Grecia este paradisul pentru mii și mii de români an de an, ai noștri luând cu asalt plajele elene mai ceva ca Alexandru Macedon, pe vremuri, pe dușmani.

Peste jumătate de milion de conaționali își petrec vacanțele în această țară legendară, Grecia fiind încă prima în topul destinațiilor de relaxare pentru români.

Iar primul must see al acestei țări, de oriunde ai veni dinspre spațiul carpato-danubiano-pontic, este Salonic.

Privește marea și uiți de euro

Dar cum e Salonicul iarna, cu ocazia Sărbătorilor? Un Crăciun sau un Revelion aici e mai ieftin decât unul pe Valea Prahovei și unde mai pui că faci – dureros de adevărat – cam tot atâta timp, dacă se strică treaba pe urcare spre Sinaia, Predeal sau Poiana Brașov.

Și nu stai înfofolit, ziua te mângâie soarele la 10-12 grade Celsius, seara e mai frig, dar nu e zloată și nu-s noroaie. Aerul mediteraneean se simte din plin, iar briza alungă disconfortul prețurilor în euro, mai mari decât în capitala României.

De la prețul benzinei, între 1,5 și 1,7 euro, până la parcări, 4 euro pentru prima oră sau 15 euro pe zi, asta dacă nu te riști să pui mașina pe unde apuci. Dar marea face toți banii! Albastrul ei te face să uiți că nu e zăpadă.

Cazarea pornește de la 50 de euro un apartament și de 5 persoane, ofertele sunt mai mult decât îmbietoare și numeroase, mai ales că nu e sezon.

Minimalist pe stradă, scump în interior

Spre deosebire de target-ul doamnei Firea, și la Salonic se așteaptă Crăciunul, dar fără excesul de lumini din zona centrală a Bucureștiului.

Stâlpii de pe faleză care duc spre unul dintre atracțiile orașului, Turnul Alb, sunt îmbrăcați în beculețe, tot la fel, diverse pasaje pietonale din zona adiacentă, dar în afara copacilor și brazilor împodobiți cu luminițele tipice sezonului, nu sunt alte străzi ornate.

Magazinele și terasele sunt împodobite ca de sărbătoare, e clar că lumea așteaptă sosirea lui Moș Crăciun și altfel scoți de la 30 de euro în sus pe o masă în doi când vezi desenați oameni de zăpadă, îngerași sau clopoței.

Vegetarienii o duc sensibil mai bine, de la 20 de euro în sus pe dineu, asta dacă rămân fideli apei plate cu lămâie. Bonus: la orice restaurant ți se oferă din partea casei mici atenții, măsline sau prăjituri delicioase la final.

1,95 euro o cană cu vin fiert 

Nu e un târg de Crăciun propriu-zis. În orașul în care Răzvan Lucescu face carieră și se luptă la titlu în fotbal cu PAOK Salonic există două surogate.

Un „orășel al copiilor” cu tot felul de aparate în care să te învârți, 7 euro de persoană și poți intra pe un culoar sculptat printr-un glob uriaș de brad, asta la 100 de metri de Turn, ori o piațetă dedicată sezonului de iarnă cu un carusel, un brad uriaș cu becuri și câteva căsuțe cu suveniruri. În acest ultim caz, doamna Firea iese și mai bine. La Palatul Parlamentului, cei mici se pot da gratis în carusel, aici costă 2,5 euro călătoria!

Plus vata pe băț 1,5 euro, e roz, plus baloanele acelea transparente cu beculețe, de sunt și-n București, la 5 euro bucata, dar cu negocieri la sânge, iar căsuța lui Moș Crăciun e doar un vis.

Pe acordurile colindelor cântate la DVD în limba greacă, poți consuma în acest târg improvizat porumb și castane, de la un euro în sus. Cofetăriile sunt pregătite să-ți ia ochii cu fel și fel de prăjituri sau bunătăți în formele Crăciunului, dar și prețurile sunt speciale: un Moș Crăciun de ciocolată, 7 euro, un brad de ciocolată, 18,5 euro, e mai scump decât unul adevărat cu tot cu bomboane de pom în România, o prăjitură, 3 euro. Iar dacă vrei să simți gustul momentului, te poți delecta cu o cană de vin fiert, 1,95 euro.

Întâmplare tricoloră

Dacă mergi prin Salonic, nu ai cum să nu observi autobuzele grecilor. Nu sunt albastre precum cele comandate special de Primăria Bucureștiului, cu care șoferii din Capitală încă se încurcă în a le da de cap, ci sunt vopsite în roșu, galben și albastru. Tricolorul României este de mai multă vreme pe autobuzele orașului elen. „Este doar o întâmplare. Firma care deține drepturile de folosire ale autobuzelor din oraș are aceste culori pe logo, de aceea”, a explicat Iorgos, unul dintre localnicii care vorbesc și limba română.

1.500 de români trăiesc în Salonic

Cel de-al doilea oraș al Greciei după capitala Atena, Salonicul nu e doar o destinație predilectă pentru români începând cu luna mai și continuând până în octombrie, în special, cu ocazia vacanțelor, ci și locul unde trăiesc aproximativ 1.500 de conaționali de-ai noștri. Au fost și mai mulți, doar că au fost alungați de criza economică mondială de acum un deceniu, care i-a bulversat pe eleni. Rata șomajului este de 23 la sută, cea mai mare din Europa.

Știai că au origini grecești?

– Toma Caragiu – Marele actor s-a născut în satul grecesc Aetomilitsa, în nordul țării, localitatea cu cea mai mare altitudine din Grecia, 1.500 de metri.

– Jean Constantin – Mama lui era grecoaică venită cu familia de la Salonic, în jur de 1880, se numea Caliopi Stavreg Zaharia.

– Mustafa Kemal Ataturk – Părintele Turciei moderne este născut chiar în Salonic.

– Jennifer Aniston – Frumoasa actriță are origini elene din partea tatălui.

– Tommy Lee – Bateristul rockerilor de la Motley Crue este născut la Atena, iar mama sa a concurat pentru Miss Grecia în 1957.

– Frank Zappa – Are descendenți greci.

– Pete Sampras – Multiplul campion la tenis are descendeți eleni.


Citește și:

FOTO | Cum arată piciorul drept al Cristinei Neagu, după accidentarea din meciul cu Ungaria

 
 

Urmărește-ne pe Google News