Elicopterul IAR 330 Puma Naval este cel mai nou produs al fabricii IAR Ghimbav din Brasov. Aparatul a fost conceput special pentru fortele navale romane si  este realizat sa indeplineasca misiuni de lupta, dar are si posibilitatea de a efectua misiuni de salvare pe mare si de transport logistic.

Conceptul elicopterului produs de fabrica brasoveana a plecat de la o platforma de baza a aparatelor de zbor Puma L, care nu se mai produc de cativa ani. Cu toate acestea, pe piata mondiala exista zeci de mii de astfel de aparate care sunt inca in stare de functionare. Plecand de la aceasta realitate, cei de la IAR Ghimbav au considerat ca pot specula o nisa in zona aceasta si au decis sa realizeze imbunatatiri ale platformelor Puma L. Astfel s-a ajuns la proiecte ca SOCAT – Combat Support Helicopter, Puma upgrade for Military Multi-role Mission, Puma SM, Naval Puma, Puma in VVIP and VIP Configuration. 330 Puma Naval, sau ”Marinarul”, cum ii spun cei care au lucrat zilnic la acest proiect, a fost creat special pentru fortele navale din Romania si a urmarit cerintele operationale ale proprietarului.

Va fi folosit pe fregate

In primul rand, aparatul trebuie sa poata realiza misiuni de transport logistic de la mal catre fregatele de pe mare (echipaj militar, materiale etc). Apoi el poate indeplini si misiuni de cautare si salvare pe mare. Din acest punct de vedere, elicopterul este utilat cu sisteme speciale ca ”ochiul magic”, un sistem electronic cu laser pentru vederea pe timp de noapte, lampi de mare putere, un sistem troliu asistat electronic, care calculeaza exact distanta dintre aparat si obiectiv, plus un sistem special care taie cablul de tragere in momentul in care acesta se blocheaza si pune in pericol siguranta echipajului.

O echipa numeroasa lucreaza non-stop

Specialistii de la Ghimbav vor sa puna la punct un elicopter performant. In acest scop, aparatul de zbor Puma Naval va fi redesenat si utilat pentru a indeplini misiuni de lupta specifice, cum ar fi cea impotriva submarinelor (detectie si lovire) si lupta impotriva navelor de suprafata. Pentru misiunile militare, aparatul va fi utilat cu rachete, sisteme electronice de detectie, sisteme de protectie impotriva detectarii radar.

Atinge altitudinea de 4.800 m

IAR 330 Puma Naval este echipat cu doua motoare TURMO IVC, care au o putere maxima de decolare de 3.000 CP si o putere maxima continua de 2.600 CP. Elicopterul cu o masa de 7.400 de kilograme atinge o viteza maxima la croaziera normala de 248 de km/h, iar pentru croaziera rapida – 258 de km/h. Consumul mediu de combustibil este de 600 de litri de motorina. Distanta maxima de zbor a elicopterului, fara rezerva de navigatie, este de 550 km, iar autonomia sa maxima de zbor, fara rezerva de navigatie, este de 3 ore si 30 de minute. In ceea ce priveste inaltimea la care se poate ridica Puma Naval, plafonul practic este de 4.800 de metri.

 

 

 
 

Urmărește-ne pe Google News