Salată de cartofi noi, ridichi de lună și ceapă verde
Ingrediente pentru 4 porții:
– 1 kg cartofi noi;
– o cană de ridichi de lună, spălate și curățate;
– două legături de ceapă verde, spălate și curățate;
– o salată verde spălată;
– 3 linguri de ulei de măsline;
– o lingură de mărar tocat;
– o lingură de oțet de vin roșu;
– o linguriță de sare;
– un vârf de cuțit de piper negru măcinat.
Pasul 1
Curățați cartofii noi, iar pe cei mari tăiați-i în jumătăți sau în sferturi, pentru a-i aduce la dimensiunea celor mici. Tăiați ceapa verde rondele.
Pasul 2
Încingeți o tigaie cu marginile înalte, apoi adăugați uleiul și cartofii. Înăbușiți cartofii până devin moi și rumeni, apoi adăugați ceapa verde rondele, oțetul, sarea și piperul măcinat. Lăsați tigaia pe foc încă 2-3 miunute pentru a se evapora oțetul și a se înmuia ceapa, apoi opriți focul.
Pasul 3
Rupeți salata bucăți și amestecați-o într-un bol mare cu ridichile tăiate feliuțe și cu soteul de cartofi, apoi turnați sosul rămas în tigaie și presărați mărar tocat.
Serviți salata de cartofi noi, ridichi de lună și ceapă verde ca gustare, în perioada de post.
Horia Vîrlan ne învață ce să gătim în post
Borș de ștevie
Ingrediente pentru 4 porții:
– 500 g de ștevie tânără, spălată;
– 2 cartofi mici, curățați;
– două legături de ceapă verde, spălată și curățată;
– o legătură de leuștean tocat;
– o lingură de făină;
– două linguri de ulei de floarea soarelui;
– 3 căni de borș;
– o linguriță de sare.
Pasul 1
Tăiați ceapa rondele, iar partea albă dați-o deoparte. Eliminați coada șteviei, îndoind fiecare frunză și rupând coada. Tăiați cartofii cubulețe, apoi puneți-i la fiert, cu partea verde a cepei și cu ștevia, într-o oală cu 1,5 de apă.
Pasul 2
În timp ce fierbe ciorba, încingeți uleiul într-o tigaie mică și sotați timp de 3-4 minute partea albă a cepei, apoi adăugați făina și puțină apă și amestecți bine.
Pasul 3
După 15 minute de fierbere a ciorbei, adăugați soteul de ceapă cu făină și continuați s-o fierbeți încă 15 minute.
Pasul 4
Fierbeți borșul pentru a-l aduce la temperatura ciorbei, apoi adăugați-l în oală împreună cu sarea. Din acest punct, mai dați ciorba în 2-3 clocote, apoi opriți focul și presărați leuștean tocat.
Serviți borșul de ștevie cu pâine de casă. Gusturile celor două se completează de minune!
Libertatea iti ofera mult mai multe idei de ciorbe de post!
Găluște de orez în foi de ștevie
Ingrediente pentru 4 porții:
– 20-25 frunze de ștevie tânără;
– un pahar de orez cu bob rotund;
– o legătură de ceapă verde, curățată și spălată;
– un morcov curățat;
– 3 linguri de ulei de floarea soarelui;
– 4-5 linguri de roșii cuburi în bulion;
– o lingură de mărar tocat;
– o lingură de pătrunjel tocat;
– două linguri de pesmet de casă;
– 3 pahare de borș;
– o jumătate de linguriță de piper negru măcinat;
– o linguriță de sare.
Pasul 1
Spălați frunzele de ștevie sub jet de apă fierbinte, apoi rupeți-le codițele. Tocați mărunt ceapa și morcovul sau dați-le pe răzătoarea mare. Spălați orezul în două ape.
Pasul 2
Încingeți două linguri de ulei într-o cratiță și căliți ușor legumele, apoi adăugați orezul, continuând până începe să pocnească. Adăugați două linguri de roșii tocate, sarea și o cană de apă caldă, continuând până orezul a absorbit toată apa. Lăsați compoziția să se răcească un pic și adăugați piperul și verdeața tocată, apoi pesmetul, omogenizând bine.
Pasul 3
Încingeți cuptorul la 180° Celsius. Așezați câte puțină compoziție pe fiecare frunză de ștevie și împăturiți exact cum faceți cu sarmalele. Așezați găluștele obținute într-un vas termorezistent sau într-o tavă. Amestecați uleiul rămas cu roșiile cuburi și borșul, apoi turnați-le peste găluște. Acoperiți vasul cu folie de aluminiu și introduceți-l în cuptor pentru 25-30 de minute.
Când găluștele sunt fierte, serviți-le cu ardei iute.