Au intrat peste turişti
Unii dintre cei care au simţit pe pielea lor gustul amar lăsat de un asemenea atac au fost mai mulţi români care îşi câştigă existenţa în Anglia şi şi-au zis că o vacanţă la malul mării, în ţara natală, ar fi ideală. Nu şi‑au cumpărat bilete la un hotel sau la o pensiune, ci au optat pentru o casă închiriată, situată la doi paşi de bulevardul Mamaia din Constanţa.
Chiar dacă zona, apropiată de centrul oraşului de la malul mării, nu este considerată a fi răufamată, bieţii oameni au trăit pe pielea lor o experienţă mai mult decât neplăcută. Într‑o noapte, pe când în locuinţă erau doar femeile şi copiii din cele două familii prietene care locuiau acolo, în vilă au intrat mai mulţi indivizi.
Un cuplu foarte productiv
Până să fie observaţi de una dintre femei, aceştia au furat tot ce le-a căzut în mâini şi apoi au dispărut. Indiciile oferite de victime, dar şi urmele lăsate la locul faptei nu sunt încă suficiente pentru a-i identifica pe autorii spargerii nocturne. Oficial, s-a spus că din casă au fost furate două genţi goale şi două perechi de ochelari, însă persoane din anturajul victimelor vorbesc de o pagubă mult mai mare (telefoane, bani, electronice), dar şi de un atac iniţiat de indivizi mascaţi cu cagule.
Dacă aceşti spărgători sunt încă în libertate, e adevărat, cu poliţia pe urme, doi indivizi care se îndeletniceau cu furtul din autoturisme au ajuns, recent, în arest. Până să fie prins, tandemul, Mihalache M. (64 de ani) – Dalida I. (49 de ani), ce părea indestructibil, devenise spaima turiştilor care se cazau în zona Lacului Techirghiol. Într-un timp relativ scurt, sexagenarul şi mai tânăra lui amică, parteneră de fărădelegi, au furat zeci de geamantane şi valize lăsate fie în portbagaj, fie pe banchetele autoturismelor.
Prinşi în flagrant
La percheziţiile locuinţelor lor, judiciariştii constănţeni au găsit nu mai puţin de 38 de genţi de toate formele şi mărimile, portofele, ceasuri, telefoane mobile, stickuri, laptopuri, camere video şi aparate de fotografiat, ochelari, bricege, dar şi haine bărbăteşti, de damă sau pentru copii. Cam tot ce-şi pune omul într-o valiză atunci când pleacă la drum pentru o perioadă mai lungă. Ultimul atac al tandemului a fost îndreptat asupra unei maşini înmatriculate în Sibiu. Numai că veteranul infractor şi femeia care îi asigura spatele au fost “agăţaţi” exact după ce luaseră o borsetă uitată la vedere de proprietar.
Poliţia îi sfătuieşte pe turişti
Poliţiştii constănţeni îi îndeamnă pe turişti să ţină cont de câteva sfaturi de bază pentru a limita pe cât posibil atacul infractorilor:
- să-şi ţină lucrurile de valoare în casete speciale, la recepţie;
- să asigure întotdeauna uşile şi geamurile camerei de hotel;
- să se cazeze, pe cât posibil, la unităţi specializate în turism;
- să evite cazarea la “negru”, mai ales în cartiere rău-famate;
- pe plajă să-şi supravegheze bunurile şi să nu le expună ostentativ;
- să nu lase nici un bagaj în autovehicule, chiar dacă părăsesc maşina pentru pentru câteva minute;
- să nu lase obiecte de valoare în corturi şi să campeze doar în spaţii special amenajate.
Metoda «beţivul», la modă la malul mării
Una din metodele la modă pe care infractorii de pe Litoral le folosesc cu succes chiar şi în hoteluri şi pensiuni supravegheate video este cea a beţivului. Uşor “parfumat” cu miros de alcool, obligatoriu asezonat cu un mers în zig-zag şi o vorbă împleticită, hoţul apasă, cu tupeu, pe clanţele tuturor uşilor de pe palier.
Dacă este surprins de potenţiala victimă, infractorul se scuză cu vorbă grea, aproape de neînţeles, şi apoi dispare înainte să‑i înţeleagă cineva intenţiile. Dacă drumul este liber şi nimeni nu este acasă, spărgătorul face ce ştie mai bine: fură tot ce-i pică în mână şi-şi vede de drum. De regulă, lucruri mici, de valoare, care nu-l vor deranja în timpul retragerii şi de care poate scăpa uşor.
«Ursuleţul» face ravagii printre turiste
Plaja este locul pe care hoţii, e adevărat, mai fără pretenţii, stau cât e ziua de lungă. Doar în şort de baie şi un prosop agăţat de gât, infractorii se plimbă printre şezlonguri sau printre cearşafuri în căutare de victime, de obicei femei singure şi tinere. Cu nonşalanţă, de parcă s-ar cunoaşte de-o viaţă cu respectiva persoană întinsă la soare, se aşază brusc lângă ea, nu înainte de-şi arunca prosopul pe obiectul ce urmează să fie subtilizat. După ce doamna sau domnişoara îl respinge firesc, hoţul se retrage, prezentându-şi scuze pentru o eventuală confuzie, însă nu uită să-şi ia prosopul, de astădată “încărcat” cu un portofel, telefon sau o pereche de ochelari de soare de firmă. Ajutoare îi sunt alţi indivizi care fac plajă, ca din întâmplare, doi paşi mai încolo. Eu preiau “mortul” (n.r. – obiectul furat) şi asigură scăparea partenerului lor printr- o diversiune menită să-i dea acestuia timp. Această metodă a fost botezată “ursuleţul”.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro