Fostul lider al Ucrainei, Viktor Ianukovici, i-a cerut președintelui Volodimir Zelenski să ajungă la un acord de pace „cu orice preț”, într-o scrisoare publicată de presa de stat rusă, în a 13-a zi a invaziei forțelor ruse în Ucraina.
Refugiat în Rusia, Ianukovici a fost găsit vinovat de trădare pentru că a cerut asistență militară din partea Rusiei în timpul protestelor Euromaidan, care l-au înlăturat de la putere în 2014.
„Știu foarte bine că aveți mulți consilieri, dar dumneavoastră personal trebuie să opriți vărsarea de sânge cu orice preț și să ajungeți la un acord de pace”, i-a spus marți Ianukovici lui Zelenski.
Scrisoarea sa, preluată de agenția de știri rusă de stat RIA Novosti, nu a făcut nicio referire la ordinul președintelui rus Vladimir Putin de a invada Ucraina la 24 februarie.
În scrisoarea sa, Ianukovici pare să îl acuze pe Zelenski pentru ostilitățile despre care ONU spune că au provocate deja sute de morți în rândul civililor și până la două milioane de refugiați.
„Din prima zi ați promis că veți opri războiul din Ucraina, iar acesta este singurul motiv pentru care toată Ucraina v-a susținut. Ați fi putut deveni un președinte al păcii, dar, din păcate, acest lucru nu s-a întâmplat”, a declarat Ianukovici.
„Probabil că visați să deveniți un adevărat erou! Dar eroismul nu este pentru spectacol, nu înseamnă să lupți până la ultimul ucrainean. Se află în sacrificiul de sine, în depășirea propriului orgoliu și a ambițiilor pentru a salva viețile oamenilor”, a spus Ianukovici.
Avionul lui Ianukovici, la Minsk, spune presa ucraineană
Relatări recente din presa ucraineană au sugerat că avionul lui Ianukovici ar fi aterizat la Minsk, capitala Belarusului, aliat al Rusiei. Presa ucraineană a mai scris că Ianukovici este văzut de Kremlin drept unul dintre posibilii înlocuitori ai lui Volodimir Zelenski, în cazul în care Rusia va pune stăpânire pe puterea de la Kiev.
Oficial, Kremlinul a declarat că îl consideră pe Zelenski drept președintele legitim al Ucrainei.
Trei runde de negocieri ruso-ucrainene pentru pace au avut loc în ultimele zile, dar acestea nu au adus niciun progres.
Moscova a anunțat luni, prin vocea purtătorului de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov, că este gata să stopeze intervenția militară în Ucraina dacă Kievul îi îndeplinește condițiile, a anunțat agenția rusă Tass, citând Reuters.
Potrivit lui, Ucraina ar trebui în special să-și stabilească statutul de neutralitate în mod constituțional, să recunoască Crimeea ca parte a Federației Ruse, precum și independența republicilor populare Donețk și Luhansk.
Cine este Ianukovici
Ianukovici a fost apoi premier (2002-2004) și a candidat pentru președinția Ucrainei, câștigând inițial cursa din 2004, pe care a pierdut-o apoi în urma verificărilor făcute după Revoluția Portocalie, când s-a constatat că adversarul său, Viktor Iușcenko, câștigase de fapt, însă votul fusese fraudat masiv.
Ajuns președinte în 2010, după un mandat considerat dezamăgitor al lui Iușcenko, Ianukovici a fost cel care a dat semnalul apropierii Ucrainei de Rusia la final de 2013.
Pe 21 noiembrie 2013, când lumea aștepta semnarea unui acord între Ucraina și UE, Ianukovici a suspendat procesul și, în schimb, a optat pentru o apropiere economică de Rusia.
Protestele – pașnice la început – s-au transformat într-o revoltă sângeroasă, în urma căreia peste 100 de persoane au murit, iar Ianukovici a fost forțat să fugă în Rusia. Evenimentele au dus la anexarea Crimeii de către Rusia și la conflictul din estul Ucrainei, unde Moscova i-a susținut pe separatiști.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia