Licentiatii la specializarile ilegale de la Spiru Haret sunt disperaţi.
Ca să le fie recunoscută diploma, trebuie să dea alte teste
Peste 100.000 de absolvenţi de studii superioare de la Universitatea “Spiru Haret” (USH) sunt, de trei zile, bulversaţi. Ei au terminat facultatea în perioada 2002 – 2009, şi-au dat licenţa şi se credeau… cu acte-n regulă! De fapt… nici prin gând nu le trecea că după atâta timp se vor trezi că “patalamaua” pe care o prezentau la angajare e ilegală.
“Sunt nişte hoţi! Dacă e adevărat tot ce se zvoneşte, trei ani mi-au mâncat banii şi timpul degeaba!”, ne-a spus, furioasă, Monica, de 33 ani, absolventă a Facultăţii de Jurnalism, Comunicare şi Relaţii Publice din cadrul USH. Tânăra şi-a dat licenţa în urmă cu numai o săptămână. Imediat, a aflat că diploma pe care urmează să o ridice de la facultate e nulă! “E inadmisibil aşa ceva! Le-am plătit taxa de licenţă, plus alte câteva mii de lei, pentru cea de şcolarizare, iar acum aflu că diploma mea e ilegală?! Ce să mai zic de anii în care m-am chinuit şi am învăţat să trec toate examenele…”, ne-a spus indignată Monica.
«Absolvenţii vor susţine examene la universităţi acreditate»
Aceasta va fi obligată, la fel ca toţi cei care au făcut o facultate la una dintre specializările neacreditate ale Universităţii “Spiru Haret”, să susţină, suplimentar, alte examene. “Toţi absolvenţii, indiferent de anul în care au terminat acele programe care nu au acoperire legală, vor susţine examene prin care să se poată stabili că deţin cunoştinţele necesare pentru a intra în licenţă. Apoi, vor da examenul de finalizare a studiilor, la o universitate unde pot găsi specializările parcurse de ei”, a declarat ministrul educaţiei, Ecaterina Andronescu. Detaliile legate de testările speciale vor fi cuprinse într-o Ordonanţă de Urgenţă.
«Spiru», cea mai bogată instituţie de învăţământ
Universitatea “Spiru Haret” este cea mai mare şi mai bogată universitate din România. Acest titlu i-a fost “conferit” după ce, în urmă cu doi ani, instituţia a avut venituri de 246 de milioane de lei (74 de milioane de euro) şi un profit de 110 milioane de lei (33 de milioane de euro). Pentru 2009, conducerea universităţii se aşteaptă la un profit de peste 100 de milioane de euro. Asta dacă fiecare dintre cei 300.000 de studenţi care învaţă în prezent aici plăteşte o taxă medie anuală de şcolarizare de 1.500 de lei.
Profesori daţi afară pentru că nu au diplome bune
Sute de cadre didactice, care au absolvit Universitatea “Spiru Haret” şi care ar fi trebuit să susţină concursul de titularizare, ieri, au fost scoşi din sălile de examinare fără prea multe explicaţii. În Hunedoara, 50 de profesori eliminaţi din examen au protestat în faţa sediului Inspectoratului Şcolar din Deva. În aceeaşi situaţie s-au aflat alţi 30 de dascăli de la Brăila, care au refuzat să părăsească sălile de examen. Şi la Galaţi s-a repetat acest scenariu, unde peste 60 de cadre didactice au fost eliminate după ce li s-a spus că au absolvit specializări neacreditate de la “Spiru Haret”.
„Nimeni, nici măcar Ministerul Educaţiei, nu poate anula nişte acte oficiale, precum diplomele de absolvire. Singura instituţie care poate să le anuleze este justiţia. Aşa că, până la proba contrarie, diplomele sunt valabile, iar Ministerul Educaţiei poate să spună ce vrea,” a declarat George Nicolau, purtătorul de cuvânt al Universităţii “Spiru Haret”.
