Libertatea a relatat, zilele trecute, cazul unei paciente care a fost lovită cu capul de marginea metalică a patului de către o infirmieră și despre dificultatea cu care se desfășoară anchetele în astfel de cazuri, având în vedere că victimele și martorii oculari sunt pacienți cu afecțiuni psihice, ale căror declarații nu cântăresc prea mult în sălile de judecată.
Este și cazul unei anchete declanșate în județul Maramureș, la Sighetu Marmației, după ce familia unui tânăr a reclamat la poliție faptul că fiul lor, pe atunci în vârstă de 27 de ani, ar fi fost bătut în timp ce era internat în secția de psihiatrie a spitalului din municipiu.
Cinci ani a durat ancheta în acest caz și alți doi până când dosarul a fost soluționat într-o primă instanță, fără a fi găsit vreun vinovat.
Cum ajunge la spital
Marin* era cunoscut de tot satul că suferă de tulburări psihice grave, fiind încadrat în grad de handicap accentuat din anul 2001. „Deficiență funcțională accentuată”, notau medicii din cadrul comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap Maramureș în urma evaluării. Teoretic, Marin nu ar fi trebuit să fie scăpat din ochi de familie, pentru că avea un comportament imprevizibil, din cauza tulburărilor de care suferea, și putea deveni un pericol pentru cei din jur.
Și asta avea să se întâmple pe 23 iulie 2014. Tânărul a fost prins atunci în curtea unei femei din sat. Familia acesteia a reclamat că a vrut să o violeze. Până la sosirea Poliției, rudele femeii l-au imobilizat, lovindu-l cu o funie și cu pumnii. Polițiștii care au ajuns la fața locului l-au încătușat pe Marin și l-au dus la secție, apoi au chemat o ambulanță pentru a-l transporta la Secția de Psihiatrie de la Spitalul Municipal din Sighetu Marmației, unde, de-a lungul anilor, el mai fusese internat.
Pentru că bărbatul prezenta leziuni ca urmare a corecției aplicate de rudele femeii, cadrele medicale l-au transportat inițial la compartimentul de primire a urgențelor din cadrul spitalului, în vederea evaluării și acordării de îngrijiri medicale.
Primele concluzii medicale
„Pacientul prezintă diagnosticul plagă sângerândă obraz stâng (înțepată, contuză), echimoză periorbitală stângă, la momentul examinării fiind conștient, liniștit și orientat în timp și spațiu”, au consemnat medicii în fișa de observație, după o oră pacientul fiind condus la secția de psihiatrie.
La momentul internării în Psihiatrie, în registru s-a consemnat că tânărul prezenta o plagă suturată la nivelul feței.
Două zile mai târziu, pe 25 iulie, cu ocazia vizitei efectuate în saloane, medicul-șef al Secției Psihiatrie Acuți a recomandat efectuarea unui nou consult chirurgical în cazul pacientului Marin. În urma examinării, medicul chirurg a menționat că pacientul prezenta leziunile consemnate cu două zile înainte, recomandând tratament și completarea investigațiilor medicale prin consult ORL și oftalmologic.
Apar dureri mari la nivelul maxilarului inferior
„Părinții persoanei vătămate au declarat că în ziua de sâmbătă (28 iunie – n.r.) din perioada internării, au fost în vizită la fiul lor, ocazie cu care au constatat că acesta se exprima cu dificultate, acuza dureri la nivelul mandibulei și nu putea mânca, fapt ce i-a determinat să solicite asistentului medical un algocalmin, suspectând că durerile ar fi cauzate unor afecțiuni dentare”, au menționat procurorii.
Pe 29 iulie, Marin a fost externat din spital. Părinții l-au găsit cu fața tumefiată în zona maxilarelor, vorbea cu greutate. Când au ajuns acasă, au constat că Marin nu putea să mănânce, consumând doar lichide, acuzând dureri mari la nivelul maxilarului inferior.
