Surse judiciare au spus pentru Hotnews că există suspiciuni că o parte dintre filmările cu intervenția violentă a jandarmilor nu ar fi ajuns la anchetatori, fiind ”stopate pe traseu”.
În aceste condiții, este posibil să apară la un moment dat filmări ținute la secret până acum, așa cum s-a întâmplat cu filmul intervenției de la Colectiv, publicat de Libertatea.
Nu este exclus ca peste 4-5 ani să mai apară vreo filmare, așa cum s-a întâmplat în cazul Colectiv. Dar nimic nu se pierde.
Surse Hotnews:
Informațiile despre ceea ce se întâmpla în timpul manifestației din 10 august 2018 din Piața Victoriei și despre intervenția jandarmilor ajungeau la fostul lider al PSD Liviu Dragnea prin subsecretarul de stat Mihai Valeriu, care făcea naveta pe motocicletă între Piața Victoriei și Ministerul de Interne, arată sursa citată.
Liviu Dragnea era la o petrecere la Scroviștea
Mihai Valeriu îl ținea la curent cu tot ce se întâmpla pe fostul secretar de stat în Secretariatul General al Guvernului Adrian Mlădinoiu, fost șofer al lui Dragnea.
La rândul lui, acesta îi transmitea informațiile lui Dragnea, aflat la o petrecere la Scroviștea.
Raportul desecretizat joi și predat DIICOT arată că intervenția din Piața Victoriei a fost coordonată de către fostul ministru de Interne Carmen Dan, care era atunci în concediu, și nu de secretarul de stat Gheorghe-Nucu Marin, aflat în acea perioadă la comanda ministerului.
”Pentru anchetă este esențial acest raport, pentru că era foarte important să se stabilească cine a avut comanda operațiunii și ultimul cuvânt și să se demonstreze că fostul ministru Dan a fost coordonatorul operațiunii, și nu secretarul de stat Gheorghe-Nucu Marin”, afirmă sursele citate.
De asemenea, surse oficiale spun că raportul conține date de la codurile persoanelor responsabile pentru intervenție, care vorbeau pe anumite stații, până la anumite mișcări de personal.
Ce spune DIICOT despre raportul declasificat
DIICOT a anunțat că raportul protestului din 10 august, intitulat ”Informarea privind manifestația de protest desfășurată în municipiul București în data de 10.08.2018”, și declasificat de MAI cuprinde evaluări cu privire la modul de derulare a evenimentelor și intervenția forțelor de ordine.
DIICOT arată că raportul protestului din 10 august este un înscris intitulat ”Informarea privind manifestația de protest desfășurată în municipiul București, în data de 10.08.2018”.
Acesta a fost declasificat de către MAI joi și, potrivit DIICOT, „nu cuprinde date referitoare la implicarea unor persoane fără atribuții în activitatea de gestionare a intervenției jandarmeriei în timpul protestelor, ci evaluări contextuale cu privire la modul de desfășurare a evenimentelor și cu privire la capacitatea de reacție a forțelor de ordine”.
Peste 1.100 de martori și sute de victime audiate
Aproape 800 de protestatari au depus plângeri penale împotriva jandarmilor, după violențele de la mitingul diasporei din 10 august anul trecut.
Șefii din Jandarmerie au fost puși sub acuzare în acest dosar pe 21 septembrie 2018, fiind acuzați de abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă, participaţie improprie la fals intelectual, participaţie improprie la uz de fals.
Alături de șefii din Jandarmerie a fost pus sub acuzare, la acel moment, și secretarul de stat în MAI Dan Mihai Chirică.
Până acum au fost audiați peste 1.100 de martori şi sute de victime ale violenţelor. Doar o parte dintre documentele emise de structurile Ministerului de Interne au fost declasificate însă şi au ajuns la procurori.
De partea cealaltă, 160 de membri ai forţelor de ordine au reclamat şi ei că au fost agresaţi de demonstranţi.
68 au ajuns la spitale dintre care 9 jandarmi și 2 copii, după cum arată bilanțul protestelor violente din Piața Victoriei.
Raportul declasificat inclusiv cu acordul Jandarmeriei
Raportul privind intervenția în forță a Jandarmeriei la mitingul din 10 august 2018 a fost desecretizat, a anunțat ministrul de Interne, Marcel Vela.
El a precizat că DIICOT a luat act de declasificarea raportului, care poate fi folosit acum în cercetarea penală și care va putea fi făcut public la finalul anchetei procurorilor.
Ministrul de Interne a spus, într-o conferință de presă, că toate instituțiile cărora le-a cerut avizul pentru declasificarea raportului și-au dat acordul, inclusiv Jandarmeria fiind de acord. Potrivit acestuia, raportul va putea fi făcut public abia la finalizarea anchetei penale.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro