Hipoglicemia, care inseamna un nivel prea mic al glucozei din sange, este o stare care-i afecteaza frecvent pe cei cu diabet, dar si pe altii, care nu sufera de aceasta boala. Cauza poate fi o concentratie mare de insulina in circulatie, dar si o stare febrila, graviditatea, stomacul operat sau prezenta anumitor medicamente in organism.
Simptomatologia este diversa, aproape unica pentru fiecare individ in parte. Cele mai intalnite semne premergatoare sunt senzatia de caldura si de disconfort general.
Cel care sufera un atac de hipoglicemie adesea transpira abundent, are o senzatie de foame cumplita, tremura, are ameteli, tulburari de vedere, dureri de cap si vorbeste cu dificultate. Intr-o perioada scurta de timp, suferindul isi poate pierde cunostinta si face chiar convulsii.
Din cauza acestor simptome generale de rau, atunci cand criza are loc intr-un loc public, cel bolnav adesea este confundat cu un betiv si, in loc sa-i sara in ajutor, cei din jur il ignora.
Cu toate ca manifestarile hipoglicemice trebuie neaparat tratate de medic, exista cateva lucruri care pot fi facute pentru a preveni aparitia acestor crize.
Nu sariti mesele. Mai bine luati gustari mici si dese, decat sa mancati exagerat o singura data pe zi.
Alimentele bogate in proteine (mezeluri, branzeturi, oua, alune, lapte) sunt foarte bune pe post de gustari intre mese. Ele elibereaza energia treptat, spre deosebire de produsele bogate in hidrocarbonati fara valoare nutritionala, care furnizeaza energie rapid, dar pentru o perioada scurta de timp (ciocolata, bomboane).
Evitati sa beti bauturi alcoolice pe stomacul gol.
Atunci cand criza de hipoglicemie s-a declansat, trebuie sa luati masuri urgente pentru a creste glucoza din sange in timp cat mai scurt. Doar in aceste situatii trebuie sa administrati zahar, o bomboana sau tablete de glucoza care, in cateva minute, vor normaliza situatia. Chiar daca persoana este aproape inconstienta, incercati sa-i dati putin sirop de zahar inainte de a chema Salvarea. In spital, hipoglicemia acuta se poate trata si prin administrarea intramusculara a unui hormon numit glucagon.
Hipoglicemia este o stare periculoasa pentru organism, daca nu este tinuta sub control. Cei cu asemnea probleme nu au voie sa faca munci fizice grele si nici sa conduca autovehicule. De asemenea, trebuie sa stie sa recunoasca semnele premergatoare crizei si sa aiba asupra lor ceva dulce, pentru a corecta glicemia in timp util.
In cazul diabeticilor, o greseala foarte frecventa este confundarea, chiar de medici, a crizelor de hipoglicemie cu cele de hiperglicemie. Daca pacientul inconstient este un diabetic cunoscut, pana la aflarea tipului de criza – hipo sau hiperglicemica – este indicat sa i se administreze fie ser fiziologic, fie glucoza, deoarece cresterea suplimentara a glicemiei este mult mai putin grava decat scaderea ei si mai accentuata, prin administrarea necontrolata a unei doze de insulina.
Creierul se hraneste exclusiv cu glucoza, iar crizele de hipoglicemie pot fi extrem de nefaste pentru sistemul nervos central. Crizele repetate de hipoglicemie pot transforma o persoana cu intelect normal intr-un veritabil retardat.