VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 14

Dăncilă și paltonul cu motive tradiționale românești

Premierul Viorica Dăncilă este o admiratoare înfocată a portului tradițional românesc, pe care l-a promovat și pe vremea când era europarlamentar. În 2017, se organiza la Bruxelles evenimentul ”Ia-Simbol al comunităţilor româneşti din Europa”.

„Cred că a promova ia românească, a promova ceea ce ne reprezintă este foarte important, pentru că aceste lucruri aduc în prim plan valorile noastre, această diversitate în cadrul Uniunii Europene. Ia românească este o tradiţie a poporului român, un element al patrimoniului nostru cultural, patrimoniu cultural pe care îl regăsim şi în patrimoniul european, iar ia românească este unul din obiectele cu care ne putem mândri şi care cred eu că aduce plusvaloare patrimoniului european”, spunea atunci europarlamentarul PSD.

Celebrul său palton cu motive tradiționale a rămas în imaginea colectivă. Paltonul este una din creaţiile Virginei Linul, din Salva, iar premierul a decis să îl îmbrace cu o zi înainte de a fi aleasă de partid să conducă Executivul.

Și europarlamentarul Daciana Sârbu, soția fostului premier Victor Ponta a profitat de orice ocazie pentru a pomova portul românesc, în afara țării.

”Românii își privesc tradițiile cu mândrie și consideră că valoarea și semnificația lor merită să fie onorate și recunoscute, în special atunci când oferă forță creativă unui designer important. I-am transmis acest lucru, prin intermediul unei scrisori, designerului vestimentar Tory Burch, pe care am invitat-o în România că să descopere și să cunoască mai bine cultură și tradițiile noastre populare”, scria aceasta într-o postare pe Facebook.

Dragnea a intrat în Cartea Recordurilor, alături de 10 000 de oameni îmbrăcaţi în portul tradiţional românesc

Nici marii conducători ai țării nu s-au lăsat mai prejos și au apărut îmbrăcați în ie, la diverse manifestări locale. Președintele PSD, Liviu Dragnea a intrat chiar în Cartea Recordurilor, anul trecut, când s-a îmbrăcat într-un costum popular din Teleorman și a participat la Ziua Naţională a Costumului Popular, la Năsăud.

Liviu Dragnea, s-a îmbrăcat în costum popular alături de alţi 10.000 de oameni adunaţi la Năsăud pentru a intra în Cartea Recordurilor cu cel mai mare număr de oameni îmbrăcaţi în costume tradiţionale. Evenimentul a avut loc, duminică, de Ziua Costumului Popular.

„Astăzi am fost alături de cei peste 10 000 de oameni îmbrăcaţi în portul tradiţional, care şi-au propus ca, de Ziua Costumului Popular, să intre în Cartea Recordurilor. O onoare şi o mândrie pentru mine!”, a scris, Liviu Dragnea pe Facebook.

În România, Ziua Națională a Portului Tradițional din România se sărbătorește în cea de-a doua duminică din luna mai, respectiv la 14 mai 2017.

Legea 102/2015, publicată în Monitorul Oficial din 13 mai 2015, prevede ca această zi să prilejuiască organizarea de evenimente cultural-artistice, sociale și educative, prin care să „se evidențieze valorile inestimabile pe care le reprezintă costumele tradiționale specifice fiecărei zone”.

Gabriela Firea și primarul Chișinăului, schimb de ii

Primarul Bucureștiului s-a aflat anul acesta într-o vizită oficială în capitala Republicii Moldova. La conferința pe care au susținut-o la primăria Chișinăului, Gabriela Firea și Silvia Radu au fost îmbrăcate cu iile pe care și le-au făcut cadou pe 14 februarie.

Atunci, la finalul conferinței de la Primăria Capitalei, Silvia Radu și Gabriela Firea și-au făcut cadou câte o ie tradițională.

Primarul Capitalei s-a mai îmbrăcat în portul popular și cu alte ocazii.

Elena Udrea,

Pe vremea când era ministru al Turismului, Elena Udrea a îmbrăcat des costumul popular și ia. S-a îmbrăcat în costum popular oşenesc, a  mers la sărbătoarea hramului Mănăstirii Bârsana,  într-un costum popular specific Maramureşului Istoric şi încălcaţă cu opinci.

Și europarlamentarul Elena Băsescu s-a îmbrăcat, în 2011, într-un costum popular, specific locuitoarelor din Dobrogea. Liderii Partidului Popular European au participat atunci, alături de Elena Băsescu, la expoziţia „Oaspeţii lui Brâncuşi”, organizată la Bruxelles.

Ziua Universală a Iei este sărbătorită, în fiecare an, pe 24 iunie, pentru a promova cămașa din pânză cu broderii impresionante, care amintește de lada cu zestre a bunicii. Bluza tradițională românească este celebrată de români odată cu Sânzienele și cu Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul.

Comunitatea „La Blouse Roumaine” a propus, în 2013, ca ia să devină brand de țară. În același an, a organizat, pentru prima oară, Ziua Universală a Iei în aceeași zi în care este sărbătoarea de Sânziene. În scurt timp, evenimentul a devenit global, fiind sărbătorit în peste 50 de țări de pe șase continente. Totul pentru a promova bluza tradițională și obiceiurile românești.

Citește și:

#salvatipipera / Platforma Pipera din București, o zonă foarte aglomerată, este sensibilă la cutremur

Politicienii, ipostaze inedite de Paște. Ce mesaje transmiteau aleșii anii trecuți, de Sărbătoarea Învierii

Urmărește-ne pe Google News