Fosta candidată în alegerile prezidențiale din 2016, Hillary Clinton, nu s-a înscris în cursa primarelor democrate pentru un loc în finala cu Donald Trump din 2020, dar bate din picioare de pe margine.
”O să vă spun cu siguranță că sunt sub o enormă presiune din partea multor, multor, multor oameni pentru a mă gândi (la candidatură, n.r.)”, a declarat Clinton pentru BBC.
Clinton a precizat că nu are planuri imediate pentru un astfel de scenariu.
Presată să spună dacă ar putea totuși să-și anunțe candidatura în ultimul moment, Clinton s-a mulțumit să păstreze suspansul: ”Niciodată nu spune niciodată”.
Teoretic, o eventuală decizie a lui Clinton de a candida ar putea să vină prea târziu. Termenul de înscriere în alegerile primare democrate din mai multe state, printre care New Hampshire, a expirat deja.
Practic, un nou candidat ar putea sări peste alegerile din câteva state pentru a câștiga totuși învestitura democrată.
Problemele candidaților democrați
Dincolo de surpriză, anunțul lui Clinton a avut mai degrabă rolul de a atrage încă o dată atenția asupra slăbiciunilor din plutonul candidaților democrați care caută un loc în finala cu redutabilul Donald Trump.
Tocmai pe fondul acestei slăbiciuni percepute de comentatori și alegători și-a anunțat recent candidatura fostul primar al New York-ului, Michael Bloomberg.
Iar presa americană notează că fostul guvernator al statului Massachusetts, Deval Patrick, un aliat al lui Barack Obama, se gândește la rândul său să intre în cursă.
Deocamdată, ultimele sondaje arată că principalii favoriți democrați sunt fostul vicepreședinte Joe Biden și senatoarea Elizabeth Warren, urmați îndeaproape de carismaticul senator Bernie Sanders.
Fiecare are o vulnerabilitate.
În primul rând, atât Bernie Sanders cât și Elizabeth Warren, între care există o compatibilitate, sunt percepuți a fi prea de stânga. Pentru mulți alegători democrați, asta ar reprezenta o problemă.
Un sondaj New York Times și Siena College realizat în șase state cheie – cele care de multe ori decid alegerile la nivel național – arată că alegătorii democrați îl preferă pe Joe Biden și că în general ar dori un candidat dispus la compromis, care nu insistă pe ideile progresiste.
Biden e în fața lui Warren cu peste zece puncte procentuale în Arizona, Carolina de Nord și Pennsylvania și cu aproape zece puncte în Florida și Michigan. Doar în Wisconsin, Warren este în fața lui Biden, iar acolo cu doar două puncte procentuale.
Cel mai puternic, cel mai vulnerabil
Ultimele sondaje arată de altfel că Biden este și candidatul democrat cu cele mai multe șanse de a-l învinge pe Donald Trump.
Paradoxal, cel mai puternic candidat democrat pare în același timp și cel mai vulnerabil în fața atacurilor și a retoricii actualului președinte și a aliaților săi.
”Sleepy Joe” – ”Joe somnorosul” este apelativul folosit de Trump pentru fostul vicepreședinte, pe care îl acuză vehement că a încurajat corupția.
Scandalul Ucraina este principalul front de luptă dintre Trump și Biden. Actualul președinte îl acuză pe Biden că a cerut demiterea unui procuror ucrainean pentru a-şi proteja fiul, Hunter Biden, care, susţine Trump, ar fi comis fapte de corupţie în Ucraina, în perioada în care făcea parte din board-ul unei companii energetice a unui oligarh local.
Scandalul Ucraina are și o altă latură, cea în care democrații îl acuză pe Trump că a cerut în mod direct președintelui ucrainean să redeschidă ancheta care îl vizează pe Hunter Biden. Acesta este de altfel chiar motivul pentru care democrații au declanșat procedura de demitere a președintelui Trump.
Iar frontul de dezbatere pe tema corupției s-ar putea muta mai insistent și spre România. Chiar Trump a sugerat în luna octombrie că România este una dintre țările de unde familia Biden și-ar fi însușit sume de bani necuvenite.
„Ei bine, cred că ce a făcut (Joe) Biden și fiul său (Hunter Biden) – și acum, cred, că apare și cazul României; ceea tocmai a ieșit astăzi. Sau în altă țară. Și sunt sigur că există mai mult decât atât. ”
Donald Trump, președintele SUA
Ce s-a întâmplat? Hunter Biden, fiul fostului vicepreședinte american, l-ar fi recrutat pe fostul șef al FBI Louis Freeh pentru a-l ajuta pe Puiu Popoviciu în ancheta în care era vizat de procurorii anticorupție și în care a fost condamnat în 2016, potrivit New York Times.
Interesant este că fostul oficial FBI l-a angajat apoi pe Rudolph Giuliani, avocatul lui Trump, care anul trecut a criticat lupta anticorupție din România și a cerut amnistia celor condamnați, ceea ce ar fi putut să-l includă și pe Popoviciu.
Cum arată buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!