Studiul pentru cercetarea efectelor hidroxiclorochinei a fost realizat pe 368 de pacienți cu coronavirus, tratați în spitalele de veterani din SUA, și nu a găsit efecte benefice, ba dimpotrivă, scrie Politico.

În același timp, o comisie de experți aprobată de Institutul Național pentru Boli Infecțioase din SUA le-a recomandat doctorilor să nu utilizeze tratamentul, notează NPR.

Hidroxiclorochina a fost introdusă însă și într-un program de cercetare al Organizației Mondiale a Sănătății. Potrivit oficialilor români, medicamentul este folosit și în la noi în țară.

Concluziile studiului

Cercetarea a arătat că aproximativ 28% dintre pacienții care au primit hidroxiclorochină, plus tratamentul obișnuit, au murit. Prin comparație, doar 11% dintre cei care au primit doar tratamentul obișnuit au decedat.

În jur de 22% dintre cei care au primit hidroxiclorochină + azitromicină au murit, dar diferența dintre acest grup și cel care a primit tratamentul obișnuit nu este considerată semnificativă.

Hidroxiclorochina nu a influențat cu nimic, în bine sau în rău, nevoia unor pacienți de a fi conectați la un ventilator mecanic pentru a respira.

Cercetătorii nu au identificat toate efectele adverse, dar au observat că hidroxiclorochina pare să fi afectat alte organe. Medicii au avertizat din timp că medicamentul este cunoscut pentru efectele sale adverse puternice, care includ modificarea ritmului cardiac.

La începutul acestei luni, cercetătorii din Brazilia au oprit o parte a unui studiu asupra efectelor hidroxiclorochinei după ce au observat tulburări de ritm cardiac la mai mulți pacienți.

Studiul din SUA nu este un experiment medical riguros, dar este totuși cel mai mare studiu derulat pentru identificarea efectelor hidroxiclorochinei asupra coronavirusului.

Cercetarea a fost publicată pe un portal de specialitate, dar nu a trecut deocamdată prin procesul de evaluare științifică (peer-review).

Studiul a fost finanțat de Institutul Național de Sănătate din SUA și de Universitatea din Virginia.

Lăudat de Rareș Bogdan, folosit și în România

Donald Trump a promovat intens medicamentul drept un potențial tratament pentru bolnavii de COVID-19, iar Administrația Alimentelor și Medicamentelor (FDA) a autorizat folosirea sa pe pacienți, în anumite condiții.

În ultimele zile, observă Politico, președintele a început însă să facă tot mai puține referiri la medicamentul-minune.

Medicamentul a fost promovat și de europarlamentarul PNL Rareș Bogdan, care a fost inspirat chiar de discursul lui Donald Trump.

La începutul lunii aprilie, Sanofi a donat României peste un milion de doze de hidroxiclorochină, care pot trata în jur de 45.000 de pacienți, conform Ministerului Sănătății.

“Hidroxiclorochina este un medicament de primă necesitate, folosit pentru tratarea pacienților infectați cu virusul SARS-CoV-2. Donația consistentă venită din partea companiei Sanofi România este o gură de oxigen care ajută sistemul medical românesc să trateze 45.000 de pacienți infectați”, a declarat atunci ministrul sănătății, Nelu Tătaru.

Urmărește-ne pe Google News