Cârnăciori picanţi, brânzică proaspătă de oaie, jambon afumat sau muşchiuleţ file ţinut la maturat. E imposibil să nu-ţi lase gura apă dacă intri în magazinul lui nea Ion Stoica (54 de ani) din cartierul bucureştean Tei. Omul vine tocmai din Mărginimea Sibiului, unde principala îndeletnicire este păstoritul.
El le aduce bucureştenilor bucatele care păstrează de sute de ani gustul autentic românesc. “Ia gustaţi din jambonu ăsta natural, şi să-mi spuneţi dacă aţi mai găsit pe undeva aşa ceva”, ne-a luat din prima nea Ion. Când intri la el în magazinaş te ia ameţeala… iar dacă eşti şi cu foamea după tine, rişti să cazi din picioare. Mirosul de afumătură e atât de pregnant încât ai impresia că se vede. “Nici un produs nu are aditivi. Mai dăm o culoare, dar doar cu boia dulce. În rest, punem mult suflet!”, ne spune meşterul Ion.
Preţurile sunt însă mai mari
Ce-i drept, preţurile sunt puţin mai piperate, dar orice bănuţ în plus merită. De exemplu, un kilogram de jambon afumat costă între 27 şi 30 de lei, iar muşchiuleţul file ajunge şi la 43 de lei kilogramul.
Teodora Mateescu (59 de ani, foto) este o clientă fidelă a magazinului cu produse tradiţionale. Femeia nu crede că în supermarket va găsi preparate aşa bune ca la nea Ion.