Celebrul futurolog britanic Ian Pearson a acordat recent un interviu pentru HotNews.ro, în care a vorbit despre posibila întâlnire a oamenilor cu extratereştrii, a explicat diferenţa dintre clarvăzători, ghicitori şi futurologi şi şi-a exprimat punctul de vedere cu privire la viitorul apropiat al omenirii.
Reporter: Futurologia îşi face loc încet-încet în România, însă oamenii sunt încă confuzi în ceea ce o priveşte. Ce e futurologia mai exact?
Ian Pearson: E doar studiul viitorului. Unii dintre noi se ocupă de asta la modul profesional, alţii o fac pur şi simplu din plăcere. Futurologia există în orice domeniu. Există un viitor pentru orice. Românii se vor obişnui cu “ştiinţa” asta şi vor dori să ştie mai multe despre ea.
De ce e nevoie pentru a fi un futurolog de încredere?
E nevoie de cunoştinţe de bază solide în mai multe domenii şi de o gândire clară pentru a analiza şi a veni cu concluzii fezabile.
Susţine că nu vine sfârşitul lumii
În România, mulţi oameni încă merg la clarvăzători şi la ghicitoare. Chiar sunt aceştia înzestraţi cu un dar aparte?
Nu. Românii ar trebui să renunţe la a face acest lucru. Ghicitorii se bazează în întregime pe emiterea de preziceri vagi, care pot fi interpretate în aşa fel încât să însemne orice sau folosesc evenimente sau nume foarte comune ca să păcălească oamenii.
Trece mult timp până când predicţiile unui futurolog pot fi verificate. Care e rata dvs. de succes?
85-90% pentru o perioadă de 10 ani.
Mai mulţi experţi de pe întreg globul prezic că viaţa pe Pământ se va sfârşi în anul 2012. Să ne temem de Apocalipsa anunţată pentru 21 decembrie 2012?
Nu, nu avem deloc motive să ne aşteptăm la aşa ceva. Desigur, putem avea un război nuclear în orice moment, dar 2012 nu e anul în care s-ar putea întâmpla aşa ceva.
Care credeţi că este cea mai mare provocare cu care se va confrunta omenirea în următorii 20 de ani?
Să facă faţă convergenţei dintre domeniul biotehnologiei şi cel IT. Nu suntem pregătiţi pentru consecinţe.
Va fi viaţa din anul 2030 de nerecunoscut în comparaţie cu cea de acum ?
Nu, multe lucruri vor fi asemănătoare. Dar în 2030 nu vom mai avea un telefon mobil, un laptop sau televizor, vor fi schimbări mari tehnologice.
Greşim dacă presupunem că vom putea copia creierul în 10 ani?
Da. Până atunci vom fi capabili doar să copiem comportamentele unor părţi din creier, dar nu întregul organ. Vom ajunge acolo câteva decenii mai târziu.
Când ne vom întâlni în sfârşit cu extratereştrii?
Nimeni nu ştie. Ar putea fi astăzi, s-ar putea întâmpla peste 1000 de ani. Oricum, eu cred că există o mulţime de extratereştri.
Când credeţi că inteligenţa artificială, androizii, vor face parte din societatea noastră?
Cred că în 2020 destul de mulţi dintre noi vom locui cu androizii. Ei vor face parte din societatea noastră, dar va mai dura până să fie atât de comuni ca în celebrul film “I, Robot”, cu Will Smith.
Viaţa cu roboţii, prezentată în filmul «I, Robot»
Imaginaţi-vă o lume în care motocicletele rulează singure, roboţii dirijează simfonii şi fac treburile casnice. Despre asta e vorba în pelicula “I, Robot”, al cărei protagonist e Will Smith. Acţiunea are loc în anul 2035, când roboţii şi înalta tehnologie fac parte din viaţa de zi cu zi, iar oamenii au încredere oarbă în ei.