Modificările vizează modul în care este asigurată hrana pentru deţinuţi, iar unul dintre criteriile avute în vedere a fost cantitatea şi calitatea hranei, aşa cum se arată în jurisprudenţa CEDO şi standardele stabilite de către Regulile Penitenciare Europene. Reglementările actuale vizează doar valoarea calorică a hranei, mai anunță Guvernul.
Normele minime obligatorii de hrană urmează să fie stabilite după consultarea unor specialiști în nutriție, prin ordin al ministrului justiției. Astfel, pentru fundamentarea baremurilor calorice au fost avute în vedere Ghidul pentru alimentație sănătoasă, elaborat de Societatea de Nutriție din România, recomandările Institutului de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice N. Paulescu, Institutului de Boli Infecțioase Prof. dr. Matei Balș, Institutului de Pneumologie Marius Nasta şi literatura de specialitate.
O altă prevedere a proiectului adoptat în şedinţa de guvern presupune egalizarea baremurilor calorice ale normelor de hrană a persoanelor reținute sau arestate preventiv cu cel al persoanelor condamnate, considerându-se că nu există justificare pentru diferența de tratament între cele două categorii de persoane private de libertate.
Proiectul de lege pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 26/1994 privind drepturile de hrană, în timp de pace, ale personalului din sectorul de apărare națională, ordine publică și siguranță națională prevede egalizarea baremelor calorice ale normelor de hrană a persoanelor reținute sau arestate preventiv cu cel al persoanelor condamnate, considerându-se că nu există justificare pentru diferența de tratament între cele două categorii de persoane private de libertate.
O propunere prevede că unitățile penitenciare care nu pot asigura hrănirea persoanelor private de libertate pot fi deservite de unitățile limitrofe care dispun de bloc alimentar, aflate în subordinea Administrației Naționale a Penitenciarelor.
În plus, instituțiile publice din sectorul de apărare națională, ordine publică și securitate națională pot înființa popote/bucătării de unitate și în sediile în care își desfășoară activitatea, nu numai în unitățile subordonate și în garnizoane.
Potrivit datelor prezentate în anexa proiectului de lege, autoritățile își propun să reducă bugetul pentru hrana deținuților din penitenciare, între 7 și 9 milioane de lei, anual, până în 2021.
Norma de hrană pentru deținuții minori ajunge la un plajon maxim de 3.820 de calorii pe zi, iar pentru persoanele adulte, ajunge la 2.855 de calorii. Suplimentul pentru muncă grea include un aport de 1.065 de calorii, iar pentru bolnavi și gravide, norma de hrană are un aport de maximum 3.870 de calorii.