talkie din Liban: „Riscăm să vedem o conflagraţie care ar putea depăşi chiar şi devastările şi suferinţa la care am asistat până acum”.
„Nu este prea târziu pentru a evita o asemenea nebunie. Mai este loc de diplomaţie. De asemenea, îndemn cu tărie statele membre cu influenţă asupra părţilor implicate să o folosească acum”, a insistat ea.
Robert Wood, ambasadorul adjunct al SUA la ONU, a reiterat că Washingtonul nu a jucat niciun rol în exploziile de săptămâna aceasta din Liban şi a cerut tuturor părţilor „să se abţină de la orice acţiuni care ar putea arunca regiunea într-un război devastator”.
ahpux • 21.09.2024, 09:47
iauzi ... operatiunea spectaculoasa a Israelului.... eu cred ca formularea normala ar fi fost : operatiunea terorista spectaculoasa a Israelului. Cand israelul planteaza peste 4000 de mini bombe pe care le detoneaza ne interesandui daca mor femei si copii , este spectaculos , iar cand altii fac un lucru similar sunt teroristi. felictiari celui care a scris articolul.esti extraordinar de obiectiv.