Într-un moment în care țările din întreaga lume decid dacă să permită sau să blocheze participarea Huawei la construirea rețelelor naționale 5G, compania chineză face eforturi pentru a convinge atât populația, cât și guvernele că acuzațiile de spionaj în numele guvernului de la Beijing, formulate de oficialii americani, sunt neadevărate.

În Canada, miza este una dublă. Huawei vrea să participe și la construirea rețelei 5G, dar vrea, în același timp, să împiedice extrădarea în SUA a directoarei financiare a companiei, Meng Wanzhou, totodată fiica fondatorului companiei.

Autoritățile din SUA o acuză pe Meng și pe alții oficiali ai Huawei, printre altele, de fraude bancare în legătură cu încălcarea sancţiunilor impuse de Statele Unite împotriva Iranului. Ea a fost arestată în Canada în decembrie 2018 și luptă acum pentru a bloca în instanță cererea de extrădare a SUA.

Potrivit The Globe and Mail, eforturile Huawei de câștigare a simpatiei canadienilor presupun și alcătuirea unui dosar cu lideri de opinie care au un discurs prietenos la adresa companiei.

“Comentarii pozitive pentru imaginea brandului Huawei”

Pe lista alcătuită de Huawei Canada se află 30 de foști politicieni, profesori universitari, avocați sau oameni de afaceri care, după cum spun documentele companiei, “au făcut comentarii relativ pozitive sau au oferit informații valoroase pentru imaginea brandului Huawei, a produselor Huawei și a dosarelor controversate care implică Huawei”.

Lista acestor “influenceri” a fost trimisă la sediul central din China al companiei, care a trimis-o mai departe la guvernul chinez, potrivit unei surse citate de publicația canadiană.

Nu toate persoanele incluse pe listă au făcut declarații explicite pro-Huawei, dar compania pare că le apreciază contribuția la dezbatere.

Una dintre persoanele aflate pe listă este Pascale Massot, profesoară la Universitatea din Ottawa, care în acest moment îndeplinește funcția de consilieră a ministrului de externe François-Philippe Champagne pe chestiuni din zona Asia Pacific.

În opinia lui Massot, Canada trebuie să își mențină relațiile cu China și nu trebuie să intre într-o confruntare cu Beijingul sau să rupă aceste relații.

“Actualul discurs dominant, care descrie China drept o amenințare la adresa ordinii mondiale, creează o mentalitate care ne impune să ne ferim”, a scris ea într-un comentariu acum un an.

Oameni care au ocupat poziții-cheie în guvern

Printre persoanele cu o poziție superioară aflate pe lista Huawei se află fostul premier al provinciei Quebec Jean Charest, fostul ministru al Cabinetului conservator, Stockwell Day, un fost înalt consilier al premierului Jean Chretien, Eddie Goldenberg și Wesley Wark, care a fost în Consiliul Consultativ pentru Securitate Națională al Canadei din 2005 până în 2009.

Fostul premier al provinciei Quebec, Jean Charest FOTO: EPA

Goldenberg, spre exemplu, a cerut guvernului canadian să o elibereze pe Meng Wanzhou în schimbul eliberării canadienilor Michael Kovrig și Michael Spavor, pe care China pare să-i fi închis în semn de răzbunare, un schimb refuzat însă de premierul Justin Trudeau.

Iar fostul premier din Quebec Jean Charest a fost angajat pe poziția de consultant pentru Huawei în cazul extrădării lui Meng și în dosarul participării companiei chineze la construirea rețelei 5G în Canada.

Dosarul îi clasează pe acești lideri de opinie în funcție de cât de benefice au fost comentariile lor pentru companie, dar și în funcție de expunerea media.

“O practică obișnuită în lumea afacerilor”

Alykhan Velshi, vicepreședinte pentru chestiuni organizaționale al Huawei Canada a declarat că nu poate discuta documentele interne ale companiei, dar a asigurat că strategia firmei chineze nu este diferită de cea a companiilor occidentale.

“Asemenea oricărei companii majore și a multor ONG-uri, Huawei monitorizează permanent chestiunile relevante și vocile proeminente care au potențialul de a-i influența activitatea și viitorul. Este o practică obișnuită în lumea afacerilor”, a spus acesta.

Sfaturi “gratuite” pentru o strategie mai bună de PR

Profesorul Wesley Wark, care a fost în Consiliul Consultativ pentru Securitate Națională al Canadei, alături de Wenran Jiang, fost contributor la Institutul pentru Cercetare Asiatică de la University of British Columbia, se află foarte sus pe lista Huawei.

Jiang, care este totodată și consultant, le-a vorbit săptămâna trecută șefilor și angajaților Huawei Canada timp de șase ore despre istoria ascensiunii Chinei și despre tratamentul aplicat țării de către puterile străine, dar și despre impactul arestării lui Meng asupra relațiilor bilaterale Ottawa-Beijing.

“În fața unei ascensiuni a Chinei, care în curând va deveni cea mai mare economie din lume, există apeluri pentru controlarea ei, pentru asigurarea că China nu va fi puterea dominantă și că «dictatura partidului unic» nu va fi o amenințare pentru democrația occidentală și pentru stilul ei de viață”, a spus, printre altele, Jiang.

Profesorul a mai notat, în discursul ținut în fața șefilor Huawei Canada, că guvernul de la Ottawa are o abordare mai precaută în privința Chinei, după arestarea lui Meng, dar a subliniat că acest lucru se va schimba dacă Partidul Conservator va ajunge la guvernare în locul liberalilor.

Jiang a declarat pentru The Globe and Mail că nu știa că Huawei l-a inclus pe o listă a liderilor de opinie.

El a mai spus că a fost plătit în trecut de companie pentru consultanță, dar că acum nu mai îndeplinește acest rol și că opiniile sale nu sunt influențate de fosta sa poziție.

Profesorul Evans, Jiang și profesorul Wark au fost invitați să facă un tur al birourilor companiei Huawei din Ottawa, în primăvara lui 2019, mai spun documentele.

După acest tur, Wark a scris un e-mail către un oficial al companiei, oferind sfaturi despre cum ar putea Huawei să își “spună povestea mai bine” în Canada. Wark i-a mai explicat reprezentantului companiei și cum ar putea să răspundă îngrijorărilor oficiale din Canada privind eventuala implicare a Huawei în construirea rețelei 5G din țară.

Wark a explicat, spre exemplu, că Huawei ar putea să își sublinieze parteneriatele în domeniul cercetării cu universitățile canadiene, experiența colaborării cu companii canadiene din domeniul telecomunicațiilor, precum BCE Inc. și Telis Communications Inc. și să explice cum ar putea să asigure securitatea rețelelor 5G.

Senzația mea este că succesul sau eșecul Huawei Canada în câștigarea simpatiei canadienilor va depinde, în cele din urmă, de felul în care compania va reuși să își construiască o identitate canadiană, să demonstreze că se poate comporta precum o companie canadiană, în privința legilor, și să arate că este benefică pentru economia canadiană și pentru securitatea economică.

Wesley Wark, fost membru în Consiliul Consultativ pentru Securitate Națională, în mesajul către Huawei:

Într-o discuție cu ziarul canadian, profesorul Wark a declarat că este “extrem de surprins” de faptul că se află pe lista liderilor de opinie, când tot ce a făcut a fost să sfătuiască compania să fie mai deschisă cu canadienii în privința “acuzațiilor aduse pe tema rolului lor în spionaj”.

“Nu am nicio relație cu Huawei, nu am îndeplinit niciodată o muncă plătită pentru ei și nu am făcut lobby formal sau informal în numele lor”, a spus acesta.

“Am fost mereu bucuros să ofer oamenilor sfaturi și sunt bucuros să vorbesc cu presa despre opiniile mele privind Huawei”, a adăugat profesorul.

Un avocat “100% de acord” cu poziția companiei

O altă persoană de pe lista Huawei este un avocat specializat în imigrație, Richard Kurland. Documentele obținute de The Globe and Mail arată că oficialii companiei apreciază comentariile făcute de acesta în presă, unde a spus că procedurile defectuoase ale arestării lui Meng ar putea duce la prăbușirea dosarului împotriva ei.

Directoarea financiară a Huawei, Meng Wanzhou FOTO: EPA

Un oficial al companiei a scris în 2019 colegilor că în opinia sa, Kurland este “100% de acord” să ajute compania. “Vrea să facă cât mai multe declarații în presă în privința lui Meng, ca expert juridic”, a scris oficialul Huawei.

Întrebat de ziarul canadian cu privire la rolul său, avocatul a precizat că doar și-a exprimat opinia de expert și nu a primit niciun beneficiu financiar de la Huawei. El a contrazis afirmația potrivit căreia ar fi 100% de acord cu argumentele juridice ale Huawei în dosarul Meng.

“Nu sunt o momeală. Cu siguranță nu. În momentul în care am auzit despre arestare și imediat ce am auzit despre felul în care s-a desfășurat arestarea, opinia mea s-a format… și cine dorește să o asculte, ușa este deschisă”, a spus Kurland.

Detalii precise despre întâlnirile cu jurnaliștii

Documentele mai arată că Huawei desemnează în mod special angajați care întrețin relațiile cu politicieni, oameni de afaceri, sau profesori.

Documentele detaliază și întâlnirile oficialilor companiei cu jurnaliștii canadieni, incluzând numele acestora, informații despre întâlnire – dacă a fost o cină sau dacă a inclus băuturi.

Evident, sunt detaliate și subiectele discutate la acea întâlnire, descrise intern drept conversații off-the-record despre extrădarea lui Meng și despre evoluțiile în dezbaterea privind rețeaua 5G.

Canada nu a luat o decizie finală privind accesul Huawei la rețeaua 5G

Canada nu a luat o decizie finală privind accesul Huawei la rețeaua 5G FOTO: EPA

Deocamdată, Canada a rămas singura membră a alianței “Five Eyes” (Cinci Ochi) în domeniul serviciilor de informații care nu a interzis sau nu a redus participarea Huawei la construirea rețelei 5G.

SUA, Marea Britanie și Australia au blocat accesul Huawei la rețelele lor, în vreme ce Noua Zeelandă a respins o propunere privind construirea rețelei cu echipament chinezesc.

Guvernele din SUA și Australia și-au susținut deciziile spunând că Huawei răspunde în fața Partidului Comunist și că ar putea fi obligată să ajute Beijingul să spioneze sau să saboteze rețelele.

Articolul 7 al Legii Informațiilor Naționale din China, din 2017, spune că toate companiile chineze trebuie să “susțină, să coopereze și să colaboreze” în activitatea națională de intelligence.

 
 

Urmărește-ne pe Google News