Măsura a fost cerută de administrației președintelui american Donald Trump, dar planul nu a fost finalizat până în prezent, preferându-se alte gen de sancțiuni financiare, arată Reuters și Mediafax.
Huawei Technologies, cel de-al doilea cel mai mare producător de smartphone-uri din lume, urma să ajungă pe lista naţională specializată a Departamentului Trezoreriei (SDN).
Lista specializată interzice companiilor sau cetăţenilor americani să tranzacţioneze sau să efectueze tranzacţii financiare cu acele companii aflate pe listă şi îngheaţă activele acestora deţinute în Statele Unite.
Pe lista respectivă s-au mai afalt compania rusă Rusal, al doilea producător mondial de aluminiu, alături de oligarhi ruşi, politicieni iranieni şi traficaţi de droguri din Venezuela.
Oficialii administraţiei americane au întocmit un memo şi au organizat şedinţe pe această temă, potrivit unei surse.
Huawei nu a făcut comentarii, iar un purtător de cuvânt al Trezoreriei a declarat că agenţia „nu comentează potenţialele investigaţii sau acţiuni”.
Annie Fixler, expertă în cibernetică la Fundaţia pentru Apărarea Democraţiilor, a declarat că includerea companiei pe acea listă „ar avea implicaţii răspândite pentru Huawei pe tot globul”, menţionând că afacerea gigantului chinez va fi „grav afectată” în Europa şi în Asia.
Prin urmare, această hotărâre în ceea ce priveşte Huawei i-ar afecta pe aliaţii americani care se bazează deja pe companie pentru reţelele lor 4G, deoarece aproape toate plăţile în dolari trec prin intermediul instituţiilor financiare din SUA.
Guvernul Statelor Unite a acuzat Huawei de furturi de informaţii comerciale, fraudă bancară, încălcări ale sancţiunilor împotriva Iranului şi a încercat să-i convingă pe aliaţii săi să o excludă din planurile de dezvoltare a reţelelor 5G.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro