Iarna, multi dintre noi “uita” sa consume apa in cantitati suficiente. Insa trebuie sa tinem cont de faptul ca aceasta contribuie decisiv la mentinerea sanatatii.
In lipsa unui aport suficient de apa, prima are de suferit pielea, care capata un aspect uscat, cenusiu, ridurile se accentueaza. Poate aparea un miros greu si urat al gurii, iar ochii se afunda in orbite. Transpiratia este mai concentrata si miroase mai intepator, iar cei cu predispozitii la calculi urinari sau alte afectiuni renale vor grabi prin nehidratare instalarea bolii. In timp, apare o stare de oboseala aproape permanenta si constipatia.
Apa este de fapt cea care dizolva si transporta toate substantele nutritive, enzimele, hormonii, pentru ca intregul sistem circulator se bazeaza pe apa ca vehicul principal.
O cantitate suficienta de apa inseamna si o buna oxigenare a creierului si muschilor, inseamna energie si pofta de viata. Daca, din contra, organismul “sufera de sete”, sangele se ingroasa, celulele se sclerozeaza, mucoasele se deshidrateaza, se irita si reprezinta teren favorabil pentru dezvoltarea factorilor infectiosi.
Mai ales cei care obisnuiesc sa dezvolte in sezonul rece afectiuni respiratorii, infectii ale nasului, gatului si urechilor trebuie sa fie atenti cu cantitatea de lichide consumate, pentru ca in lipsa apei protectia mucoaselor ce captusesc aparatul respirator si auditiv scade si creste astfel predispozitia la inflamatii, iritatii si infectii.
In afara lichidelor din alimentatia obisnuita – chiar si supe, sucuri de fructe si legume, omul trebuie sa mai consume cel putin 1,5 l apa pe zi. In timpul mesei insa este de evitat consumul de lichide pentru a evita diluarea sucului gastric si a fermentilor de digestie.
Este foarte important sa evitam pe cat posibil consumul de apa de la robinet. Pericolul il reprezinta in special nitratii din apa potabila, care sunt nocivi. Este de preferat apa imbuteliata plata.