Hrana deținuților va fi stabilită în urma consultării nutriționiștilor. Potrivit unui proiect de lege care modifică normele actuale privind hrana celor din penitenciare, adoptat joi de Executiv, Guvernul vrea să facă economii de 7 milioane de lei pe an, până în anul 2021, din normele de hrană ale celor încarcerați. În plus, se dorește egalizarea baremelor calorice ale normelor de hrană a persoanelor reținute sau arestate preventiv cu cel al persoanelor condamnate.
UPDATE ora 18.00 Guvernul a adoptat în şedinţa de azi, la iniţiativa Ministerului Justiţiei, proiectul de lege prin care modifică și completează Ordonanța Guvernului nr. 26/1994 privind drepturile de hrană, în timp de pace, ale personalului din sectorul de apărare națională, ordine publică și siguranță națională şi al persoanelor private de libertate.Proiectul de lege urmărește aducerea în actualitate a normelor legale privind drepturile de hrană ale persoanelor private de libertate, în acord cu evoluția legislației execuțional-penale din 1994 (anul emiterii actului normativ ce se dorește a fi modificat) până în prezent.
Modificările vizează modul în care este asigurată hrana pentru deţinuţi, iar unul dintre criteriile avute în vedere a fost cantitatea şi calitatea hranei, aşa cum se arată în jurisprudenţa CEDO şi standardele stabilite de către Regulile Penitenciare Europene. Reglementările actuale vizează doar valoarea calorică a hranei, mai anunță Guvernul.
Recomandări
Marcel Ciolacu, George Simion și Elena Lasconi, pe primele trei locuri în cursa prezidențială | SONDAJ
Normele minime obligatorii de hrană urmează să fie stabilite după consultarea unor specialiști în nutriție, prin ordin al ministrului justiției. Astfel, pentru fundamentarea baremurilor calorice au fost avute în vedere Ghidul pentru alimentație sănătoasă, elaborat de Societatea de Nutriție din România, recomandările Institutului de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice N. Paulescu, Institutului de Boli Infecțioase Prof. dr. Matei Balș, Institutului de Pneumologie Marius Nasta şi literatura de specialitate.
O altă prevedere a proiectului adoptat în şedinţa de guvern presupune egalizarea baremurilor calorice ale normelor de hrană a persoanelor reținute sau arestate preventiv cu cel al persoanelor condamnate, considerându-se că nu există justificare pentru diferența de tratament între cele două categorii de persoane private de libertate.
Proiectul de lege pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 26/1994 privind drepturile de hrană, în timp de pace, ale personalului din sectorul de apărare națională, ordine publică și siguranță națională prevede egalizarea baremelor calorice ale normelor de hrană a persoanelor reținute sau arestate preventiv cu cel al persoanelor condamnate, considerându-se că nu există justificare pentru diferența de tratament între cele două categorii de persoane private de libertate.
”Se stabilesc bareme calorice minime pentru normele de hrană ale persoanelor private de libertate. Astfel, normele minime obligatorii de hrană se stabilesc, după consultarea unor specialiști în nutriție, prin ordin al ministrului justiției.
Pentru fundamentarea baremelor calorice au fost avute în vedere Ghidul pentru alimentație sănătoasă, elaborat de Societatea de Nutriție din România, recomandările Institutului de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice N. Paulescu, cele ale Institutului de Boli Infecțioase Prof. dr. Matei Balș și ale Institutului de Pneumologie Marius Nasta plus literatură de specialitate.
O propunere prevede că unitățile penitenciare care nu pot asigura hrănirea persoanelor private de libertate pot fi deservite de unitățile limitrofe care dispun de bloc alimentar, aflate în subordinea Administrației Naționale a Penitenciarelor.
În plus, instituțiile publice din sectorul de apărare națională, ordine publică și securitate națională pot înființa popote/bucătării de unitate și în sediile în care își desfășoară activitatea, nu numai în unitățile subordonate și în garnizoane.
Economie de 1,9 milioane lei, în acest an, din norma de hrană a deținuților
Recomandări
George Simion, interviu integral la 55 de întrebări – powered by Libertatea: „Îi curățăm direct dacă le dau numele” | EXCLUSIV
Potrivit datelor prezentate în anexa proiectului de lege, autoritățile își propun să reducă bugetul pentru hrana deținuților din penitenciare, între 7 și 9 milioane de lei, anual, până în 2021.
Norma de hrană pentru deținuții minori ajunge la un plajon maxim de 3.820 de calorii pe zi, iar pentru persoanele adulte, ajunge la 2.855 de calorii. Suplimentul pentru muncă grea include un aport de 1.065 de calorii, iar pentru bolnavi și gravide, norma de hrană are un aport de maximum 3.870 de calorii.
Urmărește cel mai nou VIDEO
Urmărește-ne pe Google News
Știrileprotv.ro
Ce a spus operatoarea care a introdus biletul câștigător la Loto 6/49 despre românul care a luat premiul de 9,5 mil. euro
Viva.ro
Începe scandalul după înmormântarea lui Silviu Prigoană: „Rămâi mut. De ce să-l îngropi în secret? Totul este un circ. Honorius cu taică-su...”. Fratele lui Silviu Prigoană, Dan, a răbufnit
Libertateapentrufemei.ro
Lacrimi și scandal la mormântul lui Silviu Prigoană. Adriana Bahmuțeanu, scoasă din cimitir cu poliția: „Am venit cu o colivă, o coroană și o lumânare”
FANATIK.RO
Mesajul astrelor pentru zodii, duminică, 17 noiembrie 2024. Fecioara se bucură de succes
GSP.RO
Kosovo e Serbia? Ce spune un celebru istoric despre conflictul de secole dintre kosovari şi sârbi
Elle.ro
Mai sinceră ca oricând! Ce a recunoscut acum Andreea Bălan despre momentele dificile din relația cu Victor Cornea: „El nu se întoarce, asta este...”
Unica.ro
Care au fost ultimele cuvinte ale lui Silviu Prigoană. Prietenii lui au crezut că le face o farsă
Financiarul.ro
Horoscop financiar 17 – 23 noiembrie 2024. Descoperă ce SURPRIZE FINANCIARE îți aduc astrele
Observatornews.ro
"Perla Rivierei Turceşti" atrage turiştii români în orice anotimp. Cât costă un sejur în Paradisul aflat la 2 ore de zbor de Bucureşti: "Tarife mai mici ca în sezon"
HOROSCOP
Horoscop 17 noiembrie 2024. Vărsătorii au nevoie de un strop de înțelepciune pe care nu-l pot găsi decât în interior