Clinton a afirmat că Joe Biden a urmărit multe dintre prioritățile administrației Barack Obama, în care ea a fost șefa diplomației, iar actualul lider de la Casa Albă a ocupat postul de vicepreședinte. A menționat „extinderea NATO, înfruntarea agresiunii rusești și gestionarea provocărilor din partea Chinei”.

„Apărarea democrației în Ucraina, extinderea NATO – doar ca o paranteză, păcat, Vladimir, tu ai căutat-o”, a declarat Hillary Clinton, adăugând: „Era un adevărat subiect de discordie. Am spus întotdeauna: «oamenii nu sunt forțați să adere la NATO. Oamenii aleg și doresc să adere la NATO»”.

Referindu-se la politicile lui Donald Trump, care a învins-o în alegerile prezidențiale din 2016, Hillary Clinton a spus că este posibil să fi existat îndoieli cu privire la capacitatea SUA de a strânge sprijin pentru Ucraina pentru a rezista invaziei ruse din cauza moștenirii republicanului care a înstrăinat aliații SUA.

„Este posibil ca oamenii să se fi îndoit de acest lucru pentru că am ars atât de multe punți cu aliații și prietenii noștri. (…) Reinstaurarea unei politici externe care să aducă de fapt oamenii la noi, nu să-i îndepărteze, ar fi fost considerată extrem de dificilă. Și, într-adevăr, a fost, dar a fost realizată”, a declarat ea, mulțumindu-i actualului secretar de stat Antony Blinken pentru că „a ajutat la restabilirea poziției Americii”.

Rusia și-a justificat invazia lansată în februarie 2022 folosind pretextul unei eventuale extinderi a alianței militare înspre est, incuzând Ucraina.

Între timp, pe fondul războiului declanșat de Moscova, Finlanda și Suedia au cerut să adere la NATO. Finlanda a devenit în acest an membră a blocului, în timp ce Suedia încă așteaptă să primească undă verde de la Turcia și Ungaria.

Foto: Profimedia

 
 

Urmărește-ne pe Google News