Mahmood, un băiat din Codogno, prima localitate-focar din Italia, a ieșit cu prietenii să se plimbe cu mașina prin apropierea zonei roșii. 

Școlile sunt închise din cauza amenințării coronavirusului și băieții s-au plictisit să stea în casă. S-au plictisit atât de tare, încât le-au cerut profesorilor să facă lecții online, pe Skype. 

Sunt în ultimul an de liceu și trebuie să dau examenul de maturitate. Nu pot pierde o lună de școală

Mahmood, pentru Libertatea:

La o săptămână după ce l-am întâlnit pe tânărul din localitatea de lângă Milano, guvernul italian a decis să dea o șansă învățământului la distanță, online. 

Această formă de educație a fost mult hulită în România, mai ales după scandalul fabricii de diplome „Spiru Haret”, care își examina studenții la distanță.

Școala la distanță nu e școală, spuneau atunci conservatorii educației. Și în acea formă, nici nu era. Însă în ultimii zece ani, marile universități ale lumii au tot scos cursuri online, unele certificate, la care să ai acces din orice colț al lumii. Asemenea coronavirusului, și educația poate „circula” nestingherită, oriunde pe Planetă.

Așadar, în vremuri excepționale, cum este aceasta în care oameni de știință și epidemiologi încearcă să pună granițe răspândirii unui virus nou, educația la distanță devine o soluție viabilă. Și funcționează pentru că e pusă în slujba celor care își doresc să învețe.

8,5 milioane de elevi și studenți italieni sunt cobaii unui experiment. Există deja online tutoriale de folosire a platformei, iar profesorii pot primi asistență în plus pentru asta.

„În zonele în care lecțiile au fost suspendate din cauza urgenței sanitare, multe școli au început deja să se activeze, voluntar, pentru a preda la distanță. Altele ne-au spus că vor să facă asta, dar au nevoie de suport. Așa că am pus la dispoziție o pagină web dedicată. Este o muncă în desfășurare iar școlile interesate pot să aibă acces la instrumente de cooperare și la un schimb de bune practici, pot să ia legătura cu institutele educaționale care au experiență în didactica digitală”, a explicat ministrul Educației, Lucia Azzolina, pe site-ul Ministerului.

„Un pas important spre inovare didactică”, mai subliniază ministrul educației. În timp ce Ministrul Familiei se gândește să dea vouchere de babysitting familiilor care sunt blocate de măsura închiderii școlilor. Iar cel al Finanțelor ia în calcul măsuri de compensație pentru afacerile închise în aceste zile.

Toată Italia este astăzi o țară în care se desfășoară un experiment. Toate măsurile care se iau, de restricționare a mobilității, de închidere a școlilor, recomandarea de a lucra de acasă, toate ca reacție la creșterea numărului celor diagnosticați cu coronavirus fac din Peninsulă un laborator de peste 60 de milioane de locuitori, răspândiți pe 300 de mii de kilometri pătrați. Măsurile luate de ei vor ajuta celelalte țări să se mobilizeze mai bine.

„Italia nu se predă”, a spus prim-ministrul Giuseppe Conte, într-un mesaj către națiune.

Urmărește-ne pe Google News