„Subliniem cu fermitate că aceste conținuturi sunt frauduloase și induc în eroare publicul cu privire la implicarea acestor personalități în tranzacționarea acțiunilor Hidroelectrica, având ca scop final înșelarea celor atrași de posibilitatea obținerii facile a unor câștiguri financiare substanțiale”, atrage atenția Hidrolectrica.
Compania recomandă celor vizați de aceste clipuri să evite încărcarea datelor personale sau informațiilor bancare pe platforme online care promit câștiguri exagerate în urma tranzacționării acțiunilor Hidroelectrica.
De asemenea, compania cere raportarea acestor clipuri platformelor de socializare pe care sunt încărcate, pentru a putea fi șterse.
„Nu vă lăsați înșelați de citate sau imagini asociate cu diverse nume celebre. Subliniem și clarificăm faptul că aceste declarații nu sunt reale și nu reflectă opiniile sau poziția reală a personalităților respective”, a transmis Hidrolectrica.
Avertismentul companiei de stat vine într-un moment în care tot mai multe fotografii și videouri trucate și generate cu inteligența artificială sunt postate pe internet, motiv pentru care în Parlament urmează să fie supusă la vot, săptămâna viitoare, „legea deepfake”.
Ea prevede sancționarea cu închisoarea a celor care creează astfel de conținut fără să menționeze că este un clip video artificial, în timp ce distribuirea pe rețelele sociale se va pedepsi cu amendă de până la 90.000 de lei.
În ultima perioadă, pe rețelele de socializare au fost distribuite mai multe fake-uri care folosesc imaginea și vocea unor miniştri sau chiar a guvernatorului BNR pentru promovarea unor scheme financiare inexistente și ilegale.
Deepfake înseamnă conţinut fals de tip foto, audio sau video, generat pe computer sau pe telefoane cu ajutorul inteligenţei artificiale, care dă impresia că o persoană a spus sau a făcut lucruri care în realitate nu au fost spuse sau făcute.