A doua ninsoare serioasa din aceasta iarna i-a invrajbit peste masura pe edilii celor sase sectoare ale Capitalei si pe prefectul Ovidiu Grecea. Suparat pe reactia intarziata a responsabililor cu deszapezirea, din preajma Craciunului, prefectul a decis sa ia la verificat contractele de salubritate. Pentru a gasi o modalitate de a le da amenzi mai consistente celor vinovati de felul in care arata orasul, Grecea i-a invitat la o „intalnire semioficiala” pe viceprimarul general Ioan Enciu dar si pe procurorul PNA Adrian Miclescu, in calitate de „simplu cetatean”. Motivatia lui a fost aceea ca amenzile de cateva milioane de lei nu mai sperie pe nimeni si a vrut sa vada daca in cazul unor ilegalitati „se poate merge mai departe” cu sanctiunile.
Ieri insa, presedintele PSD Bucuresti, Dan Ioan Popescu si ministrul Gabriel Oprea „i-au impacat” pe certareti, la sediul Ministerul Economiei si Comertului, si le-au cerut „sa gestioneze in modul cel mai eficient posibil, resurselele pe care le are municipalitatea”, astfel incat sa asigure desfasurarea normala a activitatilor zilnice. Aceasta intalnire a avut loc insa dupa o intrevedere similara, organizata in biroul primarului general Traian Basescu, in urma careia s-a decis ca utilajele de deszapezire sa actioneze in forta, pe principalele artere de circulatie, doar pe timpul noptii.
Amenzi uriase pentru zapada din fata casei
Bucuresti. Dupa ce au investit sume impresionante pentru a cumpara una din cele mai eficiente solutii antiinghet, reprezentantii firmei de salubrizare Urban, din sectorul 6, au fost amendati de primarie, pentru deszapezirea incompleta si depozitarea zapezii in locuri neautorizate. si Primaria sectorului 3 a amendat firma Rosal si Administratia Domeniului Public, pentru disfunctionalitati in inlaturarea efectelor viscolului. Primarul sectorului 1, Vasile Gherasim a facut ieri apel la cetateni sa curete de gheata si zapada trotuarele si rigolele din jurul imobilelor, amintindu-le ca in caz contrar pot fi amendati cu sume cuprinse intre unul si cinci milioane lei.
In tara. A nins ieri abundent in Muntenia, Moldova, Oltenia, Banat si local in Transilvania, iar in sud au aparut primele inundatii. Ieri erau -10 grade la Radauti, -8 la Tg Neamt si 0 grade la Tg. Jiu, iar stratul de zapada era de 21 cm in Muntenia si 19 cm in Oltenia.
Raurile Mures, Vedea, Teleorman, Neajlov, Sabar, Ialomita, Prahova sunt in crestere, iar Neajlovul a provocat inundatii la Crevedia Mare, Bucsani, Clejani si Bulbucata.
In zona localitatii Ruseni (judetul Neamt), pe raul Bistrita, podul de gheata are o lungime de 7,7 km si o inaltime de pana la 2 metri.
Desi ninge continuu de doua zile, Administratia Nationala a Drumurilor informeaza ca nici un drum national nu e blocat.
Peste 250 de elevi din clasele I-IV de la scoala Generala „Varadi Jozsef” din Sf. Gheorghe au fost trimisi acasa, din cauza frigului, fiindca centrala termica nu a putut fi pornita.