Primăria Capitalei s-a implicat, în limita competențelor legale, în renovarea fostului hotel Concordia, construit în 1852 și aflat acum în proprietate privată.
”De la preluarea mandatului actualei administrații, reprezentanții Primăriei Capitalei au ținut legătura cu proprietarul acestui imobil și au oferit suportul tehnic necesar pentru a urgenta procedurile premergătoare demarării lucrărilor”, potrivit municipalității.
Hotelul Concordia va avea săli de conferințe și de evenimente
După renovare, clădirea de pe strada Smârdan nr. 39 va avea funcțiunea de hotel, dar va cuprinde și săli de conferințe și de evenimente.
Proprietarul imobilului a reușit finalizarea tuturor rectificărilor la Cartea Funciară, iar în maximum două săptămâni va finaliza și documentația necesară obținerii autorizației de construire, astfel încât, în primavara acestui an, să poată începe reabilitarea imobilului, susțin reprezentanții Primăriei Capitalei.
Hotelul Concordia a găzduit istorica întâlnire din noaptea de 23 spre 24 ianuarie 1859, în care s-a hotărât Unirea Principatelor Române și alegerea lui Alexandru Ioan Cuza drept domn al Țării Românești, după ce fusese ales domn al Moldovei.
În noaptea de 23 spre 24 ianuarie 1859, fruntașii politici unioniști au hotărât să impună alegerea ca domnitor al Țării Românești a lui Alexandru Iona Cuza, care fusese ales pe 5 ianuarie 1859 domnitor al Moldovei. Astfel, Unirea putea fi realizată prin alegerea unui singur domnitor la Iași și la București. Planul unioniștilor din ”Concordia” a reușit, pe 24 ianuarie, Cuza fiind ales domnitor de Adunarea Electivă din Dealul Mitropoliei.
Clădirea a fost construită în anul 1852 și avea 90 de camere. A trecut prin două incendii, dar a supraviețuit, iar în perioada comunistă a fost naționalizată și s-a transformat în locuințe pentru clasa muncitoare.
După 1990, fostul hotel Concordia a fost revendicat de un cetățean străin, câștigat în instanță și vândut imediat firmei RoNaturstein SRL.
Citește și: