Minele antipersonal au fost identificate, pe 28 martie, de tehnicienii ucraineni care se ocupă de eliminarea explozibililor, transmite organizația internațională.
„Se știe că Rusia deține aceste mine terestre desfășurate recent, care pot ucide și mutila oameni pe o rază de 16 metri”, precizează HRW, adăugând că Ucraina nu deține acest tip de mine sau sistemul de lansare a acestora.
Țările din întreaga lume ar trebui să condamne cu fermitate folosirea de către Rusia a minelor antipersonal în Ucraina. Aceste arme nu fac diferența între combatanți și civili și lasă o moștenire mortală pentru anii care vin.
Steve Goose, director al diviziei de arme al Human Rights Watch:
„Utilizarea de către Rusia a minelor antipersonal în Ucraina încalcă în mod deliberat normele internaționale împotriva folosirii acestor arme oribile”, a mai spus Steve Goose.
Ce sunt minele antipersonal
Folosirea, producerea, stocarea și transferul de mine antipersonal sunt interzise, potrivit Tratatul internațional de interzicere a minelor din 1997. Rusia nu se numără însă printre cele 164 de țări care au aderat la tratat, menționează HRW.
Minele antipersonal sunt mici dispozitive explozive plasate sub sau pe pământ. Ele sunt „activate de victimă”, fiind concepute pentru a fi detonate atunci când o persoană le calcă, le atinge sau se apropie de ele – indiferent dacă persoana respectivă este un soldat sau un civil,bărbat, femeie sau copil, potrivit Comitetului Internațional al Crucii Roșii.
CNN precizează că nu a putut verifica în mod independent aceste informații și că a cerut un punct de vedere din partea Ministerului rus al Apărării.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina
Foto: EPA