Donaţiile lui Gigi Be­cali către Patriarhia Ro­mână erau considerate, până acum câteva zile, opera unui om cu frica lui Dumnezeu. Dar lu­crurile nu stau aşa. Deşi afirmă că a dat bani „de plăcere”, acţiunile latifundiarului par concentrate, de doi ani, pe o a­fa­cere de zeci de milioane de euro: terenul Mă­năs­tirii Chris­tiana, din Pi­pera, teren pe ca­re miliardarul nu are cum să pună mâna.

 „Da. I-am dat 100.000 de euro. Ce acte, domle?! I-am dat banii, şi ga­ta. I-am dat de drag. I-am dat de plă­cere”, a afirmat, ieri, Gi­gi Becali. Acesta a dez­văluit că suma a fost dată personal Patriarhului Da­niel, la sediul Pa­la­tului Patriarhiei. Po­tri­vit lui Becali, banii ur­mau să acopere cheltuielile pen­tru îns­că­u­na­rea Pa­triarhului. 

Mărul discordiei: terenul Mănăstirii Christiana

Povestea sutei de mii de euro vine după ce, în urmă cu câteva zile, patronul Stelei a cerut Bi­sericii să-i înapoieze o donaţie de două mili­oane de dolari. Scan­da­lul iscat a scos la i­­veală interesul ascuns al latifundiarului şi mo­tivul pentru care el strânge cu uşa Biserica şi pe Întâistătătorul a­cesteia: un teren de 15.000 de me­tri pătraţi, în valoare de 30 de mili­oane de euro, folosit de Mă­năs­tirea Christiana, din Pipera. Pe acest lot, Lucian Becali, un nepot de-al miliardarului, are nişte acte de proprie­tate. Numai că ruda lui Becali nu poate intra în posesia terenului, atât timp cât mănăstirea de măicuţe şi căminul de bătrâne, aflate în îngrijirea lă­ca­şului de cult, vor sta în pi­cioa­re.

Cât despre re­turnarea celor do­uă milioane de dolari, nici nu poa­te fi vor­ba. Potrivit unor re­prezentanţi ai Bisericii, dacă Gigi Becali a do­nat ba­nii în speranţa că va obţine ceva, s-a în­şelat amarnic. Pen­tru mili­oa­nele sale, acesta a primit deja ce merita: o scri­soa­re de mulţumire şi o distincţie.

Măicuţele sunt terorizate

Luna trecută, măicuţele de la Christiana au de­pus o plângere la Secţia 6 de Poliţie împotriva lui Lucian Mihai Becali, după ce s-au trezit la poartă cu buldozerele trimise de acesta pentru a dărâma gardurile mănăstirii. Po­liţia Capitalei a confirmat existenţa  plângerii.



Banii au ajuns la Mănăstirea Golia

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, părintele Constantin Stoi­ca, a confirmat că Patriarhul a primit suta de mii de euro. Tot el a precizat donaţia a fost transferată în contul Mă­năstirii Golia, din Iaşi.

„Banii nu au fost cheltuiţi la înscăunarea Prea-fericitului. Există acte doveditoare, care arată că această sumă a ajuns la Mănăstirea Golia, din Iaşi”, au precizat reprezentanţii Bisericii Ortodoxe.


În acte scrie negru pe alb: “Donez în favoarea Patriarhiei României şi a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel suma de 100.000 de euro spre a fi folosită în scopuri caritabile, aşa cum se va crede de cuviinţă”.

Urmărește-ne pe Google News