Este o afectiune localizata la nivel uterin, fiind rezultatul unei tulburari hormonale si al unei contaminari bacteriene, caracterizata prin acumularea de continut purulent in spatiul uterin, afectand in numar mare atat felinele, cat si caninele.
Afectiune a aparatului reproducator reprezentand o potentiala urgenta chirurgicala, piometrul apare cel mai des intre 4 si 8 saptamani de la terminarea perioadei de calduri. In aparitia piometrului un rol important il au si tratamentele hormonale pentru prevenirea manifestarii caldurilor.
In cazul in care femela este apatica, prezinta inapetenta, poliurie, polidipsie, voma, distensie abdominala (piometru cu cervix inchis) sau chiar eliminari vulvare de secretii purulente ori sangvinolente (piometru cu cervix deschis) si febra recomandam sa solicitati de urgenta un control medical veterinar pentru a exclude sau confirma aceasta afectiune.
Medicul veterinar va stabili diagnosticul pe baza anamnezei, semnelor clinice coroborate cu ecografia abdominala. Ecografia este principala metoda de diagnostic pentru aceasta afectiune si avand in vedere posibilele complicatii (peritonita, septicemie, soc, deces) recomandam efectuarea acesteia pentru control la femelele ce au prezentat perioada de calduri in urma cu 4-8 saptamani.
Principala optiune terapeutica este interventia chirurgicala si realizarea ovario-histerectomiei.
Recomandam ca femelele care nu sunt folosite pentru reproductie sa fie sterilizate, iar tratamentele hormonale sa se faca dupa consultarea unui medic veterinar.
Liviu Harbuz
DVM Ph. D