Criza alimentară din Orientul Mijlociu și Africa de Nord s-ar putea înrăutăți din cauza invaziei trupelor ruse în Ucraina, a avertizat luni Human Rights Watch (HRW) într-o declarație, potrivit CNN. Specialiștii spun că războiul perturbă transporturile de produse agricole din cele două țări, care sunt și cei mai mari exportatori.
„Atât Ucraina, cât și Rusia sunt principalii exportatori de produse agricole în multe țări din Orientul Mijlociu și Africa de Nord, iar perturbările legate de război duc deja la creșterea prețurilor alimentelor și adâncesc sărăcia”, se arată în comunicat.
În acest context, lanțurile alimentare globale cer solidaritate în vremuri de criză, a declarat Lama Fakih, director executiv pentru Orientul Mijlociu și Africa de Nord, la HRW.
„Fără acțiuni concertate pentru a aborda oferta și accesibilitatea alimentelor, conflictul din Ucraina riscă să aprofundeze criza alimentară mondială, în special în Orientul Mijlociu și Africa de Nord”, mai spune Fakih.
Guvernul ucrainean a interzis exporturile de bunuri agricole cheie, inclusiv grâu, porumb, cereale, sare și carne, în contextul invaziei trupelor ruse, potrivit unei rezoluții a Guvernului care a fost adoptată pe 9 martie.
Human Rights Watch mai precizează că în ciuda rezolvării dificultăților de aprovizionare, problemele vor continua probabil „pentru că fermierii fug de lupte, iar conflictul distruge infrastructura și echipamentele”.
Luptele ar putea diminua și recolta viitoare.
Împreună, Rusia și Ucraina sunt responsabile pentru aproape 30% din exporturile globale de grâu, potrivit Gro Intelligence, o firmă de analiză a datelor agricole.
Ucraina a avut un an record de exporturi de grâu, înainte de invazie, în timp ce exporturile de grâu ale Rusiei se diminuau, potrivit Departamentului Agriculturii al SUA.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina