Grupul a reușit să îndepărteze o secțiune de tablă și de tencuială pe care se afla imaginea unei femei cu o mască de gaze, însă poliția i-a surprins pe autori la locul faptei, i-a arestat și a recuperat pictura murală, conform oficialilor ucraineni.
Graffitiul nu este deteriorat și poliția îl protejează, a declarat guvernatorul regiunii Kiev, Oleksiy Kuleba, pe Telegram.
„Aceste imagini sunt, la urma urmei, simboluri ale luptei noastre împotriva inamicului”, a spus el. „Sunt povești despre sprijinul și solidaritatea întregii lumi civilizate cu Ucraina. Vom face totul pentru a păstra aceste opere de artă stradală ca un simbol al victoriei noastre”, a mai declarat guvernatorul.
Poliția a publicat imagini ale zidului galben din Hostomel, decupat până la zidărie.
Șapte graffitiuri în Ucraina
Aceasta este doar una dintre lucrările create de artistul britanic anonim în Ucraina, luna trecută. Banksy a confirmat că a realizat șapte graffitiuri în diverse orașe din Ucraina.
Imaginile înfățișează oameni care își desfășoară activitățile zilnice pe clădiri devastate de bombardamentele din Ucraina.
O pictură murală arată o gimnastă care face echilibristică printre dărâmături, în Borodyanka. O alta îl înfățișează pe Putin care este aruncat la podea de un copil, într-un meci de judo.
Ușa furată la Paris
Nu este prima dată când hoții vizează o operă de artă stradală semnată Banksy. În 2019, mai multe persoane cu cagule au furat o ușă de la sala de concerte Bataclan din Paris, ce fusese decorată de artistul britanic în memoria victimelor atacurilor teroriste din 13 noiembrie 2015.
Opera a fost găsită ulterior în Italia și recuperată, iar autorii, condamnați.
Banksy este unul dintre cei mai cunoscuți artiști din lume, devenind celebru cu desene realizate în Bristol, la începutul anilor 90. Identitatea artistului rămâne necunoscută.