2.000 de lei pentru medicamente și servicii medicale pentru femeile gravide
Anul 2018 a început cu acordarea de vouchere „Materna” în valoare de 2.000 de lei femeilor însărcinate. Acordați de două ori în tichete de câte 50 de lei, banii pot fi folosiți pentru medicamente, servicii medicale, suplimente nutritive sau eventuale alte tratamente.
Proiectul a fost propus de primarul Gabriela Firea și aprobat în ședința CGMB din 28 martie.
Argumentul edilului a fost că în Capitală numărul de copii născuți a scăzut de la 21.147 în anul 2010, la puțin peste 19.000 în 2015. Scăderea natalității ar putea duce la schimbarea echilibrului între generații, cu „consecințe majore asupra dezvoltării socio-economice viitoare”.
Proiectul a început oficial în 11 iunie, iar până la 6 decembrie 10.549 de femei și-au depus dosarele. Municipalitatea a acordat până acum 15.717 vouchere, potrivit unui răspuns oferit de PMB la solicitarea Libertatea.
13.800 de lei pentru fertilizare in vitro
În aceeași nuanță a creșterii natalității au fost oferite și voucherele în valoare de 13.800 de lei cuplurilor care nu pot avea copii. Cu un buget de 13,8 milioane de lei pentru perioada iunie 2018 – decembrie 2019, proiectul a fost aprobat în aceeași ședință CGMB și 1.000 de cupluri infertile s-au înscris. 112 sarcini au fost deja confirmate.
O a doua etapă a proiectului, de această dată pentru 2.000 de cupluri, are un buget de aproape 27,8 milioane de lei, a fost aprobată în ședința din 12 decembrie și se va desfășura până în 2020.
Până la 990 de lei pentru aparate dentare
Elevii din București, cu vârste cuprinse între 7 și 16 ani, primesc și ei ajutor financiar. Pentru a-și monta aparat dentar mobil. 750 de lei per arcadă, iar suma este dublă dacă elevul are nevoie de aparat dentar pe ambele arcade. Proiectul a fost propus în campania „Propune pentru București” derulată de PMB, și aprobat în ședința din 14 iunie.
Peste 1.000 de programări la medicul ortodont au fost deja făcute pentru a vedea dacă cel mic are nevoie sau nu de aparat dentar. 200 de dosare au fost depuse și aprobate, toate însumând 360 de arcade, iar alte 180 sunt pe lista de așteptare. La sfârșitul lunii noiembrie, nouă elevi aveau deja montate aparate dentare mobile (15 arcade).
Bugetul se ridică la suma de 925.500 de lei.
ASSMB a venit ulterior cu un alt proiect în continuarea primului și a propus oferirea unui sprijin financiar de 990 de lei pentru montarea de aparate dentare fixe copiilor cu vârste între 10 şi 17 ani, bugetul total fiind de aproape 35 de milioane de lei. Explicația instituției a fost că pentru foarte mulţi copii înscrişi în programul „Smile”, în special pentru cei de peste 10 ani, medicul stomatolog a recomandat montarea unui aparat dentar fix şi nu s-ar fi încadrat în program pentru obţinerea ajutorului financiar.
Deocamdată a fost finalizat regulamentul și a fost constituită echipa de proiect, astfel că înscrierile în proiect nu au început încă.
Până la 3.000 de lei pentru cei care împlinesc mulți ani de căsătorie
Familiile care aniversează 25 de ani, 50 de ani sau 75 de căsătorie primesc de la Primăria Capitalei 1.000 de lei, 1.500 de lei și, respectiv, 3.000 de lei.
Și pe lângă, o „Diplomă de onoare”.
„Se rescunoaște importanța familiei și rolul acesteia pentru menținerea coeziunii sociale și pentru creșterea gradului de confort în cadrul familiei”, a argumentat municipalitatea proiectul propus și aprobat în ședința CGMB din 14 iunie.
Potrivit primăriei, 705 cupluri au primit premiul pentru aniversarea a 25 de ani de căsătorie, alte 517 cupluri au primit premiul pentru aniversarea a 50 de ani de căsătorie, iar pentru a treia categorie nu a existat până acum niciun beneficiar.
17.000 de lei pentru testarea genetică a femeilor diagnosticate cu cancer mamar în stadiu incipient
Proiectul a fost aprobat în ședința din 14 iunie, însă abia în octombrie a fost publicată lista laboratoarelor în care se pot face testele.
Programul are un buget de 17 milioane de lei și presupune acordarea unui voucher în valoare de 17.000 de lei femeilor cu cancer de sân în stadiu incipient. Testele ar oferi pacienţilor şi medicilor informaţii suplimentare despre probabilitatea de reapariţie a cancerului de sân în următorii 10 ani de la momentul diagnosticului şi despre probabilitatea de răspuns la chimioterapie.
Conform ultimei actualizări din 12 decembrie făcută de PMB, 23 de persoane au depus dosarele pentru vouchere, 22 fiind aprobate. 18 femei și-au ridicat deja ajutorul financiar.
9.000 de lei pentru achiziționarea de mașini mai puțin poluante și electrocasnice
5.000 de bucureșteni primesc aceste vouchere. Asta înseamnă 45.000 de lei de la buget pentru o mașină nouă sau un frigider nou.
Proiectul a fost aprobat în 26 iulie de către consilierii generali. Deși opoziția a atras atenția că în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă nu se spune nimic despre modul în care ar ajuta îmbunătățirea calității aerului înlocuirea electrocasnicelor, amendamentul propus în acest sens de Gabriela Firea la proiect a fost aprobat.
Concret, tichetul se oferă în schimbul predării spre casare a unui autovehicul uzat care este înmatriculat în Bucureşti, pentru achiziţionarea unui autovehicul nou Euro 6, non-diesel sau electric, ori pentru electrocasnice noi. Lista celor înscriși a fost publicată în octombrie, iar banii vor fi acordați după ce aceștia încarcă pe site documentele necesare.
250 de lei pentru pensionari ca să-și cumpere ochelari
Cei aproximativ 200.000 de pensionari din București cu pensia mai mică decât salariul minim net pe economie (1.162 de lei) își pot cumpăra ochelari de vedere, iar apoi să ceară Centrului pentru Seniori (finanțat tot de Primăria Capitalei) decontarea lor până la suma de 250 de lei.
840 de vârstnici au cerut deja decontarea ochelarilor.
Bugetul programului derulat de Centrul pentru Seniori se ridică la aproximativ 50 de milioane de lei.
450 de lei pentru rechizite
Banii reprezintă de fapt un decont oferit părinților copiilor din învățământul primar și gimnazial, pentru rechizite, cărți și papetările.
Prin cei 450 de lei oferiți o singură dată pe an școlar pentru copiii cu vârste între 6 și 14 ani, municipalitatea intenționează să prevină abandonul școlar, pentru că în România, 1,5 la sută dintre elevii din învăţământul primar şi gimnazial renunţă la şcoală, iar 7,9 la sută dintre persoanele înscrise în instituţiile postliceale părăsesc sistemul de educaţie. Ţara noastră s-ar situa pe locul al treilea în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte părăsirea timpurie a şcolii.
În cadrul proiectului au fost depuse la începutul anului școlar 461 de dosare, 431 dintre ele fiind aprobate.
Proiectul a fost aprobat în 23 august.
500 de lei pentru benzină
Deși respins o dată după o dezbatere aprinsă de aproape două ore, iar ONG-urile și consilierii generali din opoziție au criticat acest proiect, el a fost reintrodus pe ordinea de zi la ședința din 22 noiembrie și aprobat.
El prevede decontarea combustibilului folosit de cetățenii din regiunea București-Ilfov până la valoarea de 500 de lei, dacă folosesc în comun un autoturism pentru a merge în aceeași direcție sau cu aceeași destinație, în sistem de car-sharing. Prin același proiect, municipalitatea vrea să înființeze și un sistem de car-sharing cu autoturisme ecologice, electrice sau hibride, şi un altul de bike-sharing, precum şi un sistem de transport elevi, cu microbuze.
5.000 de lei pentru bucureștenii care au împlinit 100 de ani
Premiul de 5.000 de lei va fi acordat de Primăria Capitalei, prin Centrul pentru Seniori, „ca un omagiu adus vieții și contribuției avute în dezvoltarea societății”.
În București locuiesc în prezent 34 de persoane care au peste 100 de ani.
Bugetul proiectului „Vieți Centenare”, aprobat în 22 noiembrie, va fi, în primă fază, de 170.000 de lei, iar impactul bugetar anual este estimat la 80.000 de lei, dacă în fiecare an împlinesc vârsta de 100 de ani în jur de 20 de persoane.
10.000 de lei pentru stații de reîncărcare pentru mașinile electrice și hibrid
500 de vouchere în valoare de 10.000 de lei vor fi acordate atât personalor fizice, cât și celor juridice, care dețin spații comerciale, unităţi de cazare, spaţii de birouri sau benzinării, care înfiinţează staţii de reîncărcare rapidă pentru vehicule electrice şi hibrid plug-in.
Proiectul a fost propus de consilierii generali ALDE și aprobat în ultima ședință CGMB din acest an, în 12 decembrie. El prevede amenajarea instalarea a 30 de stații de încărcare electrice în cadrul parcărilor publice din București, până la 1 ianuarie anul viitor.
Conform proiectului de hotărâre, costul mediu pentru achiziția unei stații electrice este de 4.000 de euro.
CITEȘTE ȘI: