„Suntem aici de peste 13 ani. Centrul nostru de servicii financiare este localizat în România şi avem, de asemenea, un număr semnificativ de angajaţi pe piaţa locală. Şi vrem în continuare să ne extindem echipa din România, avem în plan să mutăm mai multe departamente din cadrul Huawei Europa aici în România“, a declarat Yanmin Wang, președinte al Huawei pentru Europa Centrală și de Est, plus țările nordice.
El nu a oferit detalii despre numărul locurilor de muncă sau al departamentelor, însă știm că Huawei are deja circa 1.500 de angajați în România.
Huawei a bătut miliardul de lei
În țara noastră Huawei deține un centru, iar compania a furnizat echipamente pentru proiectul RO-NET, care vizează conectarea la internet a 783 de localităţi rurale pentru 377,8 milioane de lei.
Procurorii de la DIICOT fac cercetări în privința contractului. Proiectul este implementat de către un consorţiu condus de Telekom România, fosta Romtelecom, iar din acesta a făcut parte până în aprilie 2015 şi Avitech Co, una dintre firmele care ar fi controlate de Sebastian Ghiţă, şi el urmărit penal.
Huawei Technologies SRL a avut în 2016 în România venituri de 1,253 miliarde de lei și un profit net de 36,7 milioane de lei.
Preia și o serie de active ale UPC România
Consiliul Concurenţei a autorizat recent o tranzacţie prin care Huawei Technologies a preluat o parte din personalul şi activele UPC România în vederea prestării serviciilor de întreţinere a reţelelor publice terestre de comunicaţii cu acces la punct fix din România.
Huawei este al treilea producător mondial de smartphone-uri, în urma Samsung și Apple, iar în vară chiar depășise Apple și ajunsese pe poziția a doua.
De altfel, Huawei a lansat recent modelele Mate 10 și Mate 10 Pro în lupta cu iPhone X de la Apple și cu Galaxy Note 8 de la Samsung.
Concomitent, Huawei este și unul dintre cei mai mari furnizori de echipamente de telezomunicații din lume, la concurență cu grupul suedez Ericsson și cu cel finlandez Nokia.
Legături cu armata chineză
Huawei este cel mai mare producător de smartphone-uri din China și a vândut anul trecut 139 de milioane de smartphone-uri sub brandurile Huawei și Honor, în urcare cu 29% față de 2015.
Compania se află pe poziția 83 în Topul Fortune Global 500, după ce anul trecut s-a clasat pe locul 123. Grupul a avut în 2016 venituri totale de 78,5 miliarde de dolari, în urcare cu 27% față de 2015 și profituri totale de 5,57 miliarde de dolari. Concernul are active totale de 63,8 miliarde de dolari și peste 180.000 de angajați în întreaga lume.
Compania a livrat 139 de milioane de smartphone-uri sub mărcile Huawei și Honor, în urcare cu 29% față de 2015.
Grupul Huawei a fost fondat în anul 1987 în Shenzen, sudul Chinei, de către Ren Zhengfei, un fost oficial militar şi este deţinută de către salariaţi. Ren ar deţine azi 1,42% din companie, cota valorând circa 2,7 miliarde de dolari potrivit revistei americane Forbes, însă structura şi acţionariatul rămân în continuare opace.
Huawei a fost acuzată în SUA că ar spiona pentru guvernul chinez și a fost inclus pe lista neagră, alături de un alt grup chinez, ZTE Corp, care produce tot echipamente telecom și smartphone-uri.
Cum arată buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!