Verdictul a fost dat la peste trei ani după ce poliția a arestat 47 de democrați în timpul unor raiduri care au avut loc la locuințe din oraș. Ei au fost acuzați de conspirație în vederea săvârșirii de acte de subversiune în temeiul unei legi privind securitatea națională, impusă de China.
Sentințele vor fi pronunțate la o dată ulterioară pentru cei găsiți vinovați. Ei riscă pedepse care pornesc de la trei ani de închisoare și pot ajunge până la detenție pe viață. 31 de inculpați au pledat vinovați, iar patru dintre ei au devenit martori ai acuzării.
Procesul a fost denunțat drept unul politic de către Statele Unite și alte câteva țări, care au cerut ca acuzații să fie eliberați imediat. La audiere au participat mai mulți diplomați, inclusiv din Marea Britanie și Uniunea Europeană. Printre inculpați se află și un cetățean australian.
Inculpații sunt acuzați de un „complot vicios” pentru a bloca guvernul din Hong Kong și pentru a-l forța pe liderul orașului să demisioneze prin intermediul unui scrutin de preselecție pentru alegerile din iulie 2020.
Democrații susțin că a fost o încercare neoficială de a selecta cei mai puternici candidați pentru a obține o majoritate istorică în legislativul din Hong Kong.
Judecătorii Andrew Chan, Alex Lee și Johnny Chan precizează în verdictul lor că dacă inculpații ar fi reușit, ar fi creat „o criză constituțională pentru Hong Kong” și ar fi dus la „perturbarea sau subminarea îndeplinirii sarcinilor și funcțiilor în conformitate cu legea de către guvernul (din Hong Kong)”.
Printre cei condamnați se numără și foștii deputați democrați Lam Cheuk-ting, Helena Wong și Leung Kwok-hung, care, la 68 de ani, este cel mai în vârstă acuzat. Nu este clar deocamdată dacă vreunul dintre ei va face apel.
„El mi-a spus întotdeauna că este nevinovat”, a declarat soția lui Leung, Chan Po-ying, pentru Reuters înainte de verdict. Ea și alți trei activiști au fost arestați în fața tribunalului pentru că au încercat să organizeze un protest. Ulterior, un oficial a declarat că aceștia au fost implicați într-un „comportament turbulent”.
Achitați au fost avocatul Lawrence Lau și asistentul social Lee Yue-shun. Procurorii au declarat că intenționează să facă apel la cele două achitări.
Proteste prodemocrație în masă au izbucnit în Hong Kong în 2019 față de planurile Beijingului referitoare la o legislație despre care democrații au susținut că încalcă libertățile garantate atunci când Hong Kong a revenit sub controlul Chinei în 1997.
Beijingul a impus în 2020 o lege privind securitatea națională care a dus la o serie de arestări în rândul militanților democrați, precum și la închiderea unor instituții media și ONG-uri liberale. Manifestațiile de stradă, care înainte erau foarte animate, au încetat, practic, pe fondul unor măsuri dure ale poliției.
„Această condamnare în masă fără precedent este cea mai nemiloasă ilustrare de până acum a modului în care legea securității naționale din Hong Kong este folosită ca armă pentru a reduce la tăcere disidența. Reprezintă o epurare aproape totală a opoziției politice”, a declarat Sarah Brooks, directorul Amnesty International pentru China.
Autoritățile de la Beijing spun că legile privind securitatea națională au adus stabilitate în Hong Kong și că drepturile omului sunt respectate.
Foto: Hepta