Această carte, scrisă de Max Hastings, a fost adusă de Florin Nicula, unul dintre membrii comisiei. Tânărul are 24 de ani, este masterand al Facultății de Matematică din cadrul Universității București și nu se aștepta ca prezența la vot să fie una atât de mare.
„Este o carte despre al Doilea Război Mondial. Ceea ce e oarecum ironic, ținând cont că al 2-lea Război Mondial a dus la crearea Uniunii Europene, iar astăzi ne aflăm la europarlamentare”, a declarat tânărul reporterilor Libertatea.
A hotărât să se implice în organizarea acestui scrutin deoarece consideră că astfel poate pune umărul la desfășurarea unor alegeri corecte. Ar fi putut de mult să emigreze, mai ales că lucrează în prezent ca programator IT și nu duce lipsă de oferte din străinătate, dar încă mai crede că România se poate dezvolta și vrea să contribuie activ. Așa că citește cât poate de mult și încearcă apoi să ofere celor din jur opinii pertinente și soluții la diverse probleme.
Dar în ziua alegerilor nu a reușit deloc să deschidă „Iadul Dezlănțuit”, fiind un flux necontenit de alegători la urne. Ceea ce l-a bucurat pe Florin Nicula, fiind convins că interesul românilor pentru viața politică crește tot mai mult, iar partidele care nu respectă promisiunile făcute alegătorilor vor fi sancționate.
„Referendumul este o busolă, un instrument de măsurare a moralității oamenilor de la noi, iar în funcție de rezultat ne putem da seama cât de mult apreciază oamenii justiția”, a mai declarat Florin Nicula.