Cuprins:
Prins în flagrant
Alexandru-Iulian Dima, în vârstă de 25 de ani, a fost prins în flagrant, atunci când se pregătea să comită un nou furt în Pontypridd, Ţara Galilor.
Dima făcea parte dintr-o rețea de infractori care opera la nivel național.
Poliția din Ţara Galilor de Sud l-a reținut în august, iar instanța din Cardiff a dispus deportarea acestuia în România după ispășirea pedepsei.
Cazul său este unul dintre succesele recente ale Operațiunii Opal, o unitate specializată în combaterea furturilor organizate din magazine. Polițiștii aveau informații că hoțul va veni în orașul din Țara Galilor ca să fure.
Dima a fost condamnat la patru ani de închisoare la Cardiff Crown Court în august.
Mai mulți hoți români au fost arestați în UK, iar unii au fost deportați în țară.
Pagube de 3,5 milioane de lire sterline
Operațiunea Opal este o unitate națională de poliție înființată în urmă cu jumătate de an pentru a combate flagelul furturilor din Marea Britanie. Se estimează că, în fiecare an, 1,8 milioane de lire sterline sunt pierdute de comercianții din Regatul Unit din cauza furturilor.
Despre mulți dintre hoți se crede că provin din Europa de Est. Grupurile infracționale sunt responsabile de furturi de milioane de lire sterline anual. De altfel, acestea ar face și trafic de persoane.
Această unitate a identificat 23 de bande și 200 de infractori care au provocat pagube comercianților de peste 3,5 milioane de lire sterline. Polițiștii au arestat 70 de persoane, după ce au fost analizate filmările CCTV și au fost strânse dovezi de către detectivi.
Operațiunea Opal, finanțată cu sprijin guvernamental și al retailerilor mari, folosește tehnologii de supraveghere avansate pentru a urmări și a pune sub acuzare hoții.
Conform unui acord convenit între șefii de poliție și giganți ai comerțului cu amănuntul precum Tesco, Morrisons și John Lewis, CCTV-urile din magazinele lor și camerele de supraveghere purtate pe corp ale gardienilor lor sunt trimise echipei Opal pentru analiză.
Polițiștii englezi au găsit și 61 de mașini folosite de infractori pentru a muta bunurile, dar și hoții, în toată țara.
Încă doi hoți români arestați în Marea Britanie
Totodată, polițiștii care fac parte din Operațiunea Opal au reușit să aresteze trei membri ai unei bande care au furat bunuri de 200.000 de lire sterline.
Oviliv Firan, 38 de ani, Nicolae Boia, 30 de ani, și Laura Miron, 27 de ani, toți din Europa de Est, au fost responsabili pentru 100 de infracțiuni de furt din magazinele Tesco din toată țara.
Ei au furat cosmetice, electronice și alcool.
Poliția din Surrey a publicat imagini CCTV cu cei trei când furau din magazine Tesco. Boia îndesa mărfurile într-o geantă sport, în timp ce se ascundea în spatele unui cărucior, apoi pleca având produsele, pe când Miron supraveghea.
Firan a fost condamnat la 3 ani și jumătate de închisoare, Miron la 3 ani și 3 luni, iar Boia la 2 ani și 11 luni pentru furturi în valoare de 200.000 de lire sterline.
Comisarul de poliție și criminalitate din Sussex, Katy Bourne, a declarat: „Peste 200 de infractori, mulți necunoscuți anterior de poliție, și 23 de bande au fost identificați în primele șase luni în această colaborare revoluționară între comercianți cu amănuntul și poliție. Cu 5 milioane de lire sterline de sprijin guvernamental, putem viza și mai multe bande”.