În România, mii de persoane își rotunjesc veniturile din închirierea locuințelor cu ziua, în scop turistic, și cum prețurile sunt mai mici decât la hotel, clienții nu lipsesc.

În stațiunea Mamaia, în plin sezon estival, localnicii negociază cu turiștii tarifele de cazare încă de la primele ore ale dimineții. “Oferim toate condițiile posibile, ca la hotel. Ne comportăm foarte frumos cu ei, avem camere dotate cu băi curate”, își prezintă un localnic oferta.

Câștigurile din chiriile de ocazie sunt estimate la sute de mii de euro pe an, însă cei mai mulți proprietari nu le declară. “Pot deveni fapte de evaziune fiscală. Persoanele fizice care nu își declară aceste venituri vor fi amendate cu amenzi între 50 și 500 lei, conform Codului de Procedura Fiscală”, explică Oana Gonțea, reprezentant ANAF.

Din 2012, românii care își închiriază locuințele în scop turistic sunt obligați să plătească un impozit pe venit de 16% și o contribuție la asigurările de sănătate de 5,5%. Ca să reducă evaziunea fiscală din acest sector, fiscul va face mai multe controale. În plus, le dă românilor două variante de a-și plăti impozitele.

Prima variantă: se depune o declarație cu venitul estimat, pentru care se va plăti impozit. La începutul anului următor, se depune o nouă declarație, cu venitul realizat, iar ANAF face regularizarea.

A doua variantă: se pot plăti dările în funcție de o normă de venit stabilită de stat, care variază de la 6.500 de lei în extrasezon până la 15.000 de lei în sezon.

 
 

Urmărește-ne pe Google News