În zilele care au trecut de la atacul surpriză al Hamas, Israelul s-a văzut nevoit să facă față și situației potențial explozive pe un alt front, cel de la granița de nord cu Libanul, unde schimburile de artilerie ușoară au ucis trei membri ai grupării militante Hezbollah.

Până acum, violențele din acest punct au rămas în mare parte la un nivel redus, unul care a împiedicat escaladarea conflictului și în ultimii ani. Însă tensiunile au crescut, generând îngrijorarea că Hezbollah, gruparea susținută de Iran, s-ar putea angaja cu întreaga forță în conflict, declanșând o conflagrație regională mai amplă.

Iar în următoarele zile, intensitatea conflictului nu poate decât să crească.

Invazia terestră preconizată a Israelului în Gaza va provoca probabil o indignare publică în tot Orientul Mijlociu, ceea ce va duce la presiuni asupra Hezbollah pentru o acțiune mai amplă, scrie Financial Times. Este un lucru pe care oficialii SUA încearcă să îl împiedice.

„Dacă este vorba de o invazie terestră și Israelul merge prea departe în ceea ce privește distrugerea Hamas, Hezbollah se va simți obligat să se alăture, fie și numai pentru a salva aparențele și a încerca să păstreze câștigurile politice obținute prin ofensivă”, a explicat pentru Financial Times Joseph Daher, autor și academician care studiază Hezbollah.

Avocata din București care a angajat un asasin să o ucidă pe fosta iubită a fiului său mort a fost reținută
Recomandări
Avocata din București care a angajat un asasin să o ucidă pe fosta iubită a fiului său mort a fost reținută

„Cât de departe este Israelul dispus să meargă în Gaza și cât de mult își poate permite Hezbollah să intervină?”, a întrebat el.

De la atacul Hamas de sâmbătă, dincolo de mobilizarea de la granița cu Gaza, armata israeliană a desfășurat zeci de mii de militari în nordul țării.

„Mesajul către Hezbollah este foarte clar”, a declarat miercuri Jonathan Conricus, un purtător de cuvânt al Forțelor de Apărare ale Israelului (IDF). „Dacă vor încerca să atace, suntem pregătiți și suntem vigilenți de-a lungul graniței noastre”, a spus el.

Ce este Hezbollah?

Hezbollah este un partid politic musulman șiit și o grupare militantă care deține puterea politică în Liban și este sprijinită de Iran. A apărut în anii 1980, în timpul războiului civil libanez care a durat 15 ani, ca reacție la ocuparea de către Israel a regiunii sudice a țării, scrie Washington Post.

În manifestul său din 1985, Hezbollah a prezentat distrugerea Israelului ca obiectiv principal.

Partidul a fost desemnat organizație teroristă de către Statele Unite, iar ramura sa militară se află pe lista de organizații teroriste întocmită de UE.

În Liban, gruparea are influență asupra unei mari părți a comunităților șiite. Împreună cu toate celelalte partide politice, Hezbollah a fost ținta furiei publice care a izbucnit în octombrie 2019, când milioane de oameni au ieșit în stradă pentru a manifesta împotriva corupției din guvern.

Un bărbat analfabet, internat la Psihiatrie, apare a fi contestat prin e-mail o candidatură la Senat. PNL și PSD se acuză reciproc
Recomandări
Un bărbat analfabet, internat la Psihiatrie, apare a fi contestat prin e-mail o candidatură la Senat. PNL și PSD se acuză reciproc

Partidul a depus de asemenea eforturi pentru a bloca ancheta privind explozia devastatoare din 2020, din Beirut, care a ucis peste 200 de persoane.

În tot acest timp, grupul a crescut de la un proxy iranian din interiorul Libanului la o putere regională. L-a sprijinit pe președintele sirian Bashar al-Assad și a antrenat rebelii Houthi din Yemen și milițiile din Irak.

Organizația are o mare influență politică în Liban, în parte din cauza lipsei de sprijin din partea statului pentru comunitatea șiită locală.

