Huawei România afirmă, într-un comunicat transmis, luni, presei că Ambasada SUA folosește selectiv informații din procesele pe care compania chineză le-a avut de-a lungul timpului și afirmă că are mai multe certificări care arată că nu plasează breșe de securitate în produsele sale. Huawei mai arată că a investit, până acum, un miliard de dolari în România.
Disputa vine în contextul în care țara noastră se pregătește să lanseze licitația pentru frecvențele 5G, iar un proiect de lege inițiat de Guvern ar putea să blocheze accesul Huawei.
Pentru a vinde echipamente de telecomunicații în România, grupul chinez va trebui să obțină o autorizație din partea Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), care trebuie să certifice, între altele, că nu este afiliată unui guvern străin.
Huawei spune că e ”întreprindere privată”
Compania chineză spune că, ”din cauza originii sale, a fost calomniată și defăimată de către SUA pentru o lungă perioadă de timp”, și insistă asupra faptului că este ”o întreprindere privată deținută 100% de angajați”.
”Aceste acuzații nu sunt noi, ci sunt bazate pe dispute civile cu alte companii din ultimii 20 de ani, dar pe care Huawei le-a soluționat. Aceste litigii civile au fost soluționate fie de către părți sau rezolvate prin proceduri judiciare, iar unele dintre acestea au fost chiar respinse de către judecători federali sau de către jurii”, susține Huawei.
O superputere care se folosește de mașinăria de stat și încearcă fără întrerupere să distrugă o întreprindere privată deținută 100% de angajați și să-i perturbeze funcționarea normală – o astfel de situție nu a mai fost întâlnită.
Comunicat Huawei România:
Compania a fost fondată de un fost militar, Ren Zhengfei, iar SUA au plasat Huawei pe o listă cu companii controlate de armata chineză. Ren Zhengfei nu are decât 1,42% din acțiunile companiei, iar acționariatul este opac.
SUA și hegemonia digitală
Huawei acuză SUA că vrea s-o elimine din competiția 5G doar pentru a-și conserva hegemonia digitală.
”Utilizând securitatea cibernetică ca un pretext pentru a suprima întreprinderile cu tehnologii mai avansate decât cele ale Statelor Unite reprezintă, în esență, promovarea hegemoniei digitale asupra suveranității altor țări. Această acțiune contravine în totalitate suveranității digitale susținute de UE.
Astfel de practici nu numai că subminează capacitatea de inovare a industriei, sistemul global a lanțului de aprovizionare și principiul liberei concurențe, dar subminează și fundamentele economiei digitale a tuturor țărilor, afectând atât economia, impozitarea, ocuparea forței de muncă și generând creșterea costurilor de trai”, se mai arată în comunicatul Huawei România.
Asigurări privind securitatea
Concomitent, grupul dă asigurări că produsele sale nu conțin breșe de securitate.
Incidente legate de Huawei au fost menționate de-a lungul timpului. Vodafone a descoperit în Italia că Huawei avea acces la routerele pe care le livrase anterior.
”În ultimii 30 de ani, Huawei a deservit peste 3 miliarde de oameni în peste 170 de țări prin produsele și serviciile sale. Compania nu a provocat niciodată un incident de securitate cibernetică și a menținut întotdeauna un istoric de securitate excelent”, mai spune Huawei.
Compania chineză spune că are certificări pentru produsele sale din partea celor mai prestigioase instituții internaționale în materie de securitate cibernetică, între care enumeră Centrul Național de Securitate Cibernetică (CNSC) din Marea Britanie, Network Equipment Security Assurance Scheme (NESAS) și Common Criteria.
Investiții de un miliard de euro în România
Compania mai spune că ”zvonurile nefondate și calomniile” nu ar trebui să altereze realizările economiei digitale din ultimii 20 de ani din România și că are încredere că Guvernul va decide în interesul țării.
”Compania a investit peste un miliard de euro în România, a contribuit cu peste 6.300 de locuri de muncă și a cheltuit aproape 500 de milioane de euro pentru achiziții. Potrivit datelor publicate pe site-ul oficial al ANAF, în ultimii cinci ani, Huawei s-a clasat pe locul 1 din rândul furnizorilor români de TIC din punctul de vedere al contribuțiilor fiscale acumulate”, se precizează în comunicatul Huawei România.