Lansate cu ajutorul unor rachete într-o zonă vizată, micile mine PFM sunt cunoscute și sub numele de „mine fluture” sau „mine petale” pentru forma lor distinctivă.
„Forțele ucrainene par să fi dispersat pe scară largă minele antipersonal” în jurul zonei Izium din nord-estul țării, a declarat expertul în armament al Human Rights Watch (HRW), Steve Goose.
Forțele ruse au deținut zona Izium între aprilie și începutul lunii septembrie anul trecut, când Kievul a recucerit-o în urma unei contraofensive.
„Forțele ruse au folosit în mod repetat mine antipersonal și au comis atrocități în întreaga țară, dar acest lucru nu justifică utilizarea de către Ucraina a acestor arme interzise”, a mai declarat Goose.
Ucraina este parte a Tratatului privind Interzicerea Minelor din 1997 și a distrus o mare parte din stocul său sovietic de mine antipersonal, până în 2020.
Dar în 2021 – cu un an înaintea invaziei ruse – Kievul a raportat la ONU că peste 3,3 milioane de mine PFM conținute în rachetele de artilerie nu au fost încă distruse.
HRW a precizat că cercetătorii săi de la fața locului au văzut dovezi fizice ale unor astfel de rachete și urme de mine antipersonal în zona Izium. Organizația susţine că a efectuat cercetări la Izium între 19 septembrie şi 9 octombrie anul trecut, intervievând peste 100 de persoane, inclusiv martori la utilizarea minelor antipersonal, victime ale acestora, salvatori, medici şi genişti ucraineni.
„Personalul medical a declarat că a tratat aproape 50 de civili, inclusiv cel puțin cinci copii, care se pare că au fost răniți de minele antipersonal”, a transmis grupul cu sediul la New York.
„Aproximativ jumătate dintre leziuni au implicat amputări traumatice ale piciorului sau ale părții inferioare a piciorului, leziuni care corespund cu minele explozive PFM”, a precizat HRW.
„Ucraina ar trebui să se angajeze din nou să respecte interdicțiile stricte ale Tratatului de Interzicere a minelor, să deschidă o anchetă privind recenta utilizare aparentă a minelor antipersonal PFM, să îi tragă la răspundere pe cei responsabili și să ia măsuri pentru a-și securiza și distruge stocurile de mine antipersonal”, a adăugat organizația, îndemnând, de asemenea, Rusia să pună capăt utilizării acestora.
HRW a precizat că a prezentat în noiembrie anul trecut autorităților ucrainene un rezumat al constatărilor experților săi.
Ce spun ucrainenii
Ministrul ucrainean adjunct al apărării, Oleksandr Polişciuk, a răspuns sesizării, dar nu a oferit răspunsuri directe la acuzații, a adăugat grupul care militează pentru apărarea drepturilor omului.
„Ucraina este un membru de încredere al comunității internaționale și se angajează pe deplin să respecte toate obligațiile internaționale în domeniul utilizării minelor. Acest lucru include neutilizarea minelor antipersonal în război”, a transmis Oleksandr Polişciuk organizației.
Autoritățile ucrainene au precizat că nu pot da detalii despre tipurile de arme folosite de armată „înainte de sfârșitul războiului și de restabilirea suveranității și integrității noastre teritoriale”.
Foto: Profimedia Images
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina