Cum, de patru ani, Codul Penal a devenit mai blând cu cei care bagă mâna-n buzunar, fură din locuinţe sau păcălesc oamenii la drumul mare, problemele nu au întârziat să apară. Posibilitatea, prevăzută de lege, ca infractorii să se împace cu victimele a dus la o situaţie fără precedent.
Poliţiştii muncesc, de multe ori, degeaba în dosare
Poliţiştii au declarat pentru Libertatea, sub protecţia anonimatului, că simt că muncesc degeaba. „Au fost cazuri în care, după ce am lucrat săptămâni la rând într-un caz, păgubitul a decis să se împace cu infractorul. Toată activitatea noastră, toate percheziţiile, interogatoriile nu au mai contat. Cu doar o semnătură, dosarul a fost închis”, ne-au dezvăluit surse judiciare.
Şi hoţii din zona Sineşti pot scăpa nepedepsiţi
Discuţiile au avut loc inclusiv în ultimele zile, după tentativa de furt din parcarea de la Sineşti, judeţul Ialomiţa, unde un şofer a fost la un pas să fie prădat, în timp ce se întorcea cu familia din vacanţa de 1 Mai. Percheziţiile făcute la mai mulţi suspecţi de infracţiuni de furt din zona respectivă nu au dus la arestarea suspecților, ci aceștia au fost lăsaţi în libertate. Chiar dacă sunt sub control judiciar, aceştia sau rude din familiile lor pot lua legătura cu victimele şi, în schimbul unor sume de bani care să acopere paguba, plângerile de la poliţie pot fi retrase.
Victima, dacă-şi recuperează paguba, nu mai vrea să facă drumuri la poliţie
De multe ori, victima se bucură că şi-a recuperat prejudiciul și nu mai vrea să facă drumuri pe la poliţie sau prin tribunale. În plus, victima se teme şi de răzbunarea celui pe care l-a reclamat și care ajunge să fie cercetat, mai ales că sunt presiuni de tot felul din partea rudelor acestuia ca să se împace şi, astfel, dosarul să fie închis.
Sindicatele din poliţie vor modificarea articolului din Codul Penal
Polițiștii sunt tot mai nemulțumiți că, după ce au făcut cercetare la fața locului, au interogat suspecți, victime și martori, au adunat probe și au scris zeci de pagini pentru a pune sub acuzare hoți sau agresori, dosarele se închid pentru că victimele acceptă să se împace cu suspecții. În opinia lor, trebuie făcute modificări în Codul Penal, care să corecteze aceste situații.
Preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC), Dumitru Coarnă, a declarat pentru Libertatea că ştie de aceste situaţii, care au ajuns să-i facă pe poliţişti să se întrebe dacă mai are rost să rezolve dosarele cu tot soiul de hoţi. „Ştim de aceste probleme şi vrem să propunem modificarea articolului care prevede aceste lucruri. Măcar să se schimbe în ceea ce priveşte furtul şi înşelăciunea”, spune Dumitru Coarnă.
Infractorii rămân cu un cazier alb
Pe lângă faptul că scapă de acuzaţii şi oricând pot comite o nouă infracţiune, gândindu-se că vor scăpa din nou, bucurându-se de prevederea din Codul penal, infractorii au şi cazierul alb. Asta pentru că, neajungând la o judecată și la o condamnare definitivă în instanţă, faptele de care sunt suspectați nu apar niciodată în cazierele lor.
Ce prevede legea penală
În cazul loviturilor și altor violențe, vătămării corporale din culpă, violențelor în familie, furtului și înșelăciunii, împăcarea părților înlătură răspunerea penală, potrivit Codului penal.
Asta înseamnă că o persoană care a comis astfel de fapte nu mai poate fi cercetată, pusă sub acuzare și trimisă în judecată dacă a fost retrasă plângerea prealabilă sau suspectul s-a împăcat cu victima.
Citește și: Înșelăciune în numele Wizz Air, cu bilete la prețul de 1 euro. Reacția companiei aeriene
Cum arată buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!