În condițiile în care țara se confruntă cu o criză economică gravă, Hezbollah și aliații săi au pierdut anul trecut majoritatea în parlamentul țării, dar dețin în continuare cel mai mare număr de locuri și exercită un control semnificativ.

Hezbollah și Iranul cântăresc următoarea mișcare

Mulți libanezi au început deja să se pregătească pentru impact, temându-se că țara lor ar putea fi în curând antrenată în război. Oamenii au stat la coadă pentru benzină și pâine, în timp ce unii locuitori din sudul țării, aproape de Israel, au început să plece spre Beirut.

Experții și diplomații de rang înalt din regiune spun că Iranul și Hezbollah nu au decis deocamdată cum să răspundă, în cazul în care Israelul lansează o ofensivă prelungită în Gaza.

Imagini surprinse de românii din Spania după inundații: magazine jefuite, mii de oameni fără apă și curent
Recomandări
Imagini surprinse de românii din Spania după inundații: magazine jefuite, mii de oameni fără apă și curent

Oficialii americani au încercat în această săptămână să convingă puterile regionale să preseze Hezbollah să se abțină. „Suntem profund îngrijorați de faptul că Hezbollah ia o decizie greșită și alege să deschidă un al doilea front în acest conflict”, a declarat un înalt oficial american din domeniul apărării, potrivit Financial Times.

În plus, SUA au trimis în regiune grupul de atac al portavionului USS Gerald R. Ford și au anunțat că sunt gata să trimită un al doilea portavion.

Hezbollah a reacționat la acțiunile SUA, spunând că consideră Washingtonul „un partener adânc înrădăcinat în agresiunea sionistă și îl consideră pe deplin responsabil pentru vărsarea de sânge, anarhia, blocada, distrugerea locuințelor și masacrele îngrozitoare comise împotriva civililor (palestinieni) vulnerabili”.

Însă un oficial libanez a declarat că Hezbollah a dat dovadă de reținere în teren. „Din partea noastră, nu există niciun interes de a ne alătura mulțimii beligerante”, a declarat acesta. Dar „lucrurile ar putea scăpa de sub control dacă liniile roșii comunicate reciproc sunt depășite”, a spus el.

Forța Hezbollah

Hezbollah este unul dintre cei mai puternici actori non-statali din lume. În 2006, gruparea a rezistat unui conflict de 34 de zile cu Israelul. De atunci, miile sale de luptători au fost întărite, prin implicarea grupului în războiul civil din Siria.

Mult mai puternic decât Hamas, arsenalul Hezbollah include rachete din ce în ce mai precise, care, spune liderul grupării, pot atinge orice țintă din Israel. Aceasta ar putea trimite rachete de precizie mai adânc în teritoriul israelian sau ar putea permite militanților palestinieni din Liban să lanseze atacuri transfrontaliere.

De la începutul ofensivei Hamas, Iranul și Hezbollah au aplaudat gruparea palestiniană de pe margine, sărbătorind „operațiunea victorioasă”, împreună cu alte grupuri militante din regiune, reuniți sub așa numită „Axă a rezistenței”.

Însă, „în discuția care are loc între liderii Hezbollah în acest moment aceștia se întreabă dacă își pot permite să nu intervină”, a declarat un politician libanez familiarizat cu gândirea grupului.

„Cred că ei speră, împreună cu Iranul, că Israelul nu va merge prea departe în răspunsul său în Gaza, astfel încât să poată evita să fie atrași” în conflict, a adăugat acesta, potrivit Financial Times.

Prezența Hamas în Liban este un alt factor, a declarat Mohanad Hage Ali, cercetător la Centrul Carnegie din Beirut.

Deși Hamas și Hezbollah au luptat cândva în tabere opuse în războiul civil din Siria, cele două grupări au legături strânse: lideri de rang înalt ai Hamas trăiesc în Liban și au întâlniri frecvente cu omologii din Hezbollah.

