Horodniceanu a precizat din capul locului că rolul procurorului nu este să legifereze, iar prezența unor procurori în parlament este aceea de a oferi un punct de vedere tehnic.
Horodniceanu a explicat că aproape totți procurorii care au analizat amendamentele au vechime în câmpul muncii de peste 20 de ani de zile.
„Este cert că mare parte dintre textele sunt de natură să amputeze părți mari din procedura penală. Azi infracționalitatea este avansată, s-au dezvoltat noi metode de comitere a faptelor”, le-a spus șeful DIICOT politicienilor.
Israel și SUA, zeci de ani în față, noi zece ani în urmă
„Exista filiere transfrontaliere și foarte bine organizate”, a mai spus șeful de la crimă organizată care a ținut să explice că „state precum Israel, SUA sau altele apelează deja la mijloace ultra moderne de identificare, cu software de recunoaștere facială”.
„Sunt cu zeci de ani înaintea noastră. Faptul că nu am putea urmări spre exemplu un traseu executat în cadrul unui plan infracțional, ne-ar duce cu ani de zile înapoi”, a atras atenția magistratul.
„Trebuie să avem instrumentele pentru a ne duce la bun sfârșit datoria legală și constituțională. Tot ce se întâmplă în alte țări este ca mijloacele de probă să se rafineze, iar modul în care ancheta penală se față de noile tendințe în săvârșirea de infracțiuni, care sunt din ce în ce mai rafinate, trebuie să se rafineze și ea”, a explicat la plecarea de la ședință magistratul.
Secția pentru procurori, o discriminare
Daniel Horodniceanu a mai spus, referitor la înființarea unei secții de cercetare a procurorilor, că ar trebui înfiinţarea unei secţii pentru anchetarea fiecărei categorii profesionale, nu doar a magistraților.
„Propunerea DIICOT a fost ca în condițiile în care se dorește schimbarea de competenţă, să fie dată în sarcină sau să rămână acolo.
Nu poţi înfiinţa o secţie sau un serviciu pentru o singură categorie profesională. Trebuie pentru toate.”, încheiat șeful de la crimă organizată.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro