„Huduielile pentru artistul rom invitat la spectacolul Coldplay din București reaprind dezbaterea despre rasism din România”, a notat Euronews.
„Manelele au o istorie lungă și sunt adânc înrădăcinate în tradițiile comunității de romi. De fapt, manelele clasice datează de la sfârșitul secolului al XVIII-lea, când au fost aduse în România ca muzică de dans de romii din Istanbul”, scrie site-ul postului paneuropean.
Deși sunt apreciate de mase largi, criticii iau manele în derâdere, oprobriul mergând atât de departe, încât unele orașe din România le-au interzis în spațiile publice.
Euronews:
Postul scrie că, în martie 2010, Primăria municipiului Cluj-Napoca le-a interzis taximetriștilor să asculte genul în timpul serviciului, în timp ce aceeași regulă a fost aplicată și la Galați împotriva operatorilor săi de transport public.
„Și Madonna a fost huiduită când a vorbit despre discriminare”
Respingerea persistentă a manelelor face parte din sentimentele rasiste larg răspândite față de romi, mai scrie Euronews.
Zeljko Jovanovici, unul dintre cei mai importanți activiști europeni pentru drepturile romilor și președinte al Fundației Romilor din Europa, a declarat că „aceasta nu este o știre în România. Acum câțiva ani, Madonna a avut un concert în România și a ales să vorbească împotriva discriminării antiromi și a fost huiduită”.
„Retorica antiromă a devenit o modalitate ușoară pentru politicieni de a înfuria publicul și de a obține capital politic”, insistă Jovanovici.
În cele din urmă, în a doua seară a spectacolelor trupei rock la București, solistul Chris Martin a deschis concertul spunând că este „șocat, trist și furios. Oamenii trebuie tratați în mod egal”. Publicul a dansat, iar momentul a fost urmat de lungi aplauze pentru interpretul român, a observat Euronews.
„Manelele sunt controversate din cauza versurilor vulgare și misogine”
„Manelele sunt controversate din cauza versurilor vulgare și misogine”, a notat și site-ul publicației britanice The Independent, în relaterea despre situația de la concertul Coldplay.
„Invitatul Coldplay a fost huiduit în România din cauză că a cântat manele”, a titrat și site-ul New Musical Express (NME), o revistă de muzică care apare din 1952.
La concertul susținut de trupa rock britanică a doua zi în aceeași locație, Babasha a cântat din nou, dar cei 50.000 de spectatori nu l-au mai huiduit.
Melodia cântată de Babasha la concertul Coldplay, „Păi Naa”, are aproape 7 milioane de vizualizări pe YouTube în 11 zile.
grigs1981 • 18.06.2024, 12:48
Daca manelele sunt asa de vechi,spuneti-mi si mie un lautar ***,cunoscut,care sa fi cantat manele.Cei mai mari artisti lautari ***i au cantat deopotriva muzica populara si ceea ce ei numeau "lautarie",ceva ce numai virtuozii puteau face si incanta deopotriva pe ***i si pe romani.Nu este nici-o discriminare in legatura cu manelelor...Pur si simplu sunt romani carora le plac si romani care nu asculta niciodata manele...Cred ca sunt si ***i care nu asculta manele...
Moshu • 16.06.2024, 10:00
Ia uite ce faina-i "maneaua asta : https://youtu.be/GSVGT7Xncm8?si=31ArlyMrfNlHBGIc
Moshu • 16.06.2024, 09:55
Este normal ca cei care nu inteleg limba sa nu inteleaga aversiunea fata de manele ! Marea problema este "povestea" spusa de cintaret si nu neaparat "muzica",care muzica este un mix ciudat de muzica balcanica !