O casă de avocatură sprijină păgubiţii
Casa de avocatură Coltuc, din Capitală, a luat iniţiativa înfiinţării unei asociaţii a persoanelor prejudiciate de Universitatea “Spiru Haret”. “Orice persoană care a urmat unul din programele nerecunoscute de Ministerul Educaţiei poate chema în judecată Universitatea pentru a cere despăgubiri. Şi Ministerul Educaţiei poate fi dat în judecată pentru că a lăsat atâta timp să funcţioneze toate acele facultăţi”, ne-a declarat avocatul Marius Coltuc (foto).
Ultima oră
5 ani pentru validarea diplomelor
Ecaterina Andronescu a dat, aseară, lămuriri despre situaţia de la “Spiru Haret”. Astfel, absolvenţii formelor de studii neautorizate vor putea să îşi valideze diplomele într-o perioadă de 5 ani dacă promovează un examen special. Costurile acestui test ar trebui să fie suportate de “Spiru Haret”. Examenul va fi susţinut la o universitate unde există specializarea respectivă, acreditată. Instituţia trebuie să fi primit calificativul “grad înalt de încredere”.
A absolvit zece facultăţi la «Spiru»
Din 2007 şi până acum, băcăuanul Ioan Hanganu (65 de ani) a absolvit nu mai puţin de zece facultăţi la Universitatea “Spiru Haret”, filiala Bacău. Scandalul din ultima perioadă în care a fost angrenată Universitatea nu-l sperie pe Hanganu. El spune că nu se teme că se va alege praful din munca şi banii lui (peste 200.000 de lei) investiţi în cursuri, taxe şi transport. “Nu se poate ca nişte diplome să nu aibă valoare, din moment ce au antetul Ministerului Învăţământului. Totuşi, dacă diplomele mele nu sunt valabile, voi face acţiune în instanţă împotriva ministerului”, spune Hanganu. (Lili Adochiţei)
Foştii studenţi îşi spun oful pe www.libertatea.ro
Isteria s-a dezlănţuit, ieri, pe toate forumurile care au avut ca temă de discuţie situaţia diplomelor de la Universitatea “Spiru Haret”. Aceeaşi atmosferă a fost şi în comentariile de pe site-ul www.libertatea.ro, care a prezentat îndeaproape situaţia studenţilor de la această universitate. Zeci de persoane care au absolvit una din specializările fără acreditare nu vor să dea din nou examenul de licenţă, iar unele dintre ele îşi cer înapoi chiar şi banii din taxele de şcolarizare pe care le-au plătit. (Alexandra Ariciu)
Lola: “Eu am învăţat pe rupte pentru examen. Nu văd de ce spun toţi că treci uşor examenele la «Spiru Haret». La Haga mă opresc dacă mi se anulează ceva pentru care eu am învăţat şi am plătit. Nu vreau să mai trec prin acel stres pentru un alt examen de licenţă”
O licenţiată: “…am cheltuit cu facultatea asta 3.800 ron ca să vă bateţi joc de munca mea… şi de banii mei? Ne puneţi să dăm nişte examene «speciale»???”
Alin: “Vrem banii înapoi şi despăgubiri, că mulţi dintre noi am pierdut chiar şi munca în străinătate ca să venim în ţară să dăm examenele astea! În România e posibil orice!”
Un absolvent: “Cursanţii n-au nici o vină că au plătit şi şi-au pierdut vremea la această facultate. De ce i-au înscris şi de ce au organizat sesiuni de examene şi de licenţă pentru ei dacă ştiau că universitatea nu are acreditare? Doar ca să le ia banii? Asta da, afacere!”
Intră aici să vezi care sunt facultăţile acreditate
Dacă te numeri printre cei 100.000 de studenţi “ţepuiţi” cu diploma de licenţă, scrie-ne la problemelaspiru@libertatea.ro