„Conducerea superioară a Hamas se află în Liban. Cum poți presupune că Libanul va sta deoparte, dacă Israelul a amenințat în trecut că îi va viza (pe aceștia)?”, a spus Hage Ali.

Implicațiile intrării Hezbollah în război

Intrarea Hezbollah în război ar avea implicații profunde nu doar pentru Liban, care a suferit pagube importante la nivelul infrastructurii în 2006, ci și pentru rețeaua mai largă de grupuri militante susținute de Teheran.

Participarea Hezbollah ar putea declanșa, de asemenea, represalii în Siria, Irak și chiar în Iran. Ar putea risca de asemenea să antreneze SUA, care are sute de soldați staționați în Siria și Irak.

Iranul s-a străduit din greu să își consolideze legăturile cu organizațiile palestiniene, într-un moment în care mai multe țări arabe au încercat să normalizeze relațiile cu Israelul. În ultimele săptămâni, membrii Axei și-au proclamat intenția de a se „uni și de a escalada”.

Dar au evitat, de asemenea, să își aroge vreun merit pentru planificarea ofensivei Hamas.

Intrarea în război ar fi primul test real al alianței, spun experții și diplomații, în condițiile în care Hezbollah, născută ca o mișcare de rezistență împotriva Israelului, și Iranul încearcă să echilibreze credibilitatea lor de campioni ai drepturilor palestinienilor cu propriile interese strategice.

Până în prezent, Hezbollah a limitat în mare parte violențele la o fâșie îngustă de teritoriu disputat. „Hezbollah a lovit fermele Shebaa și Israelul a bombardat unele zone din sud – acestea se încadrează în regulile de angajare așteptate”, a declarat David Wood, analist pentru Liban la Crisis Group.

Înaintea ofensivei Hamas, unii parlamentari Hezbollah au declarat săptămâna trecută, în privat, aliaților din Liban, că nu urmăresc un război.

„Hezbollah acordă deja asistență Hamas prin faptul că forțează armata israeliană să mențină în stare de alertă o parte din trupele sale de la granițele libaneză și siriană”, a declarat Rym Momtaz, cercetător la Institutul Internațional pentru Studii Strategice.

Cu toate acestea, atacul Hamas a venit după luni de zile în care Hezbollah a testat limitele liniilor roșii convenite, ridicând corturi în teritoriul disputat. Un atentat cu bombă în Israel, în martie, a marcat de asemenea o abatere semnificativă de la tacticile obișnuite ale Hezbollah, scrie Financial Times.

De la ofensiva Hamas, Iranul a trimis semnale de prudență. Liderul suprem, ayatollahul Ali Khamenei, a declarat că cei care fac legătura între regimul său și atacul Hamas asupra Israelului sunt în eroare, chiar dacă țara sa continuă să „sprijine Palestina și luptele sale” împotriva Israelului.

Analistul iranian a declarat că Teheranul „nu caută un război în regiune”. Conștient de propriile vulnerabilități, acesta „nu-și poate permite să piardă nici măcar o rafinărie de petrol” în circumstanțele actuale, a spus el.

Hezbollah ar avea, de asemenea, foarte mult de pierdut pe plan intern, un număr tot mai mare de libanezi învinuind-o pentru multe dintre dificultățile economice profunde ale țării și pentru paralizia politică. Dacă Libanul intră în război, a spus Daher, potrivit Financial Times, liderul Hezbollah Hassan Nasrallah „nu va mai fi sărbătorit în Orientul Mijlociu așa cum a fost în 2006”.

„Hezbollah înțelege consecințele unui război împotriva Israelului”, a spus de asemenea Hilal Khashan, profesor de științe politice la Universitatea Americană din Beirut, citat de Washington Post.

„Dacă Hezbollah decide să intre în război împotriva Israelului, atunci realizările Hezbollah din ultimii 30 de ani se vor duce pe apa sâmbetei. Și nu cred că (Hezbollah) este interesat să piardă controlul asupra țării”, a mai spus acesta.

