UPDATE ora 14.00 Horia Georgescu a declarat, după audiere, că Agenţia Naţională de Integritate nu aştepta informări numai de la SRI, fiind sesizată în mod oficial de către persoane fizice sau juridice.
„Nu aş putea să fac o cuantificare exactă, dar primeam foarte multe sesizări. Au fost sesizări cu persoane publice (…). ANI nu aştepta numai informări de la SRI. ANI era sesizată în mod oficial de către persoane fizice sau juridice” a precizat Georgescu.
El a adăugat că informările se refereau la categorii de persoane multiple, „fie din diverse funcţii publice, fie aleşi, categorie foarte largă”.
Întrebat dacă a discutat cu fostul şef al SRI George Maior, fostul şef al ANI a spus că a avut „discuţii punctuale pe dosare” cu acesta.
„Era uzual, având în vedere că exista un protocol inter-instituţional între ANI şi SRI. Asta era infrastructura instituţională sub care comunicam. ANI era sesizată oficial. Noi nu puteam decât să procedăm legal şi să explicăm legea cu privire la aceste cazuri”, a precizat Horia Georgescu.
Despre audierea sa la comisie, el a menţionat că a fost chemat în calitatea sa de membru în Comisia de studiere a arhivei SIPA, „mai ales” raportat la documentul care a fost întocmit de această comisie şi la care a lucrat pe parcursul anilor 2007 şi 2008.
Senatorul USR Mihai Goțiu, membru în comisia de anchetă, a afirmat, recent, că în 2002, ofițeri SIPA au încercat să șantajeze judecători de la Înalta Curte, pentru a obține sentințe favorabile în dosarele FNI și Banca Religiilor. El a prezentat câteva concluzii ale comisiei parlamentare speciale, în urma audierii istoricului Marius Oprea și a fostului șef al serviciului secret din subordinea Ministerului Justiției, Marian Ureche.
Potrivit unui anunţ de pe site-ul Senatului, Comisia parlamentară de anchetă privind arhiva SIPA urmează să-i audieze pe fostul şef al Agenţiei Naţionale de Integritate Horia Georgescu, dar şi pe Şerban Alexandru, Marius Iosif şi Ingrid Luciana Popa Mocanu.
La începutul noii sesiuni parlamentare, plenul Comun al Parlamentului a aprobat, la propunerea grupurilor PSD din Senat şi Camera Deputaţilor, înlocuirea senatorului Şerban Nicolae din Comisia parlamentară de anchetă privind arhiva SIPA cu senatorul PSD Viorel Salan, care va prelua de la colegul său şi preşedinţia Comisiei.
Grupurile parlamentare PSD din Cameră şi Senat au cerut înlocuirea senatorului Şerban Nicolae cu senatorul Viorel Salan în Comisia parlamentară de anchetă privind arhiva SIPA.
Comisia parlamentară privind arhiva SIPA s-a înființat în septembrie 2017. Comisia își propune să clarifice aspecte ce ţin de desfiinţarea Direcţiei Generale de Protecţie şi Anticorupţie. Comisia este alcătuită din senatorii Şerban Nicolae, Marian Pavel, Adrian Diaconu şi deputaţii Alexandru Bălănescu, Costel Dunava, Liviu Pleşoianu, Mihai Popa.