O geanta aruncata pe peronul metroului sau un telefon mobil “uitat” pe scaunul unui autobuz poate lua zeci sau sute de vieti in doar o fractiune de secunda. Este incredibil de greu sa previi plasarea bombelor teroriste in locurile aglomerate, cum ar fi pietele sau supermarketurile, dar si mai greu este dezamorsarea lor. “Vezi moartea cu ochii! Simiti frica cum iti circula prin vene si cu greu te stapanesti sa nu lesini. Daca ti-a tremurat mana pentru o secunda… mori”, povesteste cel mai vechi pirotehnist din breasla, comisarul sef Marian Cioranu Stanescu.
Romania nu a fost niciodata in atentia teroristilor, insa au existat asa zise “razbunari” cu bomba, avand ca tinta o anumita persoana. In 20 de ani de activitate, Serviciul Pirotehnic a primit mii de telefoane cu amenintari, a dezamorsat cateva zeci de bombe si a reusit sa-i invinga pe amplasatori. “Noi, daca primim un telefon de amenintare, mergem si verificam. Majoritatea din acestea sunt date de copii pusi pe „glume”, dar noi trebuie sa-i luam in serios”, spun pirotehnistii.
Cel mai vechi in breasla, Marian Cioranu Stanescu lucreaza in institut inca de la infiintarea acestuia si poate fi catalogat ca unul din cei mai buni genisti. Are 47 de ani, este casatorit si are o fata.
Pirotehnistul a povestit, in detaliu, teroarea in care sta atunci cand suna telefonul si, mai ales, atunci cand stai cu mainile pe bomba si ai mai putin de un minut pentru a opri explozia.
“Totul este contra cronometru. Daca ai gresit o data, a doua oara nu mai ai ocazia. Fiecare secunda conteaza, iar atunci cand lucrezi contra timp, parca trece de o suta de ori mai repede. Nu este nici o rusine sa spunem ca ne este frica! De multe ori, stam in pragul lesinului, dar stim cum sa ne controlam aceasta stare. Cui nu-i este frica, ori e nebun, ori nu stie ce face”, explica raspicat comisarul, parca retraind clipele de groaza in care se afla fata in fata cu bomba.
Pentru fiecare dintre ofiteri, prima dezamorsare a lasat o amprenta. “In fata primei bombe, multi intra in panica. Dupa ce misiunea ia sfarsit, unii incep sa se balbaie, altii plang sau le albeste parul. Majoritatea care s-au pensionat se duc si acum, din 15 in 15 minute, la wc. Stresul isi lasa o puternica amprenta pe psihicul omului”, spune pirotehnistul. “Mie, imi spune zilnic nevasta, de 3 ani, sa ma pensionez. Si ea sta in stres, dar eu ii spun ca inca nu este cazul sa ma retrag. Fata mea e mare, iar ea a crescut in mediul asta si intelege ca tata pleaca, dar se si intoarce”, adauga comisarul.
Pentru cei ce nu lucreaza in domeniu, este bine de stiut ca anumiti explozibili reactioneaza la miscare sau chiar si la lumina. Un alt “amanunt” ar fi costumul de protectie. Este compus din aliaj de metale foarte rezistente si kevlar. Numai casca de protectie are 25 de kilograme si este identica cu cea folosita de cosmonauti. Din pacate, rolul costumului este pentru a nu se dezmembra corpul. In fata unei bombe de amploare, nici cel mai profesionist costum nu te poate salva.
In ajutorul pirotehnistilor vine “robotelul antibomba”. Manevrat prin telecomanda, aparatul analizeaza explozibilul prin miscari lente, evitand o posibila catastrofa. Datorita lui, pirotehnistul Marian Cioranu Stanescu se simte mai in siguranta si, spune el, cu cat esti mai la distanta, cu atat sansele de supravietuire cresc.
Ultima „moda”: explozibil strecurat in plicuri sau in telefoane mobile
Nu de putine ori, chiar si cei mai buni in dezamorsare au fost uimiti de ingeniozitatea teroristilor. “Nu se mai „poarta” bomba in geanta de voiaj, lasata in piata. Acum le gasim prin masini, dar cel mai interesant este ca am gasit si prin plicuri, ba chiar si in telefoane sau conserve de peste. Daca persoana respectiva deschidea plicul, acesta ii exploda in fata. Explozibilul poate fi elastic, deci nimeni n-avea cum sa-si dea seama de ce se afla in scrisoare. Nu murea, dar putea sa-si piarda vederea sau sa ramana cu urme severe pe fata.
O alta bomba „ciudata” a fost plasata intr-un telefon. In momentul in care raspundeai, exploda. Mai ciudat era ca telefonul era in forma de cutie de suc si… Ti-era greu sa-ti dai seama ca e telefon, d-apai bomba!”, povesteste Marian Cioranu Stanescu, explicand cu o nota de umor ingeniozitatea teroristilor. “Ei cauta sa ne surprinda, noi cautam sa-i contracaram. E o competitie acerba.”
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!