Cuprins:
Husele speciale, care se închid la începutul cursurilor și pot fi deschise doar la plecare, au fost create de compania Yondr, care are acum clienți în peste 20 de țări și în toate cele 50 de state americane.
Este vorba despre o husă magnetică patentată, încuiabilă, de 30 de dolari, produsă de Yondr, un start-up lansat în San Francisco în urmă cu un deceniu, când conceptul de spații fără telefon suna „imposibil” și „nebunesc”, după cum spune fondatorul și CEO-ul companiei, Graham. Dugoni.
Ce probleme aduc telefoanele în viața elevilor
Numărul școlilor, districtelor și statelor care restricționează sau interzic telefoanele elevilor este în creștere, deoarece consecințele neprevăzute ale rețelelor sociale și potențialele daune, în special asupra sănătății mintale a copiilor, sunt acum în prim-planul discuțiilor din SUA.
Unii adolescenți spun că folosesc „aproape constant” rețelele sociale, conform datelor din 2023 de la Pew Research, care a publicat statistici și în această vară, arătând că majoritatea profesorilor de liceu din SUA spun că elevii distrași de telefoanele lor în clasă reprezintă o problemă „majoră”.
Există, de asemenea, îngrijorări cu privire la hărțuirea cibernetică, inclusiv cu adolescenții care creează imagini false cu nuduri ale colegilor, generate de inteligența artificială, precum și în legătură cu confidențialitatea, pentru că elevii se tem să fie filmați și să devină virali în mediul online în orice moment.
De asemenea, unele cercetări sugerează că reducerea utilizării smartphone-urilor în sala de clasă poate ajuta elevii să rămână concentrați asupra lecțiilor lor.
Studiile au arătat că „multitasking-ul (a face mai multe lucruri în același timp) în timpul învățării interferează cu procesarea și reținerea pe termen lung a ceea ce înveți”, a declarat Megan Moreno, profesor de pediatrie la Universitatea din Wisconsin Madison.
Psihologul Jonathan Haidt și alții au susținut, la rândul lor, că telefoanele înlocuiesc petrecerea timpului cu prietenii, ceea ce dăunează dezvoltării sociale și contribuie la singurătate.
„Cel mai bun mod de a-i învăța pe tineri cum să navigheze în lumea digitală este să le oferi cel puțin șase, opt ore pe zi fără ea, astfel încât să poată înțelege diferența. Aceasta a fost întotdeauna abordarea noastră”, a declarat Dugoni.
Potrivit Yondr, aproximativ două milioane de elevi vor folosi până la sfârșitul acestui an husa care îi împiedică să-și folosească telefoanele la ore.
Multe districte au adoptat aceste huse ca răspuns la preocupări foarte specifice. În Akron, Ohio, de exemplu, studenții organizau confruntări pentru a posta pe rețelele sociale.
Luptele în școli au scăzut de când husele au fost introduse în toate școlile gimnaziale și liceale în 2022, iar copiii raportează că interacționează mai mult cu prietenii lor, a declarat Patricia Shipe, președinta Asociației pentru Educație Akron, care reprezintă profesorii și alți educatori din district.
Cum funcționează husa
Husa Yondr folosește o încuietoare magnetică cu clapă. Elevii vor trebui să-și închidă sau să-și treacă dispozitivele pe modul silențios, să le introducă în husă în prezența unui membru al personalului școlii și să încuie husa. Ei pot purta husa cu ei pe tot parcursul zilei sau o pot depozita în dulapurile lor.
La sfârșitul zilei, elevii deblochează husele folosind un magnet special. Încuietorile sunt similare cu dispozitivul magnetizat instalate pe haine în magazine și este foarte greu de deschis fără a deteriora în mod evident husa.
Elevii care trebuie să plece de la școală la mijlocul zilei își pot debloca husele atunci când ies din clădire și apoi le pot încuia din nou dacă se întorc.
De asemenea, în cazul unor urgențe, părinții sunt sfătuiți să sune la biroul școlii și ceară să vorbească cu copiii sau, invers, vor fi notificați de școală dacă s-a întâmplat ceva cu copilul lor.
Folosirea huselor Yondr a început să explodeze în școli după pandemia de COVID din 2020.
„Pe măsură ce studenții s-au întors în clasă și și-au dat seama ce pot face opt până la zece ore pe zi pe ecran, iar părinții au văzut direct ceea ce trăia copilul lor, cred că a existat o schimbare radicală, iar oamenii au început să realizeze că poate, mai ales într-un cadru educațional, smartphone-ul nu a fost neapărat un instrument benefic pentru învățare; a fost mai degrabă o distragere a atenției. Oamenii au devenit mult, mult mai receptivi la idee și am încetat să mai explicăm de ce Yondr era important”, a declarat Dugoni pentru Forbes.
Reacția elevilor și a părinților
Extinderea folosirii dispozitivului în școli nu a fost lipsită de provocări. Elevii au fost nemulțumiți, au organizat petiții și cau cerut renunțarea la noile politici.
Uneori, și părinții au fost cei care au protestat.
Pe lângă oferirea huselor, compania pune la dispoziție și un program de instruire mai larg – cu personal format în mare parte din foști educatori – care ajută școlile să creeze politici și proceduri și le oferă formare pentru a-și face tranziția către Yondr cu succes.
Compania colectează, de asemenea, informații de la școli care măsoară impactul dispozitivului, inclusiv asupra notelor de sfârșit de an, prezență și schimbări în comportamentul elevilor, iar datele au arătat scăderi ale problemelor disciplinare și îmbunătățiri ale scorurilor la teste și implicarea elevilor, spune Dugoni.
Foto: Profimedia