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (10)

.ZORRO.   •   15.10.2023, 17:10

SUA sunt ingrijorate...Oare cine a facut toate rahaturile in golf? A, da, chiar SUA... deci ingrijorarea lor e demagogie pura.

Simona.T   •   13.10.2023, 21:27

ar cam trebui sa le dea de gandit de s-a intamplat cu Hamas si Gaza, Israelul are sustinere militara si fianciara de la SUA, pe cand astia nici de Iran nu sunt foarte siguri

mihaelamicu2001   •   13.10.2023, 11:24

Atata ura la oamenii astia! In ultimii ani e clar ca se tot promoveaza ura peste tot in lume

Vezi toate comentariile (10)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Boala care a ucis deja peste 1.000 de persoane. Sunt temeri că se poate ajunge la o „pandemie mai gravă” decât cea de COVID
Știrileprotv.ro
Boala care a ucis deja peste 1.000 de persoane. Sunt temeri că se poate ajunge la o „pandemie mai gravă” decât cea de COVID
A adus dovada! Laurențiu Reghecampf îi dă șah-mat Anamariei Prodan, după ce l-a executat silit: „Se ocupă de farse prin instanțe. Mi-a recunoscut că...”. Reghe aruncă bomba despre fosta soție
Viva.ro
A adus dovada! Laurențiu Reghecampf îi dă șah-mat Anamariei Prodan, după ce l-a executat silit: „Se ocupă de farse prin instanțe. Mi-a recunoscut că...”. Reghe aruncă bomba despre fosta soție
O zi cu Andreea Raicu. Imagini din casa și din viața vedetei. Locuiește doar cu Honey, iar terasa vilei e cât un teren de handbal
Libertateapentrufemei.ro
O zi cu Andreea Raicu. Imagini din casa și din viața vedetei. Locuiește doar cu Honey, iar terasa vilei e cât un teren de handbal
Dramă pentru o familie de români din Valencia. Părinții și fiica lor, găsiți morți în garaj. Nu au mai apucat să fugă din calea apelor
FANATIK.RO
Dramă pentru o familie de români din Valencia. Părinții și fiica lor, găsiți morți în garaj. Nu au mai apucat să fugă din calea apelor
Vestea despre fosta soție l-a lăsat mască pe Tom Brady. Ce s-a aflat acum despre frumoasa Gisele Bundchen
GSP.RO
Vestea despre fosta soție l-a lăsat mască pe Tom Brady. Ce s-a aflat acum despre frumoasa Gisele Bundchen
Se deschide un nou drum de mare viteză în România. Va lega mai multe zone importante
FANATIK.RO
Se deschide un nou drum de mare viteză în România. Va lega mai multe zone importante
Ce nume i-au pus fetițe lor Iustina și Cornel de la Insula Iubirii. E rar și cu o semnificație aparte! Înseamna 'Dar de la Dumnezeu'
Unica.ro
Ce nume i-au pus fetițe lor Iustina și Cornel de la Insula Iubirii. E rar și cu o semnificație aparte! Înseamna 'Dar de la Dumnezeu'
Impozitele cresc cu 500% într-un oraș din România: noi taxe locale
Financiarul.ro
Impozitele cresc cu 500% într-un oraș din România: noi taxe locale
Trei români din Spania, Gabi, Dana și fiica lor, Alex, găsiți morți într-un garaj. În casa lor, cu luminile aprinse, masa era pregătită pentru cină
Observatornews.ro
Trei români din Spania, Gabi, Dana și fiica lor, Alex, găsiți morți într-un garaj. În casa lor, cu luminile aprinse, masa era pregătită pentru cină
Horoscop 1 noiembrie 2024. Gemenii au în față o zi foarte promițătoare, plină de ocazii de a înțelege și mai bine ce contează în viață
HOROSCOP
Horoscop 1 noiembrie 2024. Gemenii au în față o zi foarte promițătoare, plină de ocazii de a înțelege și mai bine ce contează în viață

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI