Ca el au fost mulţi alţii, care nu numai că au rămas blocaţi minute bune în trafic, dar au mai şi întârziat la serviciu. Totul din cauză că angajaţii de la metrou au făcut, ieri grevă. Că au venit din Militari, Berceni sau Sălăjan, cei peste 650.000 de bucureşteni care circulă zilnic cu metroul au trăit momente de coşmar. Ca să mai liniştească spiritele, 135 de poliţişti au fost trimişi în intersecţii, cu 45 mai mulţi decât într-o zi normală. Şi dacă şoferii au transpirat de nervi în trafic, văzând că înaintează în ritm de melc, în autobuze, călătorii mai că nu s-au urcat unii peste alţii, disperaţi să nu rămână pe jos. Un lucru a fost sigur pentru toţi: au stat de două ori mai mult în trafic decât dacă ar fi circulat cu metroul.

Şi se mai plâng de salarii!

Angajaţii Metrorex au beneficiat de cea mai mare creştere salarială dintre toate categoriile de bugetari. Astfel, lefurile lor s-au mărit anul trecut cu 23%, în timp ce ceilalţi lucrători la stat au primit doar 4,54%. În plus, personalul auxiliar din judecătorii a mai câştigat 8,68% la salariu, cei din penitenciare 4,04% , iar funcţionarii publici au mai beneficiat de încă 10,25%.

Ei au avut de câştigat

Nu toată lumea a suferit din cauza grevei. Taximetriştii au câştigat dublu, benzinăriile au avut mai mulţi clienţi, iar la casele de bilete RATB au fost cozi.

“A fost o zi nemaipomenită pentru mine. S-a simţit şi la portofel”, ne-a spus Marian Petrescu, 51 de ani, taximetrist.

Biletele RATB s-au dat ieri ca pâinea caldă. “Am vândut cu 20% mai mult decât într-o zi obişnuită”, ne-a spus o angajată a Regiei.

I-au pus mustăţi lui Rădoi

Supăraţi că n-au putut merge cu metroul şi au întârziat la ore, Ionuţ şi Bogdan, doi adolescenţi de 18 ani din Capitală, şi-au vărsat nervii pe cel care a iniţiat greva la Metrorex. Urmându-ne sfatul din ziarul de ieri, în care vă arătam cum vă puteţi vărsa nervii pe liderul Metrorex, tinerii au mâzgălit poza lui Rădoi.

“Sindicalistul şef nu s-a gândit la noi, cei care mergem cu metroul. Şi, ca să ne răzbunăm, i-am făcut mustăţi, coarne şi ce ne-a mai trecut nouă prin cap”, ne-au spus băieţii.

Medicii avertizează: Înghesuiala favorizează răspândirea gripei porcine

Medicii se tem că, din cauza grevei, numărul îmbolnăvirilor de gripă porcină ar putea creşte în următoarele zile. Înghesuiala din autobuze şi din tramvaie este mediul propice de răspândire a virusului. “Pentru a vă feri de gripă, evitaţi aglomeraţiile şi mulţimile, precum şi contactele strânse cu persoane bolnave”, ne sfătuieşte prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, directorul Institutului “Matei Balş”.

Trenurile din subteran «au liber» şi astăzi

Juriştii Ministerului Transporturilor au contestat în instanţă greva de la metrou. Ei susţin că ar fi trebuit ca unul din trei trenuri să circule şi să nu se oprească întreaga activitate. Sindicaliştii aşteaptă mâine decizia Curţii de Apel privind legalitatea grevei declanşate de ei. Şi, dacă vor fi obligaţi să-şi suspende acţiunile, angajaţii Metrorex promit să reia protestul după sărbătorile de iarnă. Până una-alta, nici azi, între orele 5.00-16.00, metroul nu circulă. Mai mult, greva provoacă pierderi financiare. Directorul general al Metrorex, Gheorghe Udrişte, a afirmat că Regia înregistrează pagube de aproximativ 200.000 de lei pe zi, din cauza protestelor angajaţilor.

Călătorii de la metrou sunt revoltaţi

«Cine mă despăgubeşte?» Mariana Mogoş, 49 de ani:
“Mi se pare absurdă această grevă. De dimineaţă am luat un taxi de la Dristor până la Iancului, care m-a costat 10 lei, deşi eu aveam abonament lunar. Cine mă despăgubeşte?”

«Greva asta este o porcărie» Marian Voicu, 57 de ani:
“Nu e nimic nou pentru ţara noastră. Greva asta nu este bună pentru nimeni, este o porcărie. Dar cui îi pasă de cele câteva sute de mii de călători care circulă cu metroul? Fiecare face cum îl taie capul”.

«Nu le pasă de noi, călătorii» Liviu Adomnicăi, 24 de ani:
“E inadmisibil ce se întâmplă în perioada asta, când majoritatea tragem să avem un loc de muncă şi să nu fim daţi afară. Şi eu vreau să am salariul mai mare, dar momentan nu se poate. Liderilor de sindicat nu le pasă de noi, călătorii”.

«Cât să mai răbdăm?» Irina Urdoi, 26 de ani:
“De pe bulevardul 1 Decembrie şi până la Piaţa Victoriei am făcut două ore, în loc de una singură. Cât trebuie să mai răbdăm ca să fim şi noi o ţară civilizată?”.

«Am făcut două ore pe drum» Carmen Brânduşa, 48 de ani:
“Am făcut aproape două ore din Crângaşi până la Piaţa Romană, pentru că a trebuit să schimb patru mijloace de transport în comun. Părerea mea este că angajaţii de la metrou au salariile frumoase în comparaţie cu al meu.

Urmărește-ne pe Google News