Care sunt specificațiile
Huawei Mate 10 are un ecran LCD de 5,9 inchi, cu rezoluție de 2.560 x 1.440 pixeli, însă acesta are format 16:9, astfel că smartphone-ul este un pic disproporționat și arată mai mult ca o tabletă.
De partea cealaltă, Huawei Mate 10 Pro vine cu o rezoluție mai slabă, dar cu ecran OLED. Modelul are un ecran de 6 inchi, cu rezoluție 2.160 x 1.080 pixeli, iar formatul acestuia este de 18:9, întocmai ca LG V30.
Ambele au procesoare Kirin 970, realizate chiar de către Huawei, 4 GB de memorie RAM și 64 GB pentru stocare. Bateria este de 4.000 mAh, ceea ce promite mult. Acestea vin cu fast-charging, dar nu și încarcare wireless, așa cum are noua gamă de produse de la Apple. Huawei urmează aici calea Google, căci nici noile Pixel 2 și Pixel XL nu vin cu încărcare wireless.
Sistemul de camere principal este dual: una color de 20 megapixeli și alta de 12 megapixeli alb-negru, ambele fiind Leica.
Modelul Huawei Mate 10 Pro are și o variantă adițională, cu 6 GB de memorie RAM și 128 GB pentru stocare, în vreme ce varianta Porsche Design are 6 GB RAM și 256 GB pentru date.
O altă diferență între ele o constituie faptul că Mate 10 are senzorul de amprentă în partea frontală, iar Mate 10 Pro pe partea din spate a carcasei, deoarece ecranul ocupă aproape întreaga suprafață frontală. De asemenea, Mate 10 include o mufă de căști, pe când Mate 10 Pro nu dispune de aceasta…
Înlocuitor de calculator
Ambele modele folosesc portul USB-C, iar Huawei îl folosește pentru a face smartphone-urile să poată fi utilizate pe post de calculatoare. Numai că, spre deosebire de soluția aleasă de Samsung, care folosește stația DeX pe modelele S8 și Note 8, Huawei nu necesită un dispozitiv separat.
Necesită, însă, un adaptor care să permită și conectarea unor periferice USB, precum mouse și tastatură, care să facă utilizabil ”calculatorul”.
Huawei Mate 10 Pro Porsche Design, mai scump chiar decât iPhone X
Prețurile sunt de 699 de euro pentru Mate 10, 799 de euro pentru Mate 10 Pro și 1.395 euro pentru versiunea Porsche Design a Mate 10 Pro.
Huawei a depășit Apple și a devenit al doilea producător mondial de smartphone-uri din lume, însă este de așteptat să piardă poziția deoarece Apple a lansat recent noile iPhone 8, iPhone 8 Plus și iPhone X. Și chiar dacă momentan comenzile pentru iPhone 8 și iPhone 8 Plus sunt slabe, cele pentru iPhone X sunt așteptate să bată recordurile.
Huawei, legături cu armata chineză
Huawei este cel mai mare producător de smartphone-uri din China, dar și unul dintre cei mai mari producători de echipamente telecom din lume, care luptă cot la cot cu suedezii de la Ericsson și finlandezii de la Nokia.
Huawei se află pe poziția 83 în Topul Fortune Global 500, după ce anul trecut s-a clasat pe locul 123. Grupul a avut în 2016 venituri totale de 78,5 miliarde de dolari, în urcare cu 27% față de 2015 și profituri totale de 5,57 miliarde de dolari. Concernul are active totale de 63,8 miliarde de dolari și peste 180.000 de angajați în întreaga lume.
Compania a livrat 139 de milioane de smartphone-uri sub mărcile Huawei și Honor, în urcare cu 29% față de 2015.
Grupul Huawei a fost fondat în anul 1987 în Shenzen, sudul Chinei, de către Ren Zhengfei, un fost oficial militar şi este deţinută de către salariaţi. Ren ar deţine azi 1,42% din companie, cota valorând circa 2,7 miliarde de dolari potrivit revistei americane Forbes, însă structura şi acţionariatul rămân în continuare opace.
Huawei şi-a prezentat pentru prima dată componenţa consiliului de administraţie abia în 2010. Ren ocupă funcţia de preşedinte din 1987 încoace. Huawei a fost acuzată în SUA că ar spiona pentru guvernul chinez și a fost inclus pe lista neagră, alături de un alt grup chinez, ZTE Corp, care produce tot echipamente telecom și smartphone-uri.
Huawei în România
În România, Huawei deține un centru, iar compania a furnizat echipamente pentru proiectul RO-NET, care vizează conectarea la internet a 783 de localităţi rurale pentru 377,8 milioane de lei. Procurorii de la DIICOT fac cercetări în privința contractului. Proiectul este implementat de către un consorţiu condus de Telekom România, fosta Romtelecom, iar din acesta a făcut parte până în aprilie 2015 şi Avitech Co, una dintre firmele care ar fi controlate de Sebastian Ghiţă, şi el urmărit penal.
Huawei Technologies SRL a avut în România venituri de 1,253 miliarde de lei și un profit net de 36,7 milioane de lei. Compania are 1.447 angajați în țara noastră.
Consiliul Concurenţei a anunțat zilele trecute că a autorizat o tranzacţie prin care Huawei Technologies a preluat o parte din personalul şi activele UPC România în vederea prestării serviciilor de întreţinere a reţelelor publice terestre de comunicaţii cu acces la punct fix din România.