Cateva ore de ploaie au pus iarasi o buna parte a Moldovei sub ape. Nenorocirea nu a venit insa pe neasteptate. Meteorologii au tot anuntat venirea diluviului. Ba chiar si zonele cele mai expuse. Ar fi fost timp ca autoritatile sa-si trimita din vreme acolo echipele de interventie si utilajele. Spre a diminua cat de cat pagubele. Dar pana si echipele de televiziune au ajuns la fata locului cu mult inaintea celor de la I.S.U. Se vadeste inca o data ca nici in plan general, dar nici judetean, planurile operative ori nu exista, ori nu functioneaza.
Lucrurile se cer insa privite si din alt unghi. In prea multe locuri lumea s-a cam obisnuit sa astepte totul de la Centru, iar ea sa priveasca si sa se jeluie. ‘Uite, daca era facut un sant acolo, apa nu mi-ar mai fi pus casa la pamant’, acuza autoritatile un zdrahon care, impreuna cu neamurile si cu vecinii, ar fi putut lesne sapa santul. In general, de altfel, primarii si consiliile comunale nu asigura cu forte proprii minimum de lucrari de protectie. ‘Ce pot sa fac eu cu cativa salariati?’, se lamenta un edil. Nimic mai fals. Prin hotarare a consiliului local, populatia poate fi determinata sa participe in propriul interes la asemenea lucrari, prin munca sau prin taxe. Ca sa nu mai amintim ca-n mai toate localitatile exista numerosi beneficiari, in perfecta stare de sanatate, ai ajutoarelor banesti suportate de stat, dar care nici nu vor sa auda si de munca in folosul comunitatii. Problemele de mediu se vor agrava. Deocamdata, insa, autoritatile le privesc cam ca pe un drob de sare, fara a pune in opera un program de combatere riguros.
P.S. Dan Voiculescu a demisionat din Senat, dar ramane in politica. Va reveni in Parlament si in Executiv, declara, cand PC va trece de la 1% la minimum 7%. Candva, in ‘amintiri despre viitor’…