Gândindu-se că „îl dor măselele”, părinții l-au tratat cu fiole de algocalmin. După câteva zile, în timp ce voia să mănânce câteva mure, lui Marin i s-a făcut rău. Familia l-a transportat la medicul de familie, care, în urma examinării, i-a anunțat că trebuie să meargă neapărat la spitalul din Baia Mare, pentru că fiul lor pare să prezinte o fractură de mandibulă.
Potrivit datelor din dosar, consultate de Libertatea, tânărul nu a fost examinat la externare din secția de Psihiatrie, iar în foia de externare nu era nicio referire la o eventuală fractură de mandibulă.
Dublă fractură de mandibulă
Suspiciunea medicului de familie a fost confirmată la spital, unde Marin a fost diagnosticat cu dublă fractură de mandibulă, necesitând mai multe internări la spitalul din Cluj-Napoca și Baia Mare. După ce starea de sănătate i s-a ameliorat, Marin a fost citat pentru a fi audiat în dosarul în care era cercetat pentru tentativă la viol.
Cu ocazia audierilor, pe 23 septembrie 2014, el a relatat procurorilor și cum a fost bătut cât a fost internat la Psihiatrie. Procurorii au dispus efectuarea unui nou dosar penal, pentru purtarea abuzivă a angajatului spitalului. Familia a făcut plângere la poliție împotriva infirmierului.
Audiat de polițiști, infirmierul a negat că l-ar fi lovit pe pacient, invocând că acesta nu prezenta fractură de mandibulă nici la internare, nici la externare. S-a apărat spunând că fractura de mandibulă ar fi apărut după ce bolnavul a ajuns acasă, invocând în acest sens și sesizarea târzie făcută de familie.
La rândul său, medicul chirurg care l-a examinat pe Marin pe 23 și 25 iulie 2014, a declarat că pacientul nu prezenta fractură de mandibulă, că aceasta ar fi fost vizibilă, pacienții aflați în această situație prezentând o deformare anatomică vizibilă la nivelul feței.
Medicii legiști vorbesc despre un pumn în bărbie
Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sighetu Marmației au încercat să afle ce s-a întâmpla în intervalul 25 iulie (ziua ultimei examinări chirurgicale) – 29 iulie (ziua externării). Au fost audiați mai mulți martori, inclusiv pacienți cu afecțiuni psihice care au fost internați în același salon cu Marin și au fost dispuse mai multe expertize medico-legale, pentru a se stabili proveniența dublei fracturi de mandibulă.
Între timp, în lunile august și septembrie (2015), tânărul a fost supus mai multor intervenții chirurgicale.
Dubla fractură de mandibulă „s-a putut produce cel mai probabil în urma lovirii cu pumnul în bărbie”, au concluzionat medicii legiști din cadrul Serviciului Județean de Medicină Legală Maramureș.
În urma examinării actelor medicale, legiștii au stabilit că leziunile prezentate de pacient la internare nu au nicio legătură cu fractura de mandibulă. La internare, Marin prezenta răni la nivelul superior al feței, iar dubla fractură a fost identificată la maxilarul inferior.
La finalul anchetei, procurorii au dispus trimiterea în judecată a infirmierului pentru purtare abuzivă, menționând că agresiunile s-au produs în timpul internării la secția de Psihiatrie.
Povestea lui „Așa se dă!”
Audiat de procurori, Marin a indicat încă de la început că a fost bătut de un infirmier de la Psihiatrie. Deși fusese îngrijit și supravegheat de mai multe cadre medicale, l-a indicat și descris cu precizie pe cel care îl lovise cu pumnul.
Un coleg de salon, audiat și el de procurori, a indicat același nume, relatând cum s-a produs agresiunea.
„I-a dat un pumn în față de i-a întors capul în cealaltă parte”, le-a declarat colegul lui Marin procurorilor la audieri, menționând că inițial infirmierul i-a solicitat să îl lovească el pe Marin.
Marin se plimba pe holurile de la Psihiatrie și cerea țigări de la alți pacienți. Într-una din zile, infirmierul l-a legat de pat cu cearșafuri, însă Marin a reușit să-și elibereze mâinile și picioarele și a ieșit din nou pe hol. L-a legat din nou de pat, iar Marin a reușit și de această dată să se dezlege, fapt ce l-a înfuriat pe infirmier, care, susțin anchetatorii, era băut.
„Inculpatul, aflându-se sub influența băuturilor alcoolice, l-a chemat pe martor (un alt bolnav – n.r.) din salonul său și i-a cerut să lovească persoana vătămată, imobilizată. Întrucât martorul a refuzat să dea curs cererii, inculpatul i-a aplicat martorului lovituri cu o coadă de mătură peste spate și cap, agresiunea exercitată determinând martorul să lovească ușor cu pumnul peste față persoana vătămată, respectiv zona maxilarului superior. Iritat de intensitatea redusă a loviturii aplicate, inculpatul i-a replicat martorului «așa se dă, C…! », după care i-a aplicat persoanei vătămate o lovitură cu pumnul peste față, agresiune în urma căreia persoanei vătămate «i s-a întors capul în cealaltă parte»”, se arată în rechizitoriul procurorilor.
Ulterior, în fața judecătorilor pacientul-martor, diagnosticat cu tulburare schizotipală, a revenit asupra declarațiilor, susținând că nimeni nu l-ar fi bătut pe Marin cât a fost în salon.
Probele, insuficiente pentru judecători
Alți 16 martori au fost audiați în timpul procesului, însă aceștia au oferit declarații cu caracter general, marșând pe caracterizarea pozitivă a infirmierului. În urma administrării tuturor probelor, Judecătoria Sighetu Marmației a decis că infirmierul nu poate fi tras la răspundere, pentru că nu s-a stabilit că el ar fi provocat fractura de mandibulă.
„Chiar dacă constatările obiective ale actelor medicale, concluzii emise de specialiști pe baza unor date certe ar conduce la ideea că leziunile cu certitudine au fost produse în perioada internării persoanei vătămate, instanța constată că nu s-a dovedit dincolo de orice îndoială rezonabilă că inculpatul a săvârșit faptele pentru care a fost trimis în judecată, motiv pentru care va dispune achitarea acestuia”, au motivat judecătorii hotărârea prin care au dispus achitarea infirmierului.
Procurorii, dar și Marin, au contestat sentința, pronunțată la sfârșitul lunii iunie de Judecătoria Sighetu Marmației, dosarul fiind înaintat Curții de Apel Cluj, unde un prim termen în judecarea apelului a fost stabilit pentru 8 noiembrie.
Secția de psihiatrie nu are camere video de supraveghere
Reprezentanții Spitalului Municipal Sighetu Marmației au declarat, pentru Libertatea, că infirmierul trimis în judecată pentru purtare abuzivă este angajat al unității medicale din anul 2001 și nu a fost sancționat niciodată. În urma incidentului din 2014, la nivelul spitalului a fost declanșată o anchetă internă „cu caracter general”.
„Concluziile medicului șef de secție au fost că personalul și-a desfășurat activitatea conform fișei postului și atribuțiilor care le revin”, a precizat managerul spitalului Daniel-Radu Dunca.
Secțiile de Psihiatrie din cadrul spitalului din Sighetu Marmației nu sunt dotate cu camere de supraveghere nici în saloane, nici pe holuri. „Intenționăm modernizarea unității medicale, fapt care se și produce, dar în măsura fondurilor și bugetului alocat în acest sens”, a completat managerul Dunca.
- Marin* – Pentru a proteja identitatea victimei, numele a fost schimbat.
„L-au bătut până l-au lăsat fără dinți în gură”. În episodul următor, Libertatea va relata cazul un pacient găsit desfigurat de familie în timp ce se afla internat la Secția Psihiatrie a spitalului din Vaslui
Foto ilustrativă: Shutterstock
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro