Hunter Biden, fiul candidatului democrat pentru președinția Statelor Unite, ar fi primit un diamant de 2,8 carate din partea magnatului chinez Ye Jiangming, patronul companiei CEFC China, arată emailurile publicate de ziarul New York Post.
CEFC China dorea să cumpere grupul Rompetrol în România și să realizeze un proiect imobiliar gigantic alături de omul de afaceri Puiu Popoviciu, care deține terenuri în nordul Capitalei, scrie G4Media.
Afacerea ar fi urmat să fie realizată în 2017 alături de Tony Bobulinski, fostul partener de afaceri al lui Biden jr.
Planul ar fi inclus și cumpărarea pachetului majoritar de acțiuni la cele două aeroporturi din București sau construirea altuia nou.
Presa a mai scris la acel moment că CEFC dorea să cumpere și postul de televiziune Pro TV și să investească în clubul de fotbal CSU Craiova.
CEFC avea deja investiții masive în Cehia, unde deținea și clubul de fotbal Slavia Praga.
Povestea diamantului
Diamantul primit de Hunter Biden apare în corespondența avută de avocații săi cu cei ai fostei sale soții, Kathleen Buhle, în procesul de divorț din anul 2017. Avocații acesteia erau îngrijorați că urma diamantului va fi pierdută, iar bunul ar fi urmat să nu mai fie partajat la divorț.
Fosta soție evalua diamantul la 80.000 de dolari, în vreme ce Biden jr l-a evaluat la 10.000 de dolari, potrivit The New Yorker.
Ulterior, Biden a spus că ar fi dat diamantul unor asociați ai săi și a spus că nu l-a considerat drept o mită deoarece tatăl său, fost vicepreședinte în mandatul lui Barack Obama, nu mai era în funcție în 2017.
Proiect de gaze în SUA, tranzacții în Rusia și șpăgi în Africa
Hunter s-ar fi oferit la o cină cu Ye Jiangmin să găsească oportunități de afaceri pentru CEFC China în domeniul gazelor naturale lichefiate din SUA.
Hunter Biden chiar a început să negocieze pentru CEFC o investiție de 40 de milioane de dolari într-un terminal de gaze naturale lichefiate din statul Louisiana.
CEFC, o nouă stea a sectorului petrolier din China, anunțase chiar și o tranzacție prin care prelua 14,2% din acțiunile gigantului petrolier Rosneft pentru 9 miliarde de dolari. Aceasta nu a mai avut loc, deoarece chinezii au rămas fără bani.
În vara anului 2017, Ye Jiangmin l-a sunat pe Hunter, care este avocat, să îi spună că un asociat al său este investigat de autoritățile americane. Numele acestuia este Patrick Ho și a fost reținut și apoi condamnat la trei ani de închisoare pentru rolul său în mituirea unor oficiali din Ciad și Uganda.
Magnatul dispărut
Nici planurile din România nu au avut succes: în vara anului 2018 Ye Jiangmin a fost arestat sub acuzații de mită, iar compania sa a intrat în lipsă de lichidități și a fost naționalizată parțial.
În vara acestui an, compania – care avea 50.000 de angajați și vânzări de 44 miliarde de dolari anual, conform CNN – a fost declarată falită de către o instanță din Shanghai, potrivit Caixin.
Popoviciu, condamnat la 7 ani cu executare
Omul de afaceri Puiu Popoviciu a fost la rândul său condamnat la 7 ani de închisoare în august 2018 în dosarul Băneasa. Pe terenurile respective se află acum mall-ul Băneasa, dar și ambasada SUA în România.
Popoviciu nu a ispășit însă nicio zi de închisoare, fugind în Marea Britanie, de unde luptă în justiție împotriva cererii de extrădare din partea României.
Conform New York Times, Popoviciu a contractat firma de avocatură a lui Hunter Biden în procesele sale. Biden l-a recrutat apoi în caz pe fostul șef al FBI Louis Freeh, iar acesta l-a adus și pe Rudy Giuliani, fostul primar al New York-ului.
Astfel, în caz a lucrat, de partea lui Popoviciu, și Rudy Giuliani, fostul avocat al lui Donald Trump și cel care a denunțat afacerile lui Biden Jr. În România, Ucraina și China, potrivit ziarului american.
Afacerile lui Hunter Biden au devenit subiectul central al ultimelor zile din campania pentru alegerile prezidențiale din SUA, după ce Facebook și Twitter au decis să cenzureze dezvăluirile făcute de ziarul